Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Russerne vil ha turister til Pyramiden

Trust Arktikugol vil bruke nedlagte Pyramiden til turistvirksomhet og gjenåpne hotell Tulipan, lengst til venstre. FOTO: Birger Amundsen

Russerne vil ha turister til Pyramiden

Russerne har planer om å åpne for turistvirksomhet i Pyramiden, men blir bremset av Sysselmannen som stiller strenge miljøkrav.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
20.02.2009 kl 09:57

Helt siden kulldrifta ble nedlagt og Pyramiden tømt for folk i 1998, har det versert planer om virksomhet. I årene som er gått har forfallet gjort sitt, samt at turister og andre besøkende har gjort hærverk og stjålet med seg diverse løsøre.

Under et kontaktmøte mellom Sysselmannen og Trust Arktikugol 16. februar ble det stilt spørsmål til generaldirektør Aleksander P. Veselov om mottatt melding om turistvirksomhet i Pyramiden og Petuniabukta.

Turisme

Trusten vil utvikle Pyramiden som turiststed og vurderer også å starte turistkontor i Longyearbyen. Like ved kaia i Pyramiden er det satt opp tre mindre brakker med overnattingsplass for 14 personer. Planen er å åpne hotell Tulipan samt pusse opp en hytte trusten har i Petuniabukta, like ved Pyramiden.

I et notat fra møtet skriver Sysselmannen:

«For å forstå virkningen for miljøet trenger Sysselmannen ytterligere opplysninger om bygningstekniske tiltak: brannsikring, matservering, vannforsyning, bygningstekniske arbeider på hytta i Petuniabukta og hotellet, strømforsyning/aggregat etc.»

Tillater overnatting

Sysselmannen ber også om informasjon om kloakk og avløp, avfallsbehandling, lagring av drivstoff, ferdsel og opplegg for guidede turer. «Så snart vi får disse opplysningene, vil vi avgjøre om Sysselmannen kan gi tillatelse eller om vi må kreve konsekvensutredning,» står det i møtenotatet.

– Vi ble enig med Sysselmannen om en befaring i Pyramiden i begynnelsen av april, da skal vi diskutere forskjellige spørsmål knyttet til turistvirksomhet, sier generaldirektør Veselov.

Han sier videre at det er enighet om at brakkene på kaia kan brukes til overnatting, og at folk som ønsker å overnatte i Pyramiden må ta kontakt med Barentsburg på forhånd. Samtidig understreker han at trusten ikke driver reiselivsvirksomhet, men at det må være bedre for folk som vil besøke Pyramiden å overnatte innendørs enn ute.

Miljøvernsjef Arne Malme hos Sysselmannen, som var til stede på møtet, sier at hytta i Petuniabukta er mer komplisert.

– Vi må vite mer om planene, om den skal bygges ut og brukes hele året, og hvordan den skal brukes. Foreløpig vet vi svært lite, sier han. 

Siste nytt i Nyheter

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Vender stadig tilbake

Isbjørnbinna med de to ungene næmer seg Longyearbyen igjen. Sysselmannen bruker store ressurser på å holde bjørnene unna byen.

Jaget bjørnene østover

Isbjørnbinna og de to ungene som ble observert rett utenfor Longyearbyen søndag morgen er nå drevet østover og vekk fra byen. Søndag ettermiddag avsluttet Sysselmannen aksjonen.

Sysselmannen lokaliserte isbjørnene i ett-tiden natt til lørdag og fikk drevet dem innover i Foxdalen ved hjelp av helikopter og snøskutere.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!