Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Ruster opp  Svalnardo  på dugnad

Sirkus Svalnardo får en haug med nye klær og nytt utstyr etter dugnad. Fra venstre: Birgitte Dahl Knutsen, Anja Boman, Abigael Winsvold og Kristine Myrbostad. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Ruster opp Svalnardo på dugnad

Gamle brøytestikker fra LNS får et nytt liv som sirkusflagg.

Det flyter av fargerikt stoff, isbjørnhoder, brøytepinner og silkebånd i en leilighet i Vei 232. Fire kvinner sitter dypt konsentrert med symaskiner, sakser og lim, og flere syersker er ventet senere på kvelden.

– Jeg reiser mye rundt i kriker og kroker i landet og holder kurs. Dette er en ny krik for meg, sier kostymeleder Anja Boman.

Til daglig er hun kunstnerisk leder for Teater Prosepina i Vestfold. Denne uken landet hun på Svalbard med en koffert med 40 tennisballer og to isbjørnhoder, samt to symaskiner i håndbagasjen – klar til å være med og ruste opp sirkusmateriellet til Sirkus Svalnardo.

Mange mødre har meldt seg frivillige til dugnaden. Mennene er så å si totalt fraværende. Til sammen 52 kostymer skal de driftige damene lage i løpet av uka.

– Det blir basisplagg som kan brukes mange ganger, sier Boman.

Kostymepark

Kristine Myrbostad var med som sirkushjelper da Sirkus Svalnardo startet opp i 2000. Nå er hun leder for sirkustruppen av 10-15 barn som trener én gang i uka.

– Dette er helt topp. Tidligere år har instruktørene tatt med seg kostymer til oss når vi har sirkusuke, men nå får vi vår helt egen kostymepark, sier hun.

På lørdag krones sirkusuka med to forestillinger i kulturhuset klokken 15.00 og 17.00. Nærmere 50 barn er med på årets forestilling.

– Det vil bli mer akrobatikk i år. Vi har kjøpt en duotrapes som gir rom for andre øvelser, sier Myrbostad.

Trapesinstruktør

Luftakrobaten Abigael Winsvold er hentet inn for å inspirere sirkusdeltakerne. Hun går på sirkuslinja på Akademiet for utæmmet kreativitet i København og er vant til å svinge seg med få holdepunkter.

– Det er en veldig ivrig gjeng som kommer med masse egne ideer, sier hun.

Målet er å lære opp de eldste til å være instruktør for de yngre på trapesen.

Låner ut huset

En av mødrene som er med, Birgitte Dahl Knutsen, har i tillegg lånt ut huset sitt som systue. Hun er glad for storinnrykket.

– Det er veldig gøy at det er så mange som har lyst til å være med. Sirkus Svalnardo vil få elementer som de kan bruke i mange år framover, sier Dahl Knutsen.

PS!

Helt til slutt må vi benytte anledningen til å fortelle at tippoldefaren til kostymeansvarlig Anja Boman etter sigende er den som fant opp den første snøskuteren, eller en «motorisert snøslæde», som det står i patentpapirene som Boman har hjemme.

– Det er min families bidrag til det høye nord, sier Boman til denne postskriptum.

Nøkkelord

Se bildet større

Kristine Myrbostad sørger for at brøytepinnene får seg et mer eksklusivt utseende. Anja Boman holder orden på stoffet. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Se bildet større

Abigael Winsvold viser fram den nye trapesen som Sirkus Svalnardo har investert i. Målet er å lære opp de eldste barna til å bli instruktører. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Siste nytt i Nyheter

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!