Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Russerne får ikke fly som de vil

Trust Arktikugol får ikke fly mer enn i dag. FOTO: Birger Amundsen (arkiv)

Russerne får ikke fly som de vil

Trust Arktikugol får ikke tillatelse til å fly passasjerer kommersielt mellom Longyearbyen, Barentsburg og Pyramiden. Det slår Samferdselsdepartementet fast.

Tekst:

Publisert:

Departementet skriver i sitt avslag til trusten at det «ikke er aktuelt å utvide rettighetene Trust Arktikugol ved Convers Avia er gitt til å fly på Svalbard.»

Begrensede flygninger

Spørsmålet om utvidet bruk av helikopeteret som er stasjonert på Kapp Heer-basen utenfor Barentsburg, er gjentatte ganger tatt opp av russerne de siste årene. Sist i fjor sommer i et brev til Sysselmannen. Trustens generaldirektør Aleksander P. Veselov viser i brevet både til Svalbardtraktaten og den norsk-sovjetiske avtalen fra 1974 om bruken av flyplassen i Longyearbyen.

I dag har trusten kun tillatelse til å fly mellom Barentsburg og Longyearbyen i tilknytning til trustens gruvevirksomhet. Luftfartstilsynet kan i tillegg gi tillatelse til enkeltflyginger ut over dette, etter søknad.


Hemmer trusten

I brevet til Sysselmannen skriver generaldirektøren at dagens ordning slår svært negativt ut, og at den begrenser trustens økonomiske virksomhet.

Han skriver at i tillegg til kulldriften driver Trust Arktikugol undersøkelser etter andre naturresurser. Veselov trekker også fram turisme og hotelldrift.

Viser til suverenitet

Samferdselsdepartementet viser til luftfartsloven, og at ifølge den skal luftfart innenfor norsk område, også Svalbard, skje med norsk luftfartøy.

«Det foreligger ingen avtale mellom Norge og Russland om kabotasje, eller andre særlige ordninger for luftfarten, verken på fastlandet eller på Svalbard», skriver departementet. Kabotasje betyr transport mellom forskjellige destinasjoner i et land. Med andre ord at russiske flyselskap ikke har avtale om å fly internt i Norge, herunder også Svalbard. Ifølge loven har enhver stat fullstendig og eksklusiv suverenitet over eget luftrom.

Luftfartsloven er internasjonal, og gjelder også i russisk territorium.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!