Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Russland protesterer mot nye Svalbard-regler

Regjeringa har vedtatt en ny forskrift som gjør det enklere å bortvise uønskede personer fra Svalbard. Nå protesterer russerne. FOTO: Anders Fjellestad

Russland protesterer mot nye Svalbard-regler

Hevder det er traktatsbrudd.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
11.08.2015 kl 12:01

Regjeringa vedtok fredag en forskrift som gjør at sanksjoner Norge har sluttet opp om, også kan håndheves på Svalbard. Nå protesterer Russland mot det de mener er et brudd på Svalbardtraktaten, melder NRK.

Den russiske visestatsministeren Dmitrij Rogozin, som er uønsket i EU og i Norge, dukket i april plutselig opp på flyplassen i Longyearbyen. Norske myndigheter hadde ingen mulighet til å hindre ham adgang til øygruppa.

Med den nye forskriften vil sanksjoner og lister over uønskede personer på fastlandet også kunne håndheves på Svalbard.

– Handlingene er ikke på linje med ånden i det internasjonale samarbeidet på Svalbard, med grunnlag i Svalbardtraktaten fra 1920. Vi protesterer mot dette uvennlige steget og forlanger en umiddelbar revurdering av restriksjonene, sier det russiske utenriksdepartementet i en uttalelse, gjengitt av nyhetsbyrået ITAR Tass.

Norsk UD hevder forskriften er i tråd med traktaten som krever likebehandling av partenes borgere og selskaper./b]

– Det nye regelverket ivaretar dette prinsippet som Svalbardtraktaten legger til grunn. Den gir partenes borgere en likerett til adgang og opphold på øygruppen, men denne retten er ikke absolutt, skriver Ane Haavardsdatter Lunde, kommunikasjonsrådgiver i norsk UD, i en epost til Svalbardposten.

Hun sier de nye reglene er generelle, og ikke laget for å "ramme personer eller selskaper fra én bestemt nasjonalitet".

– Norske myndigheter har i mange år hatt hjemmel til å bortvise personer fra øygruppen av ulike ikke-diskriminerende grunner, sier hun.

Siste nytt i Nyheter

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Lang kamp for lærlingplass

I januar var Vårin Storø fortvilet over ikke å få lærlingplass i Longyearbyen. Nå jubler 18-åringen etter at Svalbard Hotell har tatt grep.

Onsdagsfly fra oktober

Fra 19. oktober starter SAS opp kveldsfly på onsdager.

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Hund rømte i juli.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!