Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Russerne satser på Kapp Heer

Den russiske helikopterbasen Kapp Heer, på Heerodden utenfor Barentsburg. Trust Arktikugol er nå i ferd med å pusse opp basen. FOTO: Birger Amundsen

Russerne satser på Kapp Heer

Trust Arktikugol har ambisjoner med helikopterbasen Kapp Heer. Forrige uke ble basen inspisert av norske luftfartsmyndigheter.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
13.05.2011 kl 11:00

Etter mange års forfall er det russisk-statlige gruveselskapet Trust Arktikugol i gang med å ruste opp helikopterbasen Kapp Heer like utenfor Barentsburg. Basen var svært omstridt da den ble etablert av sovjetrusserne på midten av 1970-årene. Fem-seks store helikopter var stasjonert der den gang, i dag er det kun ett helikopter tilbake.

Da Luftfartstilsynet for fire år siden foretok den første inspeksjonen på nærmere 30 år, var tilstanden på basen kritikkverdig. Særlig fordi det ble avdekket til dels mangelfull radiokommunikasjon mellom Kapp Heer og tårnet ved flyplassen i Longyearbyen.

Inspeksjon

– Mye positivt har skjedd med basen de siste årene, både bygningsmessig og utstyrsmessig, sier seksjonssjef Svein Johan Pedersen i flysikringsseksjonen i Luftfartstilsynet.

Sammen med fire andre inspektører innen forskjellige seksjoner i det statlige tilsynet, gjennomførte Pedersen inspeksjon av helikopterbasen forrige torsdag.

Del av luftfartssystemet

Generaldirektør Aleksander P. Veselov i Trust Arktikugol, som eier basen og det store MI-8-helikopteret, var til stede da sammen med direktør Aleksander J. Zheljaskov i Convers Avia Airline.

– Vi vil at Kapp Heer skal bli en integrert del av luftfartssystemet på Svalbard, opplyser Veselov.

Særlig de to siste årene er mye gjort med basen, blant annet bygningsmessig. De to store hangarene er kledd med blåmalte stålplater, andre bygninger med grønne plater. For tiden pågår arbeidet med å pusse opp administrasjonsbygningen innvendig. Også helikopteret har fått en frisk makeup og skinner blankt der det står i hangaren.

Les mer om saken i Svalbardposten.

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet ble leteaksjonen avsluttet.

Lørdag var Sysselmannen i Bolterdalen for å kontrollere skutere og skuterkjøring.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

 
En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!