Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Russerne vil ha turister til Pyramiden

Trust Arktikugol vil bruke nedlagte Pyramiden til turistvirksomhet og gjenåpne hotell Tulipan, lengst til venstre. FOTO: Birger Amundsen

Russerne vil ha turister til Pyramiden

Russerne har planer om å åpne for turistvirksomhet i Pyramiden, men blir bremset av Sysselmannen som stiller strenge miljøkrav.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
20.02.2009 kl 09:57

Helt siden kulldrifta ble nedlagt og Pyramiden tømt for folk i 1998, har det versert planer om virksomhet. I årene som er gått har forfallet gjort sitt, samt at turister og andre besøkende har gjort hærverk og stjålet med seg diverse løsøre.

Under et kontaktmøte mellom Sysselmannen og Trust Arktikugol 16. februar ble det stilt spørsmål til generaldirektør Aleksander P. Veselov om mottatt melding om turistvirksomhet i Pyramiden og Petuniabukta.

Turisme

Trusten vil utvikle Pyramiden som turiststed og vurderer også å starte turistkontor i Longyearbyen. Like ved kaia i Pyramiden er det satt opp tre mindre brakker med overnattingsplass for 14 personer. Planen er å åpne hotell Tulipan samt pusse opp en hytte trusten har i Petuniabukta, like ved Pyramiden.

I et notat fra møtet skriver Sysselmannen:

«For å forstå virkningen for miljøet trenger Sysselmannen ytterligere opplysninger om bygningstekniske tiltak: brannsikring, matservering, vannforsyning, bygningstekniske arbeider på hytta i Petuniabukta og hotellet, strømforsyning/aggregat etc.»

Tillater overnatting

Sysselmannen ber også om informasjon om kloakk og avløp, avfallsbehandling, lagring av drivstoff, ferdsel og opplegg for guidede turer. «Så snart vi får disse opplysningene, vil vi avgjøre om Sysselmannen kan gi tillatelse eller om vi må kreve konsekvensutredning,» står det i møtenotatet.

– Vi ble enig med Sysselmannen om en befaring i Pyramiden i begynnelsen av april, da skal vi diskutere forskjellige spørsmål knyttet til turistvirksomhet, sier generaldirektør Veselov.

Han sier videre at det er enighet om at brakkene på kaia kan brukes til overnatting, og at folk som ønsker å overnatte i Pyramiden må ta kontakt med Barentsburg på forhånd. Samtidig understreker han at trusten ikke driver reiselivsvirksomhet, men at det må være bedre for folk som vil besøke Pyramiden å overnatte innendørs enn ute.

Miljøvernsjef Arne Malme hos Sysselmannen, som var til stede på møtet, sier at hytta i Petuniabukta er mer komplisert.

– Vi må vite mer om planene, om den skal bygges ut og brukes hele året, og hvordan den skal brukes. Foreløpig vet vi svært lite, sier han. 

Siste nytt i Nyheter

Mørketiden er inne

Nå har sola tatt farvel med Longyearbyen, og kommer ikke over horisonten før 16. februar.

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!