Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Russerne med egen avis

Trust Arktikugol starter egen avis, og planlegger første utgivelse om to uker. «Svalbards russiske tidsskrift» vil bli utgitt annenhver måned.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
02.09.2012 kl 08:00

Trustens generaldirektør Aleksander P. Veselov understreker at utgivelsen ikke blir en nyhetsavis, men mer et magasin eller et tidsskrift med stoff om Svalbard. Natalia Sjmatova er engasjert som redaktør.

Veselov understreker at tittelen ikke handler om tilhørighet men om tenkemåte, og at utgivelsen i videste forstand skal fortelle om livet på Svalbard.

Generaldirektøren inngikk i fjor en avtale med Svalbardposten om å utgi en russisk utgave av avisen. Som et prøveprosjekt ble det utgitt fire numre, med Sjmatova som ansvarlig redaktør. Hun underviser til daglig i norsk ved Universitetet i Moskva.

Stor interesse

– Svalbardposten på russisk var en fin mulighet for leserne til å få med seg det som skjer på Svalbard. De som bor i Barentsburg er selvsagt ikke like interessert i det som skjer i Longyearbyen, som lokale saker fra Barentsburg, sier generaldirektøren.

Veselov gjør det klart at Svalbardposten på russisk viste at det var behov for en utgivelse i en eller annen form.

– Det er stor interesse for det som skjer på Svalbard også blant folk på fastlandet, forskere og vitenskapsmenn, byråkrater og blant vanlige folk, sier han.

Ingen nyhetsavis

I første omgang er Sjmatova alene ansvarlig for utgivelsen. Hun har oppholdt seg i Barentsburg i juli og august for å samle stoff, og samtidig utvikle konseptet for utgivelsen.

– Det har tidligere vært utgitt avis i Barentsburg. Vårt prosjekt vil langt på vei bruke samme form, men har ikke som mål å følge med i alt som skjer, sier hun.

Veselov gjør det klart at utgivelsen ikke vil inneholde politisk stoff.

Begrenset opplag

– Vår avis skal vise et annet synspunkt enn det Svalbardposten gjør, uten at det er trustens eller redaktørens synspunkter som gjelder, understreker Veselov.

Planen er å engasjere en rekke eksterne skribenter til å bidra med stoff.

Første nummer av «Svalbards russiske tidsskrift» er planlagt utgitt i midten av september i et opplag på 300 eksemplarer. Avisen trykkes i Moskva og distribueres gratis.

 

Siste nytt i Nyheter

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Vender stadig tilbake

Isbjørnbinna med de to ungene næmer seg Longyearbyen igjen. Sysselmannen bruker store ressurser på å holde bjørnene unna byen.

Jaget bjørnene østover

Isbjørnbinna og de to ungene som ble observert rett utenfor Longyearbyen søndag morgen er nå drevet østover og vekk fra byen. Søndag ettermiddag avsluttet Sysselmannen aksjonen.

Sysselmannen lokaliserte isbjørnene i ett-tiden natt til lørdag og fikk drevet dem innover i Foxdalen ved hjelp av helikopter og snøskutere.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!