Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Russerne med egen avis

Trust Arktikugol starter egen avis, og planlegger første utgivelse om to uker. «Svalbards russiske tidsskrift» vil bli utgitt annenhver måned.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
02.09.2012 kl 08:00

Trustens generaldirektør Aleksander P. Veselov understreker at utgivelsen ikke blir en nyhetsavis, men mer et magasin eller et tidsskrift med stoff om Svalbard. Natalia Sjmatova er engasjert som redaktør.

Veselov understreker at tittelen ikke handler om tilhørighet men om tenkemåte, og at utgivelsen i videste forstand skal fortelle om livet på Svalbard.

Generaldirektøren inngikk i fjor en avtale med Svalbardposten om å utgi en russisk utgave av avisen. Som et prøveprosjekt ble det utgitt fire numre, med Sjmatova som ansvarlig redaktør. Hun underviser til daglig i norsk ved Universitetet i Moskva.

Stor interesse

– Svalbardposten på russisk var en fin mulighet for leserne til å få med seg det som skjer på Svalbard. De som bor i Barentsburg er selvsagt ikke like interessert i det som skjer i Longyearbyen, som lokale saker fra Barentsburg, sier generaldirektøren.

Veselov gjør det klart at Svalbardposten på russisk viste at det var behov for en utgivelse i en eller annen form.

– Det er stor interesse for det som skjer på Svalbard også blant folk på fastlandet, forskere og vitenskapsmenn, byråkrater og blant vanlige folk, sier han.

Ingen nyhetsavis

I første omgang er Sjmatova alene ansvarlig for utgivelsen. Hun har oppholdt seg i Barentsburg i juli og august for å samle stoff, og samtidig utvikle konseptet for utgivelsen.

– Det har tidligere vært utgitt avis i Barentsburg. Vårt prosjekt vil langt på vei bruke samme form, men har ikke som mål å følge med i alt som skjer, sier hun.

Veselov gjør det klart at utgivelsen ikke vil inneholde politisk stoff.

Begrenset opplag

– Vår avis skal vise et annet synspunkt enn det Svalbardposten gjør, uten at det er trustens eller redaktørens synspunkter som gjelder, understreker Veselov.

Planen er å engasjere en rekke eksterne skribenter til å bidra med stoff.

Første nummer av «Svalbards russiske tidsskrift» er planlagt utgitt i midten av september i et opplag på 300 eksemplarer. Avisen trykkes i Moskva og distribueres gratis.

 

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!