Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Roses opp i skyene

Etter flere dager med møkkavær, ble det godt skivær innover Todalen forrige lørdag formiddag. FOTO: Anders Fjellestad

Roses opp i skyene

Deltakerne hyller arrangørene i Svalbard Turn etter årets skimaraton. Nå vil Eldar Rønning dra med seg flere landslagsløpere til Svalbard.

Tekst:

Publisert:

Det var mange brede smil i målområdet ved Todalen lørdag. Med hele 725 påmeldte ble årets Svalbard skimaraton den største noen gang, og godordene haglet fra fornøyde deltakere.

Flere kjente ansikter dukket opp i startfeltet, mange lokale, men også folk som Tromsø-ordfører Jens Johan Hjort, og naturligvis verdensmester Eldar Rønning.

Trykk på bildene til høyre, for å se bildegalleri fra maratonen.

Vil ha med landslaget

Og verdensmesteren innfridde. Rønning ble den aller raskeste på den 42 kilometer lange løypa innover Todalen og Gangdalen. Halvveis uti løpet hadde han sikret seg en solid ledelse, og gikk i mål åtte minutter før nummer to.

– Det gikk kjempebra, jeg var spent på den fysiske formen. Den siste mila gikk det slakt nedover med knallhard staking, sier Rønning, som er imponert over opplegget rundt rennet.

– Dette har vært et skikkelig bra skirenn, og organiseringen har vært topp. Dette ga helt klart mersmak, sier landslagsløperen.

– Får du dratt med deg resten av landslaget til Svalbard?

– Ja, det kan godt være mulig at jeg gjør. Kanskje vi kan få til en landslagssamling her? svarer Rønning.

Han var i Longyearbyen fra torsdag til mandag. Torsdag holdt Rønning et skikurs for barn. Under oppholdet ble det også tid til skutertur til Tempelfjorden, samt et besøk i Gruve 7 og i isgrotta på Longyearbreen. Noen isbjørn fikk han ikke sett.

– Det var litt kjipt, men vi fikk nå sett hvalross, forteller Rønning, som starter treningssesongen igjen på Lillehammer førstkommende mandag.

Stort potensial

I år var skimaratonen for første gang godkjent av Det internasjonale skiforbundet. Geir Dalvik var skiforbundets utsendte og så til at arrangementet ble avholdt i tråd med regelverket. Han var imponert over det han så.

– Rennet er godt organisert, og ting er på stell. Gjengen som står bak, kan dette, sier Dalvik og legger til:

– Dette er absolutt et fint skirenn med stort potensial om det utvikles riktig, sier han.

Rosen er som søt musikk i ørene til rennleder Anita Johansen og resten av komiteen.

– Det er så artig å prate med folk og høre hvor fornøyde de er. Folk skryter av servicen, kvaliteten på løypa og hvor blide og hyggelige alle sammen er, sier Johansen.

Trøblete vær

I dagene før skimaratonen, var været det store samtaleemnet. Etter ukevis med kulde og sol, slo været om fem dager før rennet. Først fredag forsvant regnet og plussgradene, og arrangørene kunne puste lettet ut. Løypemester Kåre Hovland jobbet for fullt med løypene, og var på plass ved halv fem-tida lørdag morgen for å ta den siste finpussen.

Starten var flyttet et par hundre meter inn i Todalen på grunn av mildværet dagene i forveien. Skyer og sikt var det siste hinderet, og etter en halvtimes utsettelse kunne rennet omsider settes i gang klokka 10.30. Like etterpå begynte da også skydekket å lette.

– Jeg er godt fornøyd med at vi fikk arrangementet opp og stå, og at vi fikk ordnet løypene så bra, sier Johansen.

Få publikummere

Det eneste skåret i gleden var den labre publikumsinteressen. Etter at løperne hadde kommet seg ut i løypa, var det glissent ved målområdet. Arrangørene har som mål å gjøre skimaratonen til en lokal folkefest, og hadde hentet inn mattelt, miniskutere, akebakke og hester for å trekke folk. Men noen folkefest ble det ikke.

– Vi synes vi har vært flinke til å annonsere og informere på forhånd. Vi hadde mange bra tilbud på arenaen, men vi konkurrerer med mye annet som skjer på Svalbard. Vi skal fortsette å prøve, og har ikke gitt opp håpet om å trekke flere publikummere, sier rennlederen og avslutter:

– Jeg må få takke alle de frivillige for den innsatsen de har gjort. Det arbeidet de har gjort, kan ikke skrytes nok opp i skyene.

