Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Russland protesterer mot nye Svalbard-regler

Regjeringa har vedtatt en ny forskrift som gjør det enklere å bortvise uønskede personer fra Svalbard. Nå protesterer russerne. FOTO: Anders Fjellestad

Russland protesterer mot nye Svalbard-regler

Hevder det er traktatsbrudd.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
11.08.2015 kl 12:01

Regjeringa vedtok fredag en forskrift som gjør at sanksjoner Norge har sluttet opp om, også kan håndheves på Svalbard. Nå protesterer Russland mot det de mener er et brudd på Svalbardtraktaten, melder NRK.

Den russiske visestatsministeren Dmitrij Rogozin, som er uønsket i EU og i Norge, dukket i april plutselig opp på flyplassen i Longyearbyen. Norske myndigheter hadde ingen mulighet til å hindre ham adgang til øygruppa.

Med den nye forskriften vil sanksjoner og lister over uønskede personer på fastlandet også kunne håndheves på Svalbard.

– Handlingene er ikke på linje med ånden i det internasjonale samarbeidet på Svalbard, med grunnlag i Svalbardtraktaten fra 1920. Vi protesterer mot dette uvennlige steget og forlanger en umiddelbar revurdering av restriksjonene, sier det russiske utenriksdepartementet i en uttalelse, gjengitt av nyhetsbyrået ITAR Tass.

Norsk UD hevder forskriften er i tråd med traktaten som krever likebehandling av partenes borgere og selskaper./b]

– Det nye regelverket ivaretar dette prinsippet som Svalbardtraktaten legger til grunn. Den gir partenes borgere en likerett til adgang og opphold på øygruppen, men denne retten er ikke absolutt, skriver Ane Haavardsdatter Lunde, kommunikasjonsrådgiver i norsk UD, i en epost til Svalbardposten.

Hun sier de nye reglene er generelle, og ikke laget for å "ramme personer eller selskaper fra én bestemt nasjonalitet".

– Norske myndigheter har i mange år hatt hjemmel til å bortvise personer fra øygruppen av ulike ikke-diskriminerende grunner, sier hun.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!