Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Ruller ut tapasen

På plass: Torsdag forrige uke ankom den spesialbygde tapasbussen Longyearbyen. FOTO: Janne Korneliussen

Ruller ut tapasen

Om kort tid inntar en nyankommet buss Longyearbyens veier. Om bord får passasjerene guiding – og tapas.

Tekst:

Publisert:

Bak selskapet Arctic Tapas står en eventyrlysten og kreativ gjeng som har forlatt jobber, familie og venner i hovedstaden. De har en drøm om å bli en promotør av lokal mat fra hele Arktis. Startskuddet går i Longyearbyen, der mat skal serveres side om side med naturopplevelser om bord på en buss.

Satser alt

Konseptet kaller de Arctic Tapas Tour, og ideen var det Bent Heggen Larsen som fikk sommeren 2010.

– Jeg har startet en del spisesteder tidligere, men ville utvikle noe nytt. Da jeg jobbet som guide for Svalbard Maxi Taxi, kom jeg på navnet og tanken om å lage et helt nytt matbegrep. Plukkmat fra Arktis, servert i en buss, forteller Larsen.

Og dermed var løpet lagt. Han fikk tak i andre engasjerte medspillere som også hadde en solid dose eventyrlyst. Og nå står altså Larsen sammen med Karoline Sandborg, Stefan Winther, Janne Korneliussen og Jeanette Hove-Nordhagen i Longyearbyen.

Bussen og alt utstyret kom opp sist uke, og i løpet av mai rulles den første turen i gang. Planen er kjøre en brunsjtur og en middagstur daglig, hver tur på rundt tre timer.

– Longyearbyen er et internasjonalt samfunn, og det var her vi ønsket å starte opp. Her er det folk, infrastruktur og et godt turistgrunnlag, sier Larsen.

Mat fra nord

Kokk, eller kreativ matdesigner, er Stefan Winther. Han ser fram til å dandere småretter, nærmest utelukkende av økologisk og ren mat fra nord.

– Vi skal ha 110 prosent fokus på lokal, tradisjonell mat som lages nord for polarsirkelen. Vi begynner med mat fra Nord-Norge, deretter ønsker vi å utvide til hele det arktiske området, inkludert Russland, Grønland og Canada, sier Winther og legger til:

– Det blir ingen eksotiske ingredienser. Det mest eksotiske vi kommer til å bruke, blir faktisk sitron, ler matdesigneren.

Ute på Hotellneset har selskapet fått låne parkeringsplass av Store Norske. Der holder også selskapets avanserte mobil­kjøkken til, hvor Winther tilbereder maten før og under hver tapastur.

Ingredienser blir reinsdyr, fisk, poteter, bær og grønnsaker fra Nord-Norge. Alt etter årstid og hva produsentene kan tilby. Etter hvert håper de å få Svalbard-råvarer som rype, svalbardrein og sel med i menyen.

Slik blir turen

Bussen er bygget med plass til 38 spisegjester, og skal plukke opp gjestene på vei til startpunktet i Nybyen. Der blir gjestene servert litt tapas, samt historie om Nybyen og Sverdrupbyen. Så fortsetter turen rundt i byen og på de få veiene utenfor, med matstopp underveis. Gjestene trenger altså ikke å frykte at tapas og drikke skal fly veggimellom på byens humpete sørpeveier.

– Nei da, det er en god buss med luftfjæring, så det blir langt fra noen tur med skolebussen, forsikrer Larsen smilende.

– Bussen er også bygget om, det blir godt med plass og store bord. Vi kommer til å kjøre sakte og pent, sier Karoline Sandborg.

– Hvem blir kundene deres?

– Selv om Arctic Tapas Tour er rettet mot turister, er alle naturligvis velkomne. Men vi har også lyst til å lage noe helt eget rettet mot lokalbefolkningen, sier Janne Korneliussen.

Og planene er mange: konserter, egne turopplegg for fast­boende og kanskje en matfestival i Longyearbyen neste år. I tillegg skal selskapet drive catering i Longyearbyen.

– Vi ønsker å være en ressurs for Svalbard, og vi ønsker å bidra til lokalsamfunnet og generere turister, understreker Sandborg.

Et eventyr

Det har vært en lang prosess for å komme dit de er i dag. En rekke tillatelser, godkjenninger, investeringer og sene kvelder ligger bak prosjektet. Seinest tirsdag sa administrasjonsutvalget ja til å gi Arctic Tapas skjenkebevilling. Endelig svar kommer under lokalstyremøtet 21. mai.

Budsjettet er på 1,8 millioner kroner, og Innovasjon Norge har spyttet i 275.000 kroner.

– Dette er et vågalt prosjekt, hvordan skal dere tjene penger?

– Vi har stor tro på dette, og mener vi skal kunne å klare å sitte igjen med en typisk industriarbeiderlønn, sier Bent Heggen Larsen.

– Vi gjør heller ikke dette for pengenes skyld. Dette er babyen vår, og et eventyr som vi ønsker å utvikle. Vårt mål er å bli en ambassadør for bøndene og småprodusentene som vi har valgt ut, sier Jeanette Hove-Nordhagen.

Se bildet større

Kjøkkenet: Maten tilberedes i dette mobilkjøkkenet som står parkert på Hotellneset. FOTO: Janne Korneliussen

Se bildet større

Energiske: I denne gjengen finnes en misjonær, en musikkprodusent og en glamrock-dj. Nå har de forlatt livene i Oslo og bosatt seg i Longyearbyen for å satse på arktisk mat. Bak f.v.: Stefan Winther og Bent Heggen Larsen. Foran f.v.: Karoline Sandborg, Jeanette Hove-Nordhagen og Janne Korneliussen. FOTO: Anders Fjellestad

Faktaboks

Dette er Arctic Tapas:

Arild Arnesen: investor og rådgiver

Janne Korneliussen: daglig leder

Jeanette Hove-Nordhagen: serverings- og servicesansvarlig

Karoline Sandborg: PR- og kommunikasjonsansvarlig

Stefan Winther: mat­designer/kokk

Bent Heggen Larsen: sjåfør og guide

Siste nytt i Nyheter

– Tilliten til skredvarslinga er drept

Harde ord fra innbyggere i folkemøtet etter skredet.

92 husstander evakuert

Longyearbyen lokalstyre forbereder seg på at det kan bli flere.

Feilvurderte skredfaren

NVE klarte ikke å varsle om at bebyggelsen var truet, derfor ble ingen evakuert før skredet gikk litt før klokken 12 i dag.

 
Skredet er gjennomsøkt

Sysselmannen melder på sine nettsider at skredområdet nå er gjennomsøkt og at ingen er savnet. Politiet er fremdeles på stedet ved Vei 228. Se bilder fra skredområdet her.

Hørte rop om hjelp, og fikk barn løftet opp i hendene

– Jeg er helt skjelven, sier Ingeborg Snekvik (33) etter dagens snøskred i Longyearbyen.

Evakuerte ikke før skredet

Sysselmann Kjerstin Askholt sier at det har blitt foretatt en vurdering av skredfaren.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!