Bildeserie

Fra trim-starten klokka 11. De som gikk løpet på tid, startet en halvtime tidligere. Foto: Anders Fjellestad
Av 725 påmeldte, stilte 654 til start. Av de startende, gikk 502 helmaraton med eller uten tid. Foto: Anders Fjellestad
Bare smil å spore i sporet. Det ble konkurrert i helmaraton (42 kilometer) og halvmaraton (21 kilometer). Løpet går i klassisk stil, skøyting er ikke tillatt.  Foto: Anders Fjellestad
Flott syn innover Todalen. Foto: Anders Fjellestad
Inger Hovland (t.v.), Vigdis Jensen, Åse Berg og Anne Jahre var noen av de 120 frivillige som hjalp til. – Folk er så blide og fornøyde, så dette er bare moro, sier de fire. Foto: Anders Fjellestad
Ruben Grønås (9, t.v.) og Tobias Fjerdingøy (8) på aketur med gummihjul ved arenaen. Arrangørene hadde lagt opp til flere aktiviteter ved målområdet. Foto: Anders Fjellestad
Eldar Rønning går i mål som den første under to timer i Svalbard skimaraton. Foto: Anders Fjellestad
Eldar Rønning så knapt sliten ut da han gikk i mål.  – Det gikk for det meste i nedoverbakke den siste mila, så det var bare å stake på, sa han. Foto: Anders Fjellestad
 Eldar Rønning (t.v.) og FIS-representant Geir Dalvik skryter av arrangementet i Longyearbyen. Foto: Anders Fjellestad
Trond Espen Haug fra Sysselmannen ble den raskeste lokale på tida 2.15.37. Lørdagen før, vant han gruveløpet fra Svea.  Foto: Anders Fjellestad
Torun Øvergaard Aarvik fra Fana idrettslag gikk i mål på sterke 2.29.54. Hun var godt fornøyd med løpet og løypa. Foto: Anders Fjellestad
Idrett i vakre omgivelser. Her ved målområdet i utløpet av Todalen. Foto: Anders Fjellestad
De tre raskeste mennene fikk heder under blomsterseremonien etter rennet. Fra venstre: Øyvind S. Pettersen (Frosta IL), Eldar Rønning (Skogn IL) og Bjarne Valås (CK Krank 1). Til høyre Olaf Storø i ekte Svalbard-utrustning. Foto: Anders Fjellestad
Arrangørene hadde bygget opp en seierspall av blåfarget is, og mange ville sikre seg bilde av de tre raskeste mennene. Foto: Anders Fjellestad
De tre raskeste kvinnene: Torun Øvergaard Aarvik (Fana IL), Ellen Grepperud (Ås IL) og Monica Blomlie Dahlen (egen). Foto: Anders Fjellestad
Kvelden før rennet var det smøretips og salg av effekter og tøy i Svalbardhallen. Foto: Anders Fjellestad
Helle M. Jakobsen i arrangementskomiteen forteller et knippe deltakere om løypa og isbjørnfaren. Her fra Svalbardhallen kvelden før rennet. Foto: Anders Fjellestad

Svalbard skimaraton 2013

Årets skimaraton gikk av stabelen lørdag 27. april.

Se bildet større

Eldar Rønning fullførte på under to timer. Raskeste kvinne var Ellen Grepperud, som kom i mål kun 26 minutter etter. FOTO: Anders Fjellestad

Faktaboks

Svalbard skimaraton 2013

Raskeste menn:
1. Eldar Rønning (Skogn IL) 1.59.35
2. Bjarne Valås, (CK Krank 1) 2.07.50
2. Øyvind S. Pettersen (Frosta IL) 2.07.50

Raskeste kvinner:
1. Ellen Grepperud (Ås IL) 2.25.54
2. Torun Ø. Aarvik (Fana IL) 2.29.54
3. Monica B. Dahlen (Egen) 2.35.59

Raskeste lokale:
Trond Espen Haug (Sysselmannen) 2.15.37
Øyvind Leikvin (Svalbard hestesenter) 2.24.06
Halvard R. Pedersen (Svalbard Turn) 2.26.05
Øyvind Alnæs (egen) 2.36.50
Petter Skattum, Multiconsult BIL 2.38.01
Ola Kristian Hjelløkken (Svalbard Turn) 2.38.53

Flest deltakelser:
Jørn Dybdahl 14 ganger
Trine Håkonsen 13 ganger
Per Kyrre Reymert 11 ganger
Tore Stiberg 11 ganger

Komplett resultatliste her.

Siste nytt i Nyheter

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!