Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Russisk delegasjon til Svalbard fredag

Den russiske kommisjonen ankom i formiddag. I midten visestatsminister og leder av kommisjonen Sergej Narysjkin. FOTO: Birger Amundsen

Russisk delegasjon til Svalbard fredag

Russlands visestatsminister Sergej Narysjkin er leder av den svært viktige, russiske regjeringskommisjonen som ankom Longyearbyen fredag.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Ifølge ministerråd Aleksander Gremitskikh ved den russiske ambassaden i Oslo, ble regjeringskommisjonen nedsatt i april. Den er bredt sammensatt og består av til sammen 31 tjenestemenn, samtlige med høy posisjon i den russiske statsforvaltning.
Kommisjonen kom i eget charterfly direkte fra Moskva fredag, og returnerte på ettermiddagen samme dag.
Justisminister Knut Storberget var også i Longyearbyen, og sammen med sysselmann Per Sefland hadde han et møte med visestatsminister Narysjkin før han dro til Barentsburg.

Vil se på forholdene i Barentsburg
Kommisjonen tilbringte det meste av tiden i Barentsburg, hvor den ifølge ministerråd Gremitskikh blant annet vil avvikle et ordinært møte.
– Hensikten med besøket er å se på forholdene i Barentsburg og bli kjent med forholdene på Svalbard. Men også å diskutere de problemer som eksisterer med russisk nærvær på Svalbard, sier Gremitskikh.
– Er besøket et varsel om at noe vil skje i Barentsburg?
– Det er et signal om at Russland gjennom sin regjeringskommisjon jobber på en helt konkret måte for å løse problemer i Barentsburg, som situasjonen med bolighus, vannforsyning, sanitærforhold, kommunikasjon og energi. Hele samfunnet og den generelle situasjon for de ansatte i Trust Arktikugol vil bli undersøkt, svarer Aleksander Gremitskikh.

Kapp Heer skal pusses opp
Gremitskikh sier videre at spørsmålet om en ny gruve i Colesbukta på sikt også vil bli tatt opp, men at det neppe vil bli tatt opp på dagens møte i Barentsburg.
At Russland, ifølge NRK, ønsker å bygge flyplass ved Barentsburg er noe Aleksander Gremitskikh ikke kjenner noe til.
– Jeg vet heller ikke hvor NRK har det fra. Det som vil skje er at helikopteranlegget på Kapp Heer vil bli oppgradert. Og det er noe som skjer uavhengig av at det norske Luftfartstilsynet har varslet inspeksjon av anlegget, understreker han.
– Hvor viktig er fortsatt tilstedeværelse på Svalbard for Russland?
– Det er en historisk kjensgjerning at Russland har hatt en omfattende virksomhet på øygruppen. Dette er en tradisjon som vi ønsker å videreføre, på et nytt og mer moderne nivå, svarer ministerråden.
Kommisjonsleder, visestatsminister Sergej Narysjkin er av flere regnet som en mulig kandidat for å etterfølge Vladimir Putin som president i Russland.

Siste nytt i Nyheter

By-bjørnene eskortert til Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt flyttet med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter ras i skiløypa i dag tidlig. Lørdag ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!