Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Roser redningsarbeidet

Sysselmann Kjerstin Askholt er lettet over konklusjonen, og skal bruke tid på å studere læringspunktene i DSB-rapporten. Justisminister Anders Anundsen varsler full gjennomgang av rapporten for å få lukket avvik og utfordringer som blir påpekt. FOTO: Hilde Røsvik

Roser redningsarbeidet

Rapporten fra direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) konkluderer med at det ikke kunne vært reddet flere menneskeliv i skredkatastrofen.

Tekst:

Publisert:

Rapporten som DSB la fram torsdag evaluerer både skredsikring og selve skredulykken. 60 personer er intervjuet og dokumenter og lovverk er gjennomgått. De oppsummerer med at selve redningsaksjonen var profesjonelt utført. Det var rask respons fra redningspersonell og hele longyearbysamfunnet. Samarbeidet og oppgavefordelingen i innsatsområdet har de også vurdert til å være svært bra.

Flere læringspunkter

Tirsdag gjennomgikk Anders Anundsen hovedpunktene i rapporten hos Sysselmannen, for å se på noe av det som må prioriteres framover.

– Det viktigste som kommer fram i rapporten, slik jeg ser det, er at det ikke kunne vært reddet flere liv. Det har vært gjort et godt arbeid av Sysselmannen og folket som bidro til å redde mange liv. Etter en slik katastrofe vil det alltid være læringspunkter. Rapporten peker både på det som gikk bra og på forbedringspunkter. Men vi må huske på at Svalbard er Svalbard, og at ressursene blir veldig fort uttømt. Vi må vurdere arbeidet opp mot den kapasiteten som faktisk er her, sier Anundsen.

Lang erfaring

Sysselmann Kjerstin Askholt er ydmyk i forhold til det som kommer fram i rapporten og vil gå nøye gjennom det DSB trekker fram som forbedringspunkt.

– Jeg er også veldig glad for og lettet over hovedkonklusjonen i rapporten, at det ikke kunne vært reddet flere liv den helgen. Det er helt sikkert ting vi kan gjøre enda bedre i framtiden, slik at vi er enda bedre rustet neste gang det skjer noe, sier Askholt. Hun er glad for at DSB har laget rapporten som ser på raskatastrofen utenfra.

Selv om Askholt var ny i jobben da ulykken inntraff, hadde hun 23 års erfaring som leder og hadde jobbet 13 år med svalbardpolitikk, noe som gav henne god ballast.

– Jeg hadde i tillegg svært mye god kompetanse rundt meg og de gjorde alle en veldig god jobb, som jeg er veldig stolt av. Nødetatene spesielt i samarbeid med frivillige, sier Askholt.

Følges opp

Justis og beredskapsminister Anders Anundsen(Frp) sier at fra hans ståsted hadde han et godt inntrykk av arbeidet som ble gjort her under skredet. Rapporten har likevel flere konkrete læringspunkt, blant annet om at informasjon også skulle gått ut på engelsk.

– Hva skjer videre?

– Vi skal nå ha en full gjennomgang av rapporten og av de funnene som er gjort. Dette skal følges opp og vi skal sørge for å få lukket avvik og utfordringer som blir påpekt. Dette vil følge de ulike fagspor, ulikt hvor det treffer, sier Anundsen.

– Robust varslingssystem

– Det nærmer seg en ny vinter. Kan folk føle seg trygge?

– Vi har fått på plass et robust skredvarslingssystem. Ellers vil det komme en skredrapport fra NVE i midten av oktober. Når vi har den på bordet vil vi sette oss ned med Longyearbyen Lokalstyre og se på om det er noe vi må gjøre annerledes. Vi vil vurdere å gjøre ytterligere tiltak før vinteren kommer. Sammen vil vi arbeide for at det skal bli så trygt som mulig her, sier Askholt.

Elleve hus skadet

Den 19. desember kl. 10.25 gikk skredet fra Sukkertoppen. Kort tid etter iverksatte Sysselmannen en omfattende redningsaksjon. Totalt elleve hus ble fysisk flyttet fra pelene og ni personer var begravd av snø og bygningsmasse.

Folk kom raskt til og det ble organisert gravelag som fikk avgrensede områder å lete i. Det kom raskt leger til området i tillegg til redningsmenn fra Lufttransport og mannskaper med kompetanse på førstehjelp fra Longyearbyen Røde Kors Hjelpekorps. Rundt klokken 15.30 kom ambulanseflyene fra Tromsø med medisinsk personell for å bistå. Åtte personer ble gravd fram, en person kom seg ut på egen hånd. Alle de ni ble brakt til sykehuset for behandling. Ei jente på to år og en mann på 42 år omkom som følge av skredet.

Vil lære mer

Sysselmann Askholt sier at de også har planlagt møter med politiet på fastlandet for å få et enda bedre samarbeid, i tillegg til Hovedredningssentralen (HRS) og hos fylkesmannen i Tromsø.

– I Tromsø er de spesielt gode på skred og har mye erfaring. Vi er invitert for ål møte dem for å se om det er noe mer vi kan lære, sier Askholt.

(Intervjuet ble gjort onsdag før rapporten ble offentlig. Sysselmann Kjerstin Askholt hadde ikke fått lest rapporten, men fått framført hovedpunktene av Anders Anundsen. Svalbardposten hadde sperrefrist på rapporten og kunne deefor ikke kontakte Longyearbyen lokalstyre eller Store Norske for kommentarer.)

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!