Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Roser guidene og redningspersonellet

Campen da Sysselmannen kom med helikoptrene. Øverst til høyre i bildet sto et telt som blåste vekk med vinden, og nederst til høyre ses teltet som ble flerret opp av vinden. Turlaget jobbet med å bygge levegger og sikre leiren helt til de ble evakuert. FOTO: Arild Lyssand/Sysselmannen

Roser guidene og redningspersonellet

– Vi var vel aldri i reell fare, men flere var svært ubekvemme i situasjonen som oppsto, sier to av turistene.