Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Rydder seg inn i verkstedet

Videregåendeelevene som har valgt bygg og anleggsteknikk som retning på Longyearbyen skole har tatt over den gamle brannstasjonen. Her er Erlend Nes (f.v.), Ole Sondre Holte Gunhildberget, Erik Fastvold og Steffen Rognmo i gang med å rydde i lokalene. FOTO: John Christian Nygaard

Rydder seg inn i verkstedet

Seks skoleelever har valgt bygg og anleggsteknikk som retning på videregående. Tilbudet er nytt på Svalbard fra i år.

Tekst:

Publisert:

– Nå venter vi bare på å få opp utstyret vi trenger, sier kontaktlærer Tom Robert Nyvoll Hansen.

Sammen med elevene Kim Balisado, Erik Fastvold, Steffen Rognmo, Erlend Nes, Arthur Andersen og Ole Sondre Holte Gunhilberget ryddet han tirsdag plass i den gamle brannstasjonen som ligger ved siden av Energiverket.

Der deler den nye klassen lokaler med vaktmesterne i Longyearbyen lokalstyre, og snart skal de igang med opplæring innenfor bygg og anleggsteknikk.

– Først går vi i gang med sikkerhetsopplæring, så de får dokumentert at de kan håndtere utstyr som for eksempel spikerpistol og sirkelsag. Elevene skal også ha varmearbeiderkurs med brannvesenet, sier Nyvoll Hansen.

Fornøyde elever

Arthur Andersen (15) og Ole Sondre Holte Gunhildberget (16) har begge sett frem til å ta steget fra ungdomskolen til videregående opplæring, og da særlig i yrkesfaglig retning.

– Jeg har lyst til å bli anleggsmaskinfører, og vil ikke bare sitte på skolebenken. Det blir fort kjedelig, sier Holte Gunhildberget og smiler.

Andersen forteller at han på sikt kanskje kunne tenke seg å bli politi, men har valgt å ta bygg og anleggsteknikk for å se hvordan han liker det:

– Jeg har jo fortsatt noen år på å bestemme meg. Når jeg jobber med noe lærer jeg også mye bedre enn ved å prøve å huske ting jeg har blitt fortalt i et klasserom.

– I dette faget er det vanskelig å sitte og lese seg til kunnskapen som trengs. Vi må også prøve oss selv, og da lærer vi mer, også av feilene våre, skyter Holte Gunhildberget inn.

I tillegg til at de har tradisjonelle fag som matte, norsk, gym og naturfag, skal elevene også ha noe som kalles prosjekt i fordypning. Da skal de innom en lang rekke bedrifter i Longyearbyen for å lære mer om de ulike valgene de kan ta.

– Det er veldig bra, slik at vi kan finne ut mer om hva de gjør, sjekke ut mulighetene for å få jobb og spørre mer om fag, sier Holte Gunhildberget.

Det er særlig viktig med tanke på hvor elevene ønsker å gå videre som lærlinger etter to år på skolen.

– Det er viktig at vi vet mest mulig. Jeg har lyst på en jobb jeg ikke «trenger» å ta ferie fra. En jobb hvor jeg trives hele tiden med det jeg holder på med, sier Andersen.

– Få de til å bli her

Kontaktlærer Nyvoll Hansen, som kommer fra Alta, har flyttet opp til Longyearbyen i forbindelse med den nye stillingen. Han forteller at hvis alt går etter planen, vil det nyte utstyret være på plass over helga.

Han er naturlignok også svært fornøyd med at så mange ulike bedrifter i byen har valgt å si ja til å bidra under utdannelsesløpet:

– Jeg ble nesten overrasket over hvor åpne og imøtekommende alle har vært. Det er veldig positivt.

Elevene skal etter to år med undervisning være i stand til å gå videre i to år som lærling i litt over 20 ulike yrkesfag.

– Derfor er det viktig at de får prøvd seg på mye forskjellig. Målet vårt er å få dem til å bli her i byen, sier Nyvoll Hansen.

– Mulighet til rekruttering

Trond Håvelsrud, daglig leder i Svalbard Bygg, beskriver den nye studieretningen i byen som veldig positiv.

– Det er også en god mulighet til rekruttering. Det er ikke bare lett å ta opp lærlinger fra fastlandet, så det er absolutt en fordel å kunne rekruttere noen som er her.

– Hva kommer dere til å bidra med?

– Jeg har sagt de bare må gi beskjed om hva de ønsker, så skal vi bidra så langt det lar seg gjøre. Det som er forespeilet er mulighetene for å være med ut og se på oppdrag, bidra med eventuell utplassering, samt lån av verktøy og materiell sier Håvelsrud.

– Hvordan er behovet for arbeidskraft i Longyearbyen?

– Vi har stadig behov for nye ansatte, og vi regner med at det også i fremtida vil være behov, spesielt for fagarbeidere.

Se bildet større

Tom Robert Nyvoll Hansen (t.h.) er blitt kontaktlærer for den nye klassen. Her med elev Erlend Nes. FOTO: John Christian Nygaard

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet er leteaksjonen nå avsluttet.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

 
Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Jubilerer med solid trøkk

Longyearbyen sykehus er 100 år.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!