Russisk turfølge gjennom isen

Alle personene er nå gjort rede for. Sysselmannen avventer sikker identifisering på tre av dem. UNN planlegger å sende forsterkninger til med ambulansefly.

Helikopteret med de skadde har landet i sentrum av Longyearbyen, like nedenfor sykehuset, i stedet for på flyplassen hvor det lander til vanlig.
Publisert

Like før klokken 18.00 meldte Sysselmannen fra til Hovedredningssentralen (HRS) om at et skuterfølge med i alt ni personer har gått gjennom isen da de skulle krysse Tempelfjorden. Turistfølget gikk gjennom isen i en råk mellom Kapp Murdoch og Kapp Schoultz.

Redningsleder Frode Iversen ved Hovedredningssentralen Nord-Norge forteller like etter klokken 20 at samtlige ni er russiske statsborgere.

– Var det et guidet følge?

– Så vidt jeg har forstått var det et guidet følge, svarer Iversen.

Han vet ikke hvor lenge russerne har vært i vannet, men HRS fikk melding om ulykken klokken 17.56. Cirka 18.11 fikk de beskjed om at det første helikopteret var fremme i Tempelfjorden.

Redningslederen kjenner ikke status til de fire som ble fløyet til Longyearbyen sykehus. De to som ble hentet om bord i KV «Svalbard» er i god form. Tre ble tatt hånd om av et annet skuterfølge og er nå på Fredheim i god behold.

– Vi venter på en hundre prosent sikker identifisering av dem, sier Iversen.

Begrensninger for hjelpen
Pressevakt Jan Fredrik Frantzen ved Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) kan heller ikke opplyse om alvorlighetsgraden på skadene til de fire som er fraktet til sykehus.
– Sannsynligvis vil også flere bli fraktet til sykehuset, sier han.

UNN er nå i ferd med å rigge et ambulansefly som kan komme med assistanse til sykehuset i Longyearbyen.

– Vi har ikke jetfly stasjonert i Tromsø, og propellflyene har en gitt rekkevidde. Vi håper å få opp leger og så mye utstyr som det lar seg gjøre innenfor rekkevidden til flyet, sier Frantzen.

Han har ikke fått noen bekreftet tid på når ambulanseflyet kan være i lufta.

Et skuterfølge har gått gjennom isen i Tempelfjorden mellom Kapp Murdoch og Kapp Schoultz.

Hovedredningssentralen skal ta alle mediehenvendelser knyttet til ulykken og skriver på sine nettsider:

Sysselmannen sendte umiddelbart ut sine to helikoptre. Klokken 18.25 hadde det første helikopteret plukket fire personer opp fra sjøen, disse er nå fløyet inn til Longyearbyen sykehus. To personer til er plukket opp av helikopter, og det søkes i området.

Oppdatering klokken 1905:

Det er snakk om ni russiske statsborgere. Fire er på sykehus og to er funnet av helikopter. Tre er fortsatt formelt savnet. Et annet skuterfølge har funnet tre personer, og vi avventer sikker identitifisering.

Et helikopter lander like ved Longyearbyen sykehus i tett snødrev.

Oppdatering klokken 1935:

Det virker nå som alle ni er gjort rede for. Fire er på sykehuset i Longyearbyen, status er ikke kjent. To er ombord på KV «Svalbard», en er i god form og en behandles for moderat hypotermi. De tre siste, som ble meldt funnet av et annet skuterfølge, er i god behold men Sysselmannen avventer en endelig, sikker identifisering.

Siden de tre siste ikke er identifisert, setter Sysselmannen igang et søk med dykkere fra KV «Svalbard» i råken.

KV «Svalbard» på vei inn Tempelfjorden, hvor følget gikk gjennom isen.
Powered by Labrador CMS