Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Russerne satser på Kapp Heer

Den russiske helikopterbasen Kapp Heer, på Heerodden utenfor Barentsburg. Trust Arktikugol er nå i ferd med å pusse opp basen. FOTO: Birger Amundsen

Russerne satser på Kapp Heer

Trust Arktikugol har ambisjoner med helikopterbasen Kapp Heer. Forrige uke ble basen inspisert av norske luftfartsmyndigheter.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
13.05.2011 kl 11:00

Etter mange års forfall er det russisk-statlige gruveselskapet Trust Arktikugol i gang med å ruste opp helikopterbasen Kapp Heer like utenfor Barentsburg. Basen var svært omstridt da den ble etablert av sovjetrusserne på midten av 1970-årene. Fem-seks store helikopter var stasjonert der den gang, i dag er det kun ett helikopter tilbake.

Da Luftfartstilsynet for fire år siden foretok den første inspeksjonen på nærmere 30 år, var tilstanden på basen kritikkverdig. Særlig fordi det ble avdekket til dels mangelfull radiokommunikasjon mellom Kapp Heer og tårnet ved flyplassen i Longyearbyen.

Inspeksjon

– Mye positivt har skjedd med basen de siste årene, både bygningsmessig og utstyrsmessig, sier seksjonssjef Svein Johan Pedersen i flysikringsseksjonen i Luftfartstilsynet.

Sammen med fire andre inspektører innen forskjellige seksjoner i det statlige tilsynet, gjennomførte Pedersen inspeksjon av helikopterbasen forrige torsdag.

Del av luftfartssystemet

Generaldirektør Aleksander P. Veselov i Trust Arktikugol, som eier basen og det store MI-8-helikopteret, var til stede da sammen med direktør Aleksander J. Zheljaskov i Convers Avia Airline.

– Vi vil at Kapp Heer skal bli en integrert del av luftfartssystemet på Svalbard, opplyser Veselov.

Særlig de to siste årene er mye gjort med basen, blant annet bygningsmessig. De to store hangarene er kledd med blåmalte stålplater, andre bygninger med grønne plater. For tiden pågår arbeidet med å pusse opp administrasjonsbygningen innvendig. Også helikopteret har fått en frisk makeup og skinner blankt der det står i hangaren.

Les mer om saken i Svalbardposten.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!