Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Russerne ser på nye næringer

Trust Arktikugol går god for planene om et fiskemottak i Barentsburg. FOTO: Birger Amundsen

Russerne ser på nye næringer

Solid russisk aktivitet på Svalbard er viktig for Norge, mener Barentssekretariatet.

Det er Arctic Resource Norge AS som har engasjert Sweco for å bistå i planleggingen av et fiskemottak med frysekapasitet i Barentsburg. Bak står det russiske selskapet Arctic Resource Moscow. Fisken skal være ment for det russiske markedet, og daglig leder Alexander Sagaidak sier planen er at både norske og russiske fartøy skal levere her.

– Kapital nok

I et brev fra Sweco til Sysselmannen går det fram at investeringene ligger rundt 120 millioner kroner, noe som er adskillig mindre enn summen Arctic Resource Norge opererte med.

Prosjektet blir fulgt med interesse fra Barentssekretariatet. Generalsekretær Rune Rafaelsen viser til at russisk fiskeindustri har ligget nede og at mange arbeidsplasser har blitt borte.

– Dersom fiske rundt Svalbard er mulig, skal vi se at det er bra, sier Rafaelsen, som ikke tviler på at det er penger tilgjengelig.

– Kapitalen finnes. Er det noe russerne har mye av, er det kapital, sier han.

Denne uka var han i Tromsø i forbindelse med Arktisk råd og for å høre utenriksminister Børge Brende presentere nordområdepolitikken til den nye regjeringen.

– Norsk utenrikspolitikk står og faller på hva Norge gjør i nord, sier Rafaelsen, som mener russisk aktivitet og samarbeid på Svalbard er viktig for Norge.

Tillatelse

Om det kan være strategiske eller kommersielle interesser som er drivkraften, vil generalsekretæren i Barentssekretariatet ha noen mening om. Men etablering av ny og annen næring i Barentsburg ser han på som en normalisering av forholdet mellom de to landene.

Arctic Resource Norge har opplyst at det kan være medeiere i Barentsburg.

Ifølge en henvendelse til Sysselmannen fra Sweco går det fram at russiske myndigheter gjennom Trust Arktikugol har gitt tillatelse til å bygge et fiskeforedlingsanlegg på et definert område i Barentsburg.

«Vi er klar over at et sentralt spørsmål vil være hvordan Svalbard skal utvikle seg i et stadig mer tilgjengelig nordområde, noe som selvsagt berører både norske og russiske interesser», skriver rådgivingselskapet.

For mens temperaturen stiger og isen smelter, trekker aktiviteten nordover. Ulike forskningstokt den siste tiden har vist svært høye havtemperaturer på vestsiden av Spitsbergen. I sommer kom makrellen, og på østiden, hvor temperaturene har vært lavere, har forskerne sett store torskestammer, som i sin tur har fulgt åte.

«Last port»

Det har imidlertid lenge vært diskusjon om mottak av fisk, uten at det har skjedd noe.

For ett år siden startet også arealplanarbeidet for et anlegg for havforskning i Barentsburg, og Svalbardposten kjenner til at det vurderes et skipsverft i byen.

Rafaelsen kaller kulldrift på Svalbard en solnedgangsnæring og mener det er viktig å finne nye, bærekraftige aktiviteter i stedet. Også han trekker fram reiseliv, forskning, utdanning og fiskeri.

– Og hvis ressursene trekker nordover, må man følge på med båtene. Dessuten er det en nordrute for shipping, og Svalbard kan bli en viktig hub for søk og redning, mannskapsbytte og som «last port», sier Rune Rafaelsen.


LES OGSÅ:

Her vil russerne lande fisk

Siste nytt i Nyheter

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Trenger mer info for å trygge byen

Unis-geologer mener det blant annet må etableres målestasjoner som kan hjelpe til å forutse når skred kan true byen.

Vann tok strømmen

Brannvesenet måtte rykke ut og hjelpe til da vann trengte inn i frøhvelvet under ekstremregnet i helgen.

Fant mulig hvalfangerkvinne

Et av de tre skjelettene som ble hentet ut fra Likneset i sommer, kan være av en kvinne.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!