Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Russerne tapte i tingretten

Generaldirektør Aleksander P. Veselov i Trust Arktikugol sammen med forsvarer, advokat Nadia Thraning under behandlingen i Nord-Troms tingrett forrige måned. FOTO: Birger Amundsen

Russerne tapte i tingretten

Trust Arktikugol tapte i Nord-Troms tingrett og er ilagt en bot på 50.000 kroner for ulovlig helikopterflyging i 2007.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
24.04.2009 kl 09:19

I dommen, som falt i dag, skriver tingretten: «Retten finner at foretaksstraff skal anvendes, og fastsetter straffen til en bot på kr. 50.000 i samsvar med forelegget. En bot i denne størrelsesorden antas å være godt innenfor selskapets økonomiske evne.»

I samsvar med påstanden

Straffen er i samsvar med påstanden fra aktor, assisterende sysselmann Lars Fause, da saken var til behandling i tingretten forrige måned.

Bakgrunnen for straffesaken er at det russisk statlige gruveselskapet Trust Arktikugol brukte sitt helikopter til å fly et russisk filmselskap rundt i Isfjordområdet høsten 2007 på befaring og opptak.

Fløy ulovlig

Dette gjorde trusten til tross for at Luftfartstilsynet og Sysselmannen gjentatte ganger hadde gjort det klart overfor trustens generaldirektør Aleksander P. Veselov at slik flyging lå utenfor flygetillatelsen.

Trusten har kun tillatelse til å bruke helikopteret i tilknytning til trustens egen virksomhet, til transport av folk og gods mellom Barentsburg og Longyearbyen.

Sysselmannen ila trusten en foretaksstraff på 50.000 kroner i fjor sommer for den ulovlig flygingen, noe trusten nektet å vedta.

Likebehandling

I dommen legger tingretten vekt på at Trust Arktikugol har fått «relativt klare og gjentatte redegjørelser for hvordan Sysselmannen oppfattet tillatelsens rammer».

Et punkt under hovedforhandlingen i tingretten var likebehandlingsprinsippet etter artikkel 3 i Svalbardtraktaten, noe generaldirektør Veselov la stor vekt på under hovedforhandlingen i tingretten.

Dette mener retten ikke har betydning for dommen.

Betydelig overtredelse

«Ved avgjørelsen av om foretaksstraff skal anvendes, legger retten vekt på hensynet til en effektiv håndhevelse av loven. Videre legges det vekt på at overtredelsen er betydelig, både ved at flyvningene ligger langt utenfor tillatelsens rammer og ved at det dreier seg om et betydelig antall flyvninger gjennomført i løpet av en måned,» skriver tingretten i dommen.

Les dommen i sin helhet her.

 

Last ned vedlegg

dom_trustarktikugol.pdf

Siste nytt i Nyheter

Stanser livreddende fly

Jetfly i Tromsø skulle bidra til en stor styrking av ambulanseberedskapen til Svalbard fra 2019. Etter kritikk fra Finnmark er forslaget droppet.

– Svalbard må bli hørt

Sysselmann Kjerstin Askholt reagerer på at ingen på Svalbard er involvert i ambulansefly-prosessen.

Sviende bot for tyvtråler

Tråleren fra Færøyene fikk inndratt verdien av hele fangsten i Hinlopenstretet på 850.000 kroner.

Spansk åpning

Bluesen er offisielt i gang.

Olsen forklarte, beklaget – og ble tilgitt

Første lokalstyremøte etter hans opptreden i Stortinget.

Unis skal registrere is på fjorden

To værstasjoner på havbunnen utenfor Bjørndalen skal forutsi is-situasjonen i Isfjorden.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!