Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Russerne vil fly mer

Russerne mener det bryter med Svalbardtraktaten å forskjellsbehandle Airlift og Spark Pus. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Russerne vil fly mer

Trust Arktikugol og helikopterselskapet Spark Plus søker om å få utvidet sin flygetillatelse på Svalbard.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
26.06.2009 kl 08:00

I en søknad til Luftfartstilsynet, med kopi til Justisdepartementet, ber det russiske helikopterselskapet Air Company Spark Plus om en generell utvidet tillatelse til lokale flygninger som ikke er tilknyttet gruvedriften i Barentsburg.

Selskapet flyr på Svalbard på vegne av det statlige gruveselskapet Trust Arktikugol.

Søknaden er fortsatt under behandling hos Luftfartstilsynet, som ikke ønsker å kommentere den før de har fattet et vedtak.

– Det er ikke riktig av oss å kommentere søknaden før vi har gått gjennom hele saken. På Svalbard handler dette selvfølgelig mye om politikk, men vi må forholde oss til rammeverket, sier seksjonssjef i juridisk avdeling, Nina Vindvik, i Luftfartstilsynet.

– Vil den ferske dommen fra Nord-Troms tingrett, der russerne ble dømt for ulovlig helikopterflyging, ha noe å si for hva vedtaket blir?

– Nei, dette er en helt ny søknad, og tidligere forhold skal ikke ha noe å si for det de søker om nå.

Har dispensasjon

Svalbardposten er kjent med at Luftfartstilsynet har bedt Trust Arktikugol om å komme med flere opplysninger om hvilke flygninger det er snakk om, og for hvilke tidsrom og i hvilke områder de gjelder, men heller ikke dette vil Vindvik utdype.

I henhold til luftfartsloven er det bare norskregistrerte selskaper som kan utføre flygninger internt i Norge. Alle andre må få dispensasjon. Tillatelsen som Trust Arktikugol har i dag, til å fly mellom Barentsburg og Longyearbyen i forbindelse med gruvedriften, er også en dispensasjon fra luftfartsloven.

Russerne har ved flere anledninger tatt opp spørsmålet om helikopterflyging på Svalbard med norske myndigheter. Sist gang var under Utenrikskomiteens besøk i Barentsburg i midten av mai, da generaldirektør i Trust Arktikugol, Aleksander P. Veselov, fremmet sitt syn. Han mener det bryter med Svalbardtraktaten og likebehandlingsprinsippet å behandle det norske helikopterselskapet Airlift og trusten ulikt. 

Er positivt

Assisterende sysselmann, Lars Fause, er positiv til at Spark Plus har sendt inn en søknad.

– Sysselmannen setter stor pris på at Trust Arktikugol forholder seg til norsk forvaltning og fremmer en søknad. Det ser vi positivt på, sier Fause.

Luftfartstilsynet håper å kunne komme med et svar på søknaden om kort tid.

Det har ikke lyktes Svalbardposten å få en kommentar fra Trust Arktikugol.  

Siste nytt i Nyheter

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Trenger mer info for å trygge byen

Unis-geologer mener det blant annet må etableres målestasjoner som kan hjelpe til å forutse når skred kan true byen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!