Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Russland protesterer mot nye Svalbard-regler

Regjeringa har vedtatt en ny forskrift som gjør det enklere å bortvise uønskede personer fra Svalbard. Nå protesterer russerne. FOTO: Anders Fjellestad

Russland protesterer mot nye Svalbard-regler

Hevder det er traktatsbrudd.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
11.08.2015 kl 12:01

Regjeringa vedtok fredag en forskrift som gjør at sanksjoner Norge har sluttet opp om, også kan håndheves på Svalbard. Nå protesterer Russland mot det de mener er et brudd på Svalbardtraktaten, melder NRK.

Den russiske visestatsministeren Dmitrij Rogozin, som er uønsket i EU og i Norge, dukket i april plutselig opp på flyplassen i Longyearbyen. Norske myndigheter hadde ingen mulighet til å hindre ham adgang til øygruppa.

Med den nye forskriften vil sanksjoner og lister over uønskede personer på fastlandet også kunne håndheves på Svalbard.

– Handlingene er ikke på linje med ånden i det internasjonale samarbeidet på Svalbard, med grunnlag i Svalbardtraktaten fra 1920. Vi protesterer mot dette uvennlige steget og forlanger en umiddelbar revurdering av restriksjonene, sier det russiske utenriksdepartementet i en uttalelse, gjengitt av nyhetsbyrået ITAR Tass.

Norsk UD hevder forskriften er i tråd med traktaten som krever likebehandling av partenes borgere og selskaper./b]

– Det nye regelverket ivaretar dette prinsippet som Svalbardtraktaten legger til grunn. Den gir partenes borgere en likerett til adgang og opphold på øygruppen, men denne retten er ikke absolutt, skriver Ane Haavardsdatter Lunde, kommunikasjonsrådgiver i norsk UD, i en epost til Svalbardposten.

Hun sier de nye reglene er generelle, og ikke laget for å "ramme personer eller selskaper fra én bestemt nasjonalitet".

– Norske myndigheter har i mange år hatt hjemmel til å bortvise personer fra øygruppen av ulike ikke-diskriminerende grunner, sier hun.

Siste nytt i Nyheter

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!