Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Russerne i helikopterkrangel med norske myndigheter

Generaldirektør i Trust Arktikugol Aleksander P. Veselov er ikke fornøyd med behandlingen av norske myndigheter. FOTO: Birger Amundsen

Russerne i helikopterkrangel med norske myndigheter

Trust Arktikugol aksepterer ikke begrensninger på helikopterbruk og mener Norge bryter Svalbardtraktaten. Regjeringen avviser beskyldningen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Det skal lite til før uenighet mellom russerne og nordmenn på Svalbard får politisk betoning. I ett år har trustens helikopterbruk versert mellom det statlige russiske gruveselskapet Trust Arktikugol, Luftfartstilsynet og Sysselmannen.
Nå er saken løftet opp på høyere politisk nivå hvor både Samferdselsdepartementet, Justisdepartementet og Utenriksdepartementet har vært inne i bildet, samt det russiske utenriksministerium og transportministerium.
Utgangspunktet er at russerne i fjor sommer foretok en rekke flyginger med helikopteret stasjonert på Kapp Heer som ikke var innenfor gjeldende flygetillatelse.

Kan kun fly for trusten
Trusten bruker det russiske helikopterselskapet Air Company Spark Plus som operatør for helikopteret. I tillatelsen fra Luftfartstilsynet framgår at helikopteret kun kan brukes til å fly mellom Barentsburg og Longyearbyen i tilknytning til trustens egen virksomhet. Det gis heller ingen åpning for at trusten kan drive kommersiell flyging.
Sist sommer ble helikopteret brukte til å fly forskere til og fra Nordaustlandet, russiske og forskere fra andre nasjoner, samt et russisk filmteam på befaring i sentrale områder av Spitsbergen.

Aksepterer ikke
Trust Arktikugol aksepterer ikke begrensningen i flygetillatelsen og mener at dette er brudd på artikkel 3 i Svalbardtraktaten. Der står det at alle nasjoner som har signert traktaten skal ha lik rett til næringsvirksomhet.
Etter å ha fått avslag på en søknad til Luftfartstilsynet om utvidet flygetillatelse, klaget trusten avslaget inn for Samferdselsdepartementet.

Purrer
17. juli skriver generaldirektøren et nytt brev til Samferdselsdepartementet, og purrer samtidig på svar på brevet fra februar. Igjen understreker Veselov hvilke vanskeligheter dette har skapt for trusten, både økonomisk og vitenskapelig.
Etter å ha vært i kontakt med Samferdselsdepartementet har Svalbardposten fått innsyn i brevet sendt til Luftfartstilsynet som svar på anken fra Trust Arktikugol. Departementet ber Luftfartstilsynet underrette Trust Arktikugol om vedtaket, med kopi til Air Company Spark Plus: «Departementet beklager at vår saksbehandling har tatt uforholdsmessig lang tid, og vi ber Luftfartstilsynet også meddele dette til Trust Arktikugol og Air Company Spark Plus.»

Avslag
I avslaget gjør departementet det klart at «luftfart innenfor norsk område kan bare foretas med fartøy som har norsk nasjonalitet». Tillatelsen trusten har er derfor et unntak fra lovens hovedregel. Ifølge departementet er det helle ikke riktig at trustens flygetillatelse er endret og at vilkårene er de samme i tillatelsen fra 2003, men at innholdet av tillatelsen er blitt presisert.
Samferdselsdepartementet avviser også at gjeldene flygetillatelse er brudd på Svalbardtraktaten:
«Traktaten gjelder i forholdet mellom stater og kan derfor ikke gjøres gjeldende direkte overfor norske myndigheter av selskaper som Trust Arktikugol eller Aircompany Spark Plus. Luftfartstilsynets avgjørelse anses, uansett dette forhold, ikke å være i strid med Svalbardtraktaten.»
Departementet skriver også at det norske synet er gjort kjent overfor det russiske utenriksministerium.

Du kan lese en full versjon av saken i Svalbardposten 8. august

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!