Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Russerne ser på nye næringer

Trust Arktikugol går god for planene om et fiskemottak i Barentsburg. FOTO: Birger Amundsen

Russerne ser på nye næringer

Solid russisk aktivitet på Svalbard er viktig for Norge, mener Barentssekretariatet.

Det er Arctic Resource Norge AS som har engasjert Sweco for å bistå i planleggingen av et fiskemottak med frysekapasitet i Barentsburg. Bak står det russiske selskapet Arctic Resource Moscow. Fisken skal være ment for det russiske markedet, og daglig leder Alexander Sagaidak sier planen er at både norske og russiske fartøy skal levere her.

– Kapital nok

I et brev fra Sweco til Sysselmannen går det fram at investeringene ligger rundt 120 millioner kroner, noe som er adskillig mindre enn summen Arctic Resource Norge opererte med.

Prosjektet blir fulgt med interesse fra Barentssekretariatet. Generalsekretær Rune Rafaelsen viser til at russisk fiskeindustri har ligget nede og at mange arbeidsplasser har blitt borte.

– Dersom fiske rundt Svalbard er mulig, skal vi se at det er bra, sier Rafaelsen, som ikke tviler på at det er penger tilgjengelig.

– Kapitalen finnes. Er det noe russerne har mye av, er det kapital, sier han.

Denne uka var han i Tromsø i forbindelse med Arktisk råd og for å høre utenriksminister Børge Brende presentere nordområdepolitikken til den nye regjeringen.

– Norsk utenrikspolitikk står og faller på hva Norge gjør i nord, sier Rafaelsen, som mener russisk aktivitet og samarbeid på Svalbard er viktig for Norge.

Tillatelse

Om det kan være strategiske eller kommersielle interesser som er drivkraften, vil generalsekretæren i Barentssekretariatet ha noen mening om. Men etablering av ny og annen næring i Barentsburg ser han på som en normalisering av forholdet mellom de to landene.

Arctic Resource Norge har opplyst at det kan være medeiere i Barentsburg.

Ifølge en henvendelse til Sysselmannen fra Sweco går det fram at russiske myndigheter gjennom Trust Arktikugol har gitt tillatelse til å bygge et fiskeforedlingsanlegg på et definert område i Barentsburg.

«Vi er klar over at et sentralt spørsmål vil være hvordan Svalbard skal utvikle seg i et stadig mer tilgjengelig nordområde, noe som selvsagt berører både norske og russiske interesser», skriver rådgivingselskapet.

For mens temperaturen stiger og isen smelter, trekker aktiviteten nordover. Ulike forskningstokt den siste tiden har vist svært høye havtemperaturer på vestsiden av Spitsbergen. I sommer kom makrellen, og på østiden, hvor temperaturene har vært lavere, har forskerne sett store torskestammer, som i sin tur har fulgt åte.

«Last port»

Det har imidlertid lenge vært diskusjon om mottak av fisk, uten at det har skjedd noe.

For ett år siden startet også arealplanarbeidet for et anlegg for havforskning i Barentsburg, og Svalbardposten kjenner til at det vurderes et skipsverft i byen.

Rafaelsen kaller kulldrift på Svalbard en solnedgangsnæring og mener det er viktig å finne nye, bærekraftige aktiviteter i stedet. Også han trekker fram reiseliv, forskning, utdanning og fiskeri.

– Og hvis ressursene trekker nordover, må man følge på med båtene. Dessuten er det en nordrute for shipping, og Svalbard kan bli en viktig hub for søk og redning, mannskapsbytte og som «last port», sier Rune Rafaelsen.


LES OGSÅ:

Her vil russerne lande fisk

Siste nytt i Nyheter

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Hund rømte i juli.

Gleder seg til toppjobben

Hege Walør Fagertun (50) blir ny administrasjonssjef i Longyearbyen.

Nå er det Oktoberfest

Trosset det kalde været og åpnet oktoberfesten med parade og lederhosen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!