Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Ryddeaksjon gir resultater

FORBEDRING: Selv om mange har skjerpet seg, ligger det fortsatt en del gjenstander igjen i Sjøområdet. Halvard Pedersen har foreløpig ikke bestemt seg for hva han vil gjøre med det. FOTO: Karine Nigar Aarskog

Ryddeaksjon gir resultater

De fleste som har fått pålegg fra Sysselmannen om å rydde opp i Sjøområdet har skjerpet seg.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Sysselmannen sendte i juli i år ut brev til sju ulike bedrifter og privatpersoner som hadde forsøplet tomtene sine i Sjøområdet og på Sjøskrenten.
– Sjøområdet er blitt rene søppelplassen, sa naturvernrådgiver hos Sysselmannen, Halvard Pedersen, til Svalbardposten etter at brevene var sendt ut.

En ny verden
Fristen for å rydde opp ble satt til 15. september, og denne uka var Pedersen på befaring i de aktuelle områdene for å se om forholdene har bedret seg.
Pedersen var svært positivt overrasket over det han så.
– Her er det som en ny verden, sier han, idet han svinger inn utenfor lokalene til Jensen Elektriske.
Etter å ha tatt hele runden til alle de sju som i sommer fikk pålgg, er Pedersen fortsatt veldig positiv.
– Mye ser veldig bra ut, og det betyr at påleggene har virket etter hensikten. Folk har tydeligvis tatt det ansvaret de skal, sier han.

Truet med dagbøter
Det er imidlertid fortsatt en del søppel som står igjen på noen av områdene.
For å vise at de mener alvor, varslet Sysselmannen at det ville vanke dagbøter på 1.000 kroner per dag i inntil 15 dager, dersom fristen ikke ble overholdt. Etter dette vil Sysselmannen sørge for at avfallet fjernes og leveres til avfallsanlegget på eierens bekostning. Pedersen kan foreløpig ikke si om det vil bli delt ut noen dagbøter.
– Jeg må se på om vi skal gå videre med noen av sakene. Hovedhensikten er å få folk til å rydde opp, ikke å gi bøter. Men når vi først gjennomfører en slik aksjon, må vi vise at vi mener det, sier han.

Han legger til at flere av de som har fått pålegg begynte å rydde med en gang de ble kontaktet.
– Mange har vært flinke til å rapportere underveis om hva slags planer de har og hva de ønsker å få til, sier Pedersen.

Samarbeider
Pedersen forteller at de har hatt et godt samarbeid med Store Norske, som er grunneier i Sjøområdet.
– Det er en utfordring for Store Norske å holde det ryddig, for de har mye areal. Men de har sagt at de vil satse på å få laget en plan, sier han.

Han understreker at Sysselmannen egentlig ikke skal være noe søppelpoliti, men at de må trå til når problemet blir så stort som i Longyearbyen.
– Det er ikke vår oppgave å passe på at folk tar vare på tingene sine. I utgangspunktet er det eieren av gjenstandene som har ansvaret for at de lagres etter forskriftene. Hvis vi ikke finner eieren, er det grunneieren sitt problem. Og hvis ikke grunneier får til å rydde opp, kommer Sysselmannen inn i bildet, sier Pedersen.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!