Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Så bjørnen 20 meter unna

Pete Lambert oppdaget bjørnen like ved matkassen. Margretha Flatland lå i teltet og hørte på alle skremmeskuddene utenfor. Tirsdag gikk de gjennom hendelsen på Unis. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Så bjørnen 20 meter unna

Pete Lambert slo alarm da han oppdaget isbjørnen. Kurslederne var fast bestemt på å ikke komme i en situasjon der de måtte drepe den.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
05.09.2014 kl 13:39

Det var nattestille i leiren nesten to timer over midnatt mandag. I de 20 teltene lå studenter og ledere fra Arktisk naturguide og sov. Den engelske studenten Pete Lambert (28) hadde bare fem minutter igjen av isbjørnvakta. Så plutselig oppdaget han en bamse mellom 20 og 30 meter unna, like ved matkassen.

IN ENGLISH: Discovering a polar bear 20 meters away

– Jeg handlet på instinkt. Jeg visste at den ene læreren var like ved, fullt påkledd, så jeg varslet ham. Hadde ikke lærerteltet vært så nært, hadde jeg nok gjort noe selv. Bjørnen så rolig ut og var fokusert på maten, sier Lambert.

Han forteller at bjørnen må ha kommet via en liten dal.

– Vaktrunden inkluderte et område hvor man så ned i dalen, men jeg var ikke kommet dit ennå. Det var derfor jeg ikke så den før, sier han.

Se bildegalleri til høyre!

Rotet i maten
23 studenter og 4 ledere fra Arktisk naturguide dro ut til Nordenskiöldbreen for en ukes brekurs forrige torsdag. De hadde hørt fra Basecamp at det var bjørn i området, men den hadde vært lett å skremme. Da de kom på torsdag hadde den vært i området, men svømt over til Retrettøya.

Da de var på vei opp på breen søndag formiddag, hørte de et signalskudd.

– Vi regnet med det var noen som hadde skremt Trygve, som bjørnen ble kalt, for det var en del folk i området. Det var bare ett smell, så hørte vi ikke mer, sier leder Ola Einang.

Så kom «Langøysund» inn mot land, like ved leiren deres, med masse folk langs rekka.

Lederne bestemte seg for å samle de fire gruppene på breen og gå tilbake til campen. De konstaterte at bjørnen hadde gått i snubleblusset ved mat­lageret og rotet i det, men den var ikke lenger i leiren.

– Vi er glade for at vi hadde all maten utenfor teltene, sier Sigmund Andersen.

Fra en høyde oppdaget de at bjørnen lå mellom 600 og 700 meter fra leiren.

Etter isbjørnbesøket bestemte lærerne at det alltid skulle være en gruppe på vakt i leiren, mens de andre var ute på tur.

Siden det var første gang studiet var ute i telt sammen, bestemte lederne at en av dem skulle ligge i en gamme lett tilgjengelig med klærne på om natta.

– Studentene fikk beskjed om at de bare kunne komme inn, om de lurte på noe. Vi gjorde det for å gi mer trygghet, sier Andersen.

Skudd på skudd
Ola Einang lå på feltseng i gammen da Pete Lambert ropte på ham, og pekte på bjørnen ved matkassa.

– Jeg trodde det var lettskremte Trygve, og skjøt et signalskudd rett mot ham. Men han lettet ikke på hodet, sier Einang.

De andre lærerne ble varslet umiddelbart, og like etter Einangs skudd, fulgte Jens Abild på.

– Vi ville holde et trykk på bjørnen, men den reagerte ikke. Etter hvert konsentrerte Jens seg om rifla og var klar med den, sier Einang.

På forhånd hadde studentene fått beskjed om at dersom det oppsto en situasjon, skulle de holde seg i teltene til de fikk beskjed om å komme ut.

I et av teltene lå Margretha Flatland (24).

– Vi hørte skudd på skudd på skudd på skudd og masse roping. Det var litt ekkelt, vi skjønte at det var en reell situasjon og at isbjørnen var nærme. Vi åpnet litt på ytterteltet og så bjørnen som var mellom 20 og 30 meter fra oss, sier hun.

Evakuerte
Da lærerne så at varselskudd, roping og hamring på kokeutstyr ikke fungerte på bjørnen, valgte de å kalle alle elevene ut.

– Vi ville prøve å skremme bjørnen med en større gruppe, og banket på kasser. Når vi så at heller ikke det hadde effekt, trakk vi elevene unna, sier Abild.

Så forsøkte de å skremme med nødbluss fra båt og røykpatroner, men bjørnen brydde seg ikke. Da evakuerte de og lot bjørnen holde på med sitt i leiren.

