Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Russerne får ikke fly som de vil

Trust Arktikugol får ikke fly mer enn i dag. FOTO: Birger Amundsen (arkiv)

Russerne får ikke fly som de vil

Trust Arktikugol får ikke tillatelse til å fly passasjerer kommersielt mellom Longyearbyen, Barentsburg og Pyramiden. Det slår Samferdselsdepartementet fast.

Departementet skriver i sitt avslag til trusten at det «ikke er aktuelt å utvide rettighetene Trust Arktikugol ved Convers Avia er gitt til å fly på Svalbard.»

Begrensede flygninger

Spørsmålet om utvidet bruk av helikopeteret som er stasjonert på Kapp Heer-basen utenfor Barentsburg, er gjentatte ganger tatt opp av russerne de siste årene. Sist i fjor sommer i et brev til Sysselmannen. Trustens generaldirektør Aleksander P. Veselov viser i brevet både til Svalbardtraktaten og den norsk-sovjetiske avtalen fra 1974 om bruken av flyplassen i Longyearbyen.

I dag har trusten kun tillatelse til å fly mellom Barentsburg og Longyearbyen i tilknytning til trustens gruvevirksomhet. Luftfartstilsynet kan i tillegg gi tillatelse til enkeltflyginger ut over dette, etter søknad.


Hemmer trusten

I brevet til Sysselmannen skriver generaldirektøren at dagens ordning slår svært negativt ut, og at den begrenser trustens økonomiske virksomhet.

Han skriver at i tillegg til kulldriften driver Trust Arktikugol undersøkelser etter andre naturresurser. Veselov trekker også fram turisme og hotelldrift.

Viser til suverenitet

Samferdselsdepartementet viser til luftfartsloven, og at ifølge den skal luftfart innenfor norsk område, også Svalbard, skje med norsk luftfartøy.

«Det foreligger ingen avtale mellom Norge og Russland om kabotasje, eller andre særlige ordninger for luftfarten, verken på fastlandet eller på Svalbard», skriver departementet. Kabotasje betyr transport mellom forskjellige destinasjoner i et land. Med andre ord at russiske flyselskap ikke har avtale om å fly internt i Norge, herunder også Svalbard. Ifølge loven har enhver stat fullstendig og eksklusiv suverenitet over eget luftrom.

Luftfartsloven er internasjonal, og gjelder også i russisk territorium.

Siste nytt i Nyheter

Vil utrede strømkabel

I dag var det åpen høring om Svalbardmeldingen i Utenriks- og forsvarskomiteen i Stortinget.

Høring på Stortinget

Svalbardsamfunnet gir Stortinget tilbakemeldinger på Svalbardmeldingen.

Får syv millioner

En uke før statsbudsjettet legges fram den 6. oktober kommer justis og beredskapsminister Anders Anundsen med en hyggelig lekkasje.

Svalbard i grønt selskap

Svalbard er nominert på listen «Top 100 Green Destinations», en samling av de 100 beste, grønne destinasjonene i verden.

Fjerner taggingen

Sporene etter vandalen fikk stå i to måneder.

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!