Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Russisk tokt til Svalbard

Den norske kystvakten blir ikke alene i havområdene rundt Svalbard i sommer. FOTO: Anders Fjellestad

Russisk tokt til Svalbard

Den norske fiskevernsonen rundt Svalbard er omstridt. Nå skal et russisk kystvaktskip patruljere havområdet i sommer.

De siste årene har Norge ført en langt mer aktiv forvaltningspolitikk i havområdene rundt Svalbard. Det har ført til irritasjon hos andre nasjoner.

Denne uka seilte et russisk kystvaktskip til Svalbards farvann. Om bord er flere russiske fiskeriinspektører, skriver den russiske avisen Rossijskaja Gazeta.

– Svalbard-sonen er fremdeles et sårt punkt i forholdet mellom Russland og Norge, sier Konstantin Drevetnjak, russernes administrasjonssjef for saker som vedrører Barentshavet og Kvitsjøen til avisen.


Krangel om fiskesone

Det har vært flere konfrontasjoner mellom den norske kystvakten og utenlandske fiskefartøy i den omstridte fiskevernsonen rundt Svalbard. De fleste land mener Svalbardtraktaten gir alle lands borgere lik rett til fiske og fangst, også i havet rundt Svalbard. Norge mener imidlertid denne «friheten» stopper ved territorialgrensa, altså 12 nautiske mil ut fra land. Det er den ulike tolkningen av traktaten som skaper irritasjon, også hos russiske myndigheter.

– Så lenge kystvakten vår og inspektørene er der, vil ikke russiske fartøy få noen særlige problemer. Om de da ikke bryter reglene, naturligvis, sier Drevetnjak ifølge avisen.


Uproblematisk

Overfor Svalbardposten stiller Forsvaret seg uforstående til at lovlydige, russiske skip skulle støte på noen problemer med norske myndigheter i fiskevernsonen. Forsvaret sier det heller ikke ligger noen dramatikk i at et russisk kystvaktskip seiler til Svalbard.

– Vi er fullstendig klar over dette, og har jevnlige møter med den russiske kystvakten. Dette dreier seg om en såkalt flaggstatskontroll, det vil si at russisk kystvakt kan kontrollere russiske fartøyer i dette området, sier kommunikasjonssjef i Forsvarets operative hovedkvarter, oberstløytnant John Espen Lien.

Havretten tillater stater å føre tilsyn med sine egne skip, selv om de befinner seg i andre lands havområder.

– Dette skjer jevnlig, og russerne har planlagt fire slike tokt i år. Det er helt uproblematisk, sier Lien.

– Kan dette oppfattes som en offensiv fra russerne i forbindelse med den omstridte vernesonen?

– Nei, slike tokt har vi sett mange ganger tidligere, og det er helt i tråd med internasjonal havrett, sier Lien.


Ankesak om fiskesonen

Parallelt med det russiske toktet, utfordrer et tysk rederi den norske fiskevernsonen. I fjor sommer ble en av rederiets fisketrålere tatt av Kystvakten for ulovlig fiske i vernesonen.

Rederiet, Deutsche Fischfang Union, mener Norge forskjellsbehandler og nektet å vedta boten. I november kom saken opp for Nord-Troms tingrett, der rederiet tapte. Dommen ble anket, og 25. juni kommer saken opp for Hålogaland lagmannsrett.

Det er ventet at dommen blir anket videre til Høyesterett uansett utfall i lagmannsretten. Rederiet har tidligere uttrykt at de ønsker en juridisk prinsippavgjørelse på den norske fiskevernsonen.

Se bildet større

Den tyske tråleren «Kiel» sørger for at fiskevernsonen havner i lagmannsretten om tre uker. FOTO: Raboe/Wikipedia

Faktaboks

Fiskevernsonen på Svalbard

• Svalbardtraktaten gir alle lands borgere lik rett til fiske og fangst på Svalbard. Norge mener traktaten kun gjelder landområdene og territorial­farvannet på 12 nautiske mil rundt.
• Norske myndigheter opprettet i 1977 en fiskerisone på 200 nautiske mil rundt Svalbard.
• Alle kan fiske i sonen, men Norge regulerer fisket. Flere land nekter å anerkjenne sonen. For å unngå bråk, har Norge til nå ført en politikk som om Svalbardtraktaten hadde vært gjeldende.

Kilder: snl.no og Fridtjof Nansens Institutt

Siste nytt i Nyheter

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!