Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Russerne vil ha turister til Pyramiden

Trust Arktikugol vil bruke nedlagte Pyramiden til turistvirksomhet og gjenåpne hotell Tulipan, lengst til venstre. FOTO: Birger Amundsen

Russerne vil ha turister til Pyramiden

Russerne har planer om å åpne for turistvirksomhet i Pyramiden, men blir bremset av Sysselmannen som stiller strenge miljøkrav.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
20.02.2009 kl 09:57

Helt siden kulldrifta ble nedlagt og Pyramiden tømt for folk i 1998, har det versert planer om virksomhet. I årene som er gått har forfallet gjort sitt, samt at turister og andre besøkende har gjort hærverk og stjålet med seg diverse løsøre.

Under et kontaktmøte mellom Sysselmannen og Trust Arktikugol 16. februar ble det stilt spørsmål til generaldirektør Aleksander P. Veselov om mottatt melding om turistvirksomhet i Pyramiden og Petuniabukta.

Turisme

Trusten vil utvikle Pyramiden som turiststed og vurderer også å starte turistkontor i Longyearbyen. Like ved kaia i Pyramiden er det satt opp tre mindre brakker med overnattingsplass for 14 personer. Planen er å åpne hotell Tulipan samt pusse opp en hytte trusten har i Petuniabukta, like ved Pyramiden.

I et notat fra møtet skriver Sysselmannen:

«For å forstå virkningen for miljøet trenger Sysselmannen ytterligere opplysninger om bygningstekniske tiltak: brannsikring, matservering, vannforsyning, bygningstekniske arbeider på hytta i Petuniabukta og hotellet, strømforsyning/aggregat etc.»

Tillater overnatting

Sysselmannen ber også om informasjon om kloakk og avløp, avfallsbehandling, lagring av drivstoff, ferdsel og opplegg for guidede turer. «Så snart vi får disse opplysningene, vil vi avgjøre om Sysselmannen kan gi tillatelse eller om vi må kreve konsekvensutredning,» står det i møtenotatet.

– Vi ble enig med Sysselmannen om en befaring i Pyramiden i begynnelsen av april, da skal vi diskutere forskjellige spørsmål knyttet til turistvirksomhet, sier generaldirektør Veselov.

Han sier videre at det er enighet om at brakkene på kaia kan brukes til overnatting, og at folk som ønsker å overnatte i Pyramiden må ta kontakt med Barentsburg på forhånd. Samtidig understreker han at trusten ikke driver reiselivsvirksomhet, men at det må være bedre for folk som vil besøke Pyramiden å overnatte innendørs enn ute.

Miljøvernsjef Arne Malme hos Sysselmannen, som var til stede på møtet, sier at hytta i Petuniabukta er mer komplisert.

– Vi må vite mer om planene, om den skal bygges ut og brukes hele året, og hvordan den skal brukes. Foreløpig vet vi svært lite, sier han. 

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!