Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Russerne flyr ulovlig på Svalbard

Det russiske helikopteret inn for landing i Longyearbyen tirsdag etter nok en ulovlig flyging. FOTO: Line N. Ylvisåker

Russerne flyr ulovlig på Svalbard

Russerne utfører helikoptertransporter uten gyldig flygetillatelse, og trosser Sysselmannens gjentatte avslag.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Da de tre russiske forskerne måtte skyte en isbjørn på Nordaustlandet ble avhørt, kom det fram at ble fraktet ut med et russisk helikopteret fra Kapp Heer-basen ved Barentsburg.
Forrige uke skrev Svalbardposten at Trust Arktikugol og det russiske helikopterselskapet Air Company Spark Plus fikk avslag på alle søknadene sine om flygninger som ikke er knyttet til egen gruvedrift eller transport av arbeidere mellom Longyearbyen og Barentsburg. Deriblant flygning i forbindelse med et forskingsarbeid på Nordaustlandet.
Russerne har dermed ignorert avslaget fra Sysselmannen og brutt flygetillatelsen.

Ikke bestemt
– Vi har per i dag ikke bestemt hvordan vi eventuelt skal forfølge flygningen med det russiske helikopteret utover at vi vil underrette Luftfartstilsynet. Bruk av det russiske helikopteret til flygning på Svalbard er tatt opp med Trust Arktikugol på møte i Barentsburg tidlig i juli i år. Helikopterselskapet har en flygetillatelse som er gitt av Luftfartstilsynet og det er de som må ta stilling til rekkevidden av tillatelsen, sa assisterende sysselmann Elisabeth B. Løvold til Svalbardposten mandag.

Mer ulovlig flyging
Tirsdag var det russiske helikopteret igjen ute på ulovlig oppdrag, da de fløy et russisk filmteam.
– Sysselmannen mener de ikke hadde tillatelse til det. Trusten og helikopterselskapet er informert om at vi kommer til å melde hendelsen til Luftfartstilsynet, sier Løvold.
– Men har ikke Sysselmannen mulighet til å stoppe flygningene dersom de er ulovlige?
– Det vi må ta sammen med Luftfartstilsynet, det er de som eventuelt må bestemme det, sier Løvold. Hun forteller at Sysselmannen foreløpig ikke vet om russerne har foretatt flere ulovlige flygninger.

Klar begrensning
Rådgiver i Luftfartstilsynet, Astrid Lund, sier at tillatelsen til Trust Arktikugol er svært klar og at den blir sendt over til det russiske gruveselskapet en gang i året, like ofte som tillatelsen blir fornyet.
– Det står uttrykkelig at de bare har tillatelse til flygning i forbindelse med Trust Arktikugols gruvedrift, og at de kan fly mellom Longyearbyen og Barentsburg med personell, sier Lund.
Luftfartstilsynet kan ikke si noe om hvordan de vil behandle bruddet på flygetillatelsen.
– Vi må ha en skriftlig henvendelse på at det er gjort før vi kan vurdere hva vi skal gjøre, sier Lund.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!