Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Russerne satser på Kapp Heer

Den russiske helikopterbasen Kapp Heer, på Heerodden utenfor Barentsburg. Trust Arktikugol er nå i ferd med å pusse opp basen. FOTO: Birger Amundsen

Russerne satser på Kapp Heer

Trust Arktikugol har ambisjoner med helikopterbasen Kapp Heer. Forrige uke ble basen inspisert av norske luftfartsmyndigheter.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
13.05.2011 kl 11:00

Etter mange års forfall er det russisk-statlige gruveselskapet Trust Arktikugol i gang med å ruste opp helikopterbasen Kapp Heer like utenfor Barentsburg. Basen var svært omstridt da den ble etablert av sovjetrusserne på midten av 1970-årene. Fem-seks store helikopter var stasjonert der den gang, i dag er det kun ett helikopter tilbake.

Da Luftfartstilsynet for fire år siden foretok den første inspeksjonen på nærmere 30 år, var tilstanden på basen kritikkverdig. Særlig fordi det ble avdekket til dels mangelfull radiokommunikasjon mellom Kapp Heer og tårnet ved flyplassen i Longyearbyen.

Inspeksjon

– Mye positivt har skjedd med basen de siste årene, både bygningsmessig og utstyrsmessig, sier seksjonssjef Svein Johan Pedersen i flysikringsseksjonen i Luftfartstilsynet.

Sammen med fire andre inspektører innen forskjellige seksjoner i det statlige tilsynet, gjennomførte Pedersen inspeksjon av helikopterbasen forrige torsdag.

Del av luftfartssystemet

Generaldirektør Aleksander P. Veselov i Trust Arktikugol, som eier basen og det store MI-8-helikopteret, var til stede da sammen med direktør Aleksander J. Zheljaskov i Convers Avia Airline.

– Vi vil at Kapp Heer skal bli en integrert del av luftfartssystemet på Svalbard, opplyser Veselov.

Særlig de to siste årene er mye gjort med basen, blant annet bygningsmessig. De to store hangarene er kledd med blåmalte stålplater, andre bygninger med grønne plater. For tiden pågår arbeidet med å pusse opp administrasjonsbygningen innvendig. Også helikopteret har fått en frisk makeup og skinner blankt der det står i hangaren.

Les mer om saken i Svalbardposten.

Siste nytt i Nyheter

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Vender stadig tilbake

Isbjørnbinna med de to ungene næmer seg Longyearbyen igjen. Sysselmannen bruker store ressurser på å holde bjørnene unna byen.

Jaget bjørnene østover

Isbjørnbinna og de to ungene som ble observert rett utenfor Longyearbyen søndag morgen er nå drevet østover og vekk fra byen. Søndag ettermiddag avsluttet Sysselmannen aksjonen.

Sysselmannen lokaliserte isbjørnene i ett-tiden natt til lørdag og fikk drevet dem innover i Foxdalen ved hjelp av helikopter og snøskutere.

Bjørnespor ved Passhytta

Ferske spor etter binne med unge er observert ved Passhytta i Eskerdalen. Sysselmannen ber folk som er ute i terrenget om å ta sine forholdsregler.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!