Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Så isbjørn «overalt»

Isbjørnbinna slapper av i iskanten sammen med valpene sine. FOTO: Terje Weiseth Andersen

Så isbjørn «overalt»

– Jeg vil ikke sette penger på at bestanden er nedadgående på og rundt Svalbard, sier isbjørnforsker.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
07.03.2014 kl 18:37

Bildet ble tatt forrige helga på østsiden av Spitsbergen. Turister og fastboende på skutertur fikk oppleve et stort antall isbjørner på et lite område. Reiselivssjef Ronny Brunvoll som lever av å selge inn slike opplevleser, har aldri sett så mye isbjørn samlet på ett sted. Til sammen talte han minst åtte bjørner, deriblant binna med to unger.


Overvåker
Isbjørnforsker Jon Aars og kolleger i Norsk Polarinstitutt følger flere isbjørner tett på Svalbard. For øyeblikket mottar forskerne signaler fra åtte isbjørner med sendere, som forteller hvor de er. I tillegg er det flere sendere som av ulike årsaker har sluttet å virke eller som fremdeles er i hi. Totalt er det 19 dyr på Svalbard som har vært utstyrt med sendere det siste året.

– Du finner ofte isbjørn temmelig klumpet sammen, og det gjenspeiler hvor du finner mat. Hvis jeg skal gjette, har de vært nord i Storfjorden, sier han når Svalbardposten ringer ham.

Flere av de merkede bjørnene er for tiden i Storfjorden.


Bra – for øyeblikket
Selv om isbjørnen står på rødlista, er ikke den erfarne isbjørnforskeren sikker på at det for tiden er så kritisk for isbjørnstammen rundt Svalbard, blant annet som følge av mindre sjøis, som den offentlige debatten kan tyde på.


LES OGSÅ: Se bjørnefamilien storkose seg


– Det er ikke noe veldig alamrerende i datene som tilsier at det har skjedd noen stor endring i hvordan bjørnene har det. Vi ser at det kanskje er en trend med at de har lavere reproduksjon, men alt i alt virker det for meg som at bjørnen har det greit for tida. Jeg vil ikke sette penger på at bestanden er nedadgående på og rundt Svalbard, sier Aars til Svalbardposten.


– Forenkling
Forskeren peker på at folk ofte forenkler isproblematikken ved å snakke om sommerisen. Bjørnene er avhengig av is, men ikke tolv måneder i året, fastslår han. Noe av utfordringen på Svalbard framover, mener han, er at avstanden mellom isen og fast land blir for stor, og at det koster dem for mye energi å svømme.

– Blir det hundrevis av kilometer å svømme, bruker de mye energi og krefter.
Han mener imidlertid at framtida på Svalbard ikke ser så lys ut dersom klimamodellene som tilsier drastisk tap av sjøis, er korrekte.

Gjennom programmet MOSJ (Miljøovervåkning Svalbard og Jan Mayen) har Norsk Polar-institutt overvåket klima, fauna og flora. Siden 1995 er isbjørnene fulgt systematisk gjennom årlige kartlegginger. Neste kartlegging skjer i april, men oversikten viser en klar sammenheng mellom sjøis og antall bjørnehi.

Mangelen på sjøis er også den store utfordringen for isbjørnen, og på Hopen ble det sist vår ikke registert noen hi, og på Kongsøya øst i øygruppa har antallet isbjørnhi blitt færre. Når isen kommer for sent, rekker ikke binna fram i tide og må velge andre steder.


Stabilt
Produksjonen per voksne binne har i snitt gått ned de siste 20 årene, men samtidig viser tallene fra 1995 og fram til i dag at andelen binner med ettåringer også har vært stabilt. Tall som strekker seg tilbake til 1993, viser samtidig at forfatningen til hannene på og rundt Svalbard har vært stabilt bra.

– Vi ser imidlertid forskjell i kondisjonen dersom det er milde vårer. Da ser vi at de er i litt dårligere form, enn om det er kaldt, men så kommer de seg, sier Jon Aars.

Norsk Polarinstitutt mener med andre ord at det står adskillig bedre til med isbjørnstammen her, enn for eksempel i Western Hudson Bay i Canada. I Hudson Bay er det nå frykt for at isbjørnstammen skal kollapse på grunn av endringer i klimaet.


LES OGSÅ: Nær kritisk grense


– Det som er viktig å ha klart for seg er at det er veldig store forskjeller hvordan isbjørnen lever i verden. Det er dårlig nytt å miste leveområder, men man går gjennom faser. Noen steder har den funnet nye leveområder.

– Hvor er det ille?

– De stedene hvor det er verst å være isbjørn, er områdene lengst sør. Men det kan også føre til at det blir bedre forhold lenger nord, sier forskeren.

Nøkkelord

Se bildet større

Isbjørnforsker Jon Aars har fulgt bjørnene på Svalbard i mange år. Han er ikke sikker på at det står så ille til med bestanden for øyeblikket. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Se bildet større

En av flere hannbjørner som ble observert forrige helg. FOTO: Terje Weiseth Andersen

Siste nytt i Nyheter

Folkemøte skal gi svar

Sysselmann Kjerstin Askholt avventer skredekspertenes vurdering på om det er trygt å la folk flytte tilbake til Lia. Forhåpentligvis kommer svaret på folkemøtet klokken 20 i kveld.

Skred over Gruve 7-veien

Veien skal kontrolleres for skredfare før den åpnes igjen.

– Tilliten til skredvarslinga er drept

Harde ord fra innbyggere i folkemøtet etter skredet.

 
92 husstander evakuert

Longyearbyen lokalstyre forbereder seg på at det kan bli flere.

Feilvurderte skredfaren

NVE klarte ikke å varsle om at bebyggelsen var truet, derfor ble ingen evakuert før skredet gikk litt før klokken 12 i dag.

Skredet er gjennomsøkt

Sysselmannen melder på sine nettsider at skredområdet nå er gjennomsøkt og at ingen er savnet. Politiet er fremdeles på stedet ved Vei 228. Se bilder fra skredområdet her.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!