Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Russerne må fjerne ulovlig antenneanlegg

Betongfundamentene er rundt fire meter i diameter, og svært tunge. Hele anlegget på fjellet like bak bebyggelsen i Barentsburg må nå fjernes. FOTO: Sysselmannen/Arild Lyssand

Russerne må fjerne ulovlig antenneanlegg

Sysselmannen krever at russerne fjerner det ulovlig oppførte anlegget for en satellittstasjon i Barentsburg.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
24.02.2012 kl 15:50

Innen 15. mai må tre store betongfundamenter for satellittantenner, samt kabelgater og to containerhytter fjernes fra fjellet like bak Barentsburg. Anlegget ble ulovlig oppført av russerne i fjor sommer, og oppadget av Sysselmannen under en befaring i september i fjor.

Betonfundamentene er mange tonn tunge, med en diameter på rundt fire meter og en halv til én meter tykk. Betongen er av en ekstra tung type, solid armert med flettet armeringsjern.

To containere, satt sammen til en driftsbygning, og kabelgater er også ulovlig oppført.

Ulovlig oppført

Sysselmannen påpeker at anlegget er blitt oppført, til tross for at det statlige Arktisk og Antarktisk forskningsinstitutt (AANII) i St. Petersburg var blitt grundig informert under et møte at de ikke måtte sette i gang bygging før alle nødvendige tillatelser var på plass.

AANII presset på for å komme i gang med byggingen i fjor sommer, og gjorde det klart overfor Sysselmannen at det hastet for dem.

Sysselmannen på sin side presiserte at det er ulovlig å bygge før det er søkt og innvilget oppstart fra Sysselmannen.

Kan bli en vanskelig sak

Saken kan raskt utvikle seg til en delikat sak, i og med at anlegget er oppført på Trust Arktikugol sin eiendom, det russisk statlige selskapet som driver kullvirksomhet på stedet.

Forskningsinstituttet hadde på forhånd fått klarsignal til byggingen av Trust Arktikugol.

Sysselmannen skriver i sitt vedtak at instituttet må forholde seg til gjeldende arealplan, hvor området anlegget er oppført er satt av til friluftsområde.

Arbeidet med å fjerne de store betongfundamentene blir svært krevende. Russerne antar at de må til med sprengstoff og store, tunge maskiner for å kunne gjennomføre det.

Området må være ryddet innen 15. mai, hvis ikke vil Sysselmannen sett i gang tiltak for å få det gjort.

Siste nytt i Nyheter

Husrekke kan bli ekstra sikring

De tretten boenhetene som fremdeles er evakuert kan bli ekstra sikring fram til mer permanent skredsikring kommer på plass.

Flere får flytte hjem

Etter grundige skredfaglige vurderinger opphever Sysselmannen deler av evakueringen.

Folkemøte skal gi svar

Sysselmann Kjerstin Askholt avventer skredekspertenes vurdering på om det er trygt å la folk flytte tilbake til Lia. Forhåpentligvis kommer svaret på folkemøtet klokken 20 i kveld.

 
Skred over Gruve 7-veien

Veien skal kontrolleres for skredfare før den åpnes igjen.

– Tilliten til skredvarslinga er drept

Harde ord fra innbyggere i folkemøtet etter skredet.

Informasjonsmøte i kveld

Det blir informasjonsmøte for alle i kulturhuset klokken 20 i kveld. Der vil det bli gitt en statusoppdatering på situasjonen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!