– Vi hadde hele tiden to lærere med våpen klart mellom gruppen og bjørnen. Overfor studentene var vi klare på at vi ikke ville sette oss i en situasjon der det ble nødvendig å skyte bjørnen, sier Abild.

– Vi utdanner guider som skal ta med folk ut i Svalbard-naturen. Vi må forholde oss til at isbjørnfaren er reell. Det er viktig for oss å skape rutiner som gjør at vi unngår å sette menneske- og bjørneliv i fare, sier Andersen.

Kom tilbake
I 04-tida på morgenen kom gruppa til Basecamps hytte i Adolfbukta, som i luftlinje lå rundt 600 meter unna leiren.

Guidestudiet ble i år en del av Unis sitt logistikkopplegg, og hadde kontakt med vakthavende på universitetssenteret. De fikk mandag omdirigert «Stålbas» som var ute i fjorden med en geologiekskursjon, og sendte småbåter fra Longyearbyen.

– Lærerne var enige om ikke å gå tilbake til leiren til fots, men mente det ville være fint å få sjekket ut leiren fra småbåter, sier Abild.

Da de kom tilbake til leiren, så de bjørnen rundt 600 til 700 meter unna. Noen fulgte med på bjørnen, mens andre ryddet i leiren. Så kom bjørnen på nytt mot teltene, men heller ikke nå lot den seg skremme.

God erfaring
Mandag ettermiddag sendte Sysselmannen helikopter til området for å få bjørnen unna teltene, slik at leiren kunne pakkes sammen.

– Det var fint å se hvordan Sysselmannen jobbet. De sto med helikopteret 300 til 400 meter fra leiren over tid, og det likte ikke bjørnen. Den lusket bort og Sysselmannen fulgte rolig etter med helikopteret, sier Abild.

Sysselmannen satte helikopteret mellom bjørnen og leiren, og på under en time var de 20 teltene, gammene og alt utstyret fjernet.

Studentene Lambert og Flatland tar med seg isbjørnopplevelsen som en god erfaring.

– Jeg føler meg tryggere på bjørn og hva jeg bør gjøre. Vi har blitt fortalt hva vi skal gjøre mange ganger, men nå har vi opplevd en reell situasjon, sier Flatland.

– Denne bjørnen var ikke lett å skremme heller. «Vi så worst case scenario». Jeg er glad det gikk bra med alle i gruppen, og med bjørnen også, sier Lambert.

Nøkkelord

Bildeserie

Arktisk naturguide-studiet var på brekurs på Nordenskiöldbreen da bjørnen gikk inn i leiren deres første gang søndag formiddag. Foto: Elida Langstein
Bjørnen like ved teltleiren med Nordenskiöldbreen i bakgrunn. Foto: Mario Placidi Spring
Da gruppen kom til Basecamps hytte i Adolfbukta ble de møtt av Charlotte Sandmo (t.h.). Foto: Marte Agneberg Dahl
Isbjørnen ble etter hvert svært så bekvem med å gå inn i teltene og hente mat. Foto: Elida Langstein
Isbjørnen ble etter hvert svært så bekvem med å gå inn i teltene og hente mat. Foto: Elida Langstein
Isbjørnen ble etter hvert svært så bekvem med å gå inn i teltene og hente mat. Foto: Elida Langstein
Guidestudiet drar tilbake til campen for å rydde den. Foto: Elida Langstein
Erik Myrum Næss er tilbake i leiren for å pakke ned et av de ødelagte teltene. Foto: Elida Langstein
Jens Abild rydder ved mat-tønnene. Guidestudiet hadde mat både i plasttønner og i zarges-kasser, og fant ut at bjørnen hadde størst problemer med å åpne tønnene. Foto: Elida Langstein
Isbjørnen i morena til Nordenskiöldbreen. Foto: Elida Langstein
Isbjørnen hadde ingen problemer med å åpne zarges-kassene. Foto: Elida Langstein

Isbjørn ved Nordenskiöldbreen

Denne uken fikk Arktisk naturguide-studiet besøk av isbjørn. De evakuerte mens bjørnen fant seg godt til rette i teltleiren.

Se bildet større

Jens Abild (t.v.) og de andre lederne lot bjørnen ta over maten i leiren og trakk seg unna. Det var en ung, umerket bjørn som var gjenstridig, men ikke aggressiv. FOTO: Marte Agneberg Dahl

Siste nytt i Nyheter

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Vender stadig tilbake

Isbjørnbinna med de to ungene næmer seg Longyearbyen igjen. Sysselmannen bruker store ressurser på å holde bjørnene unna byen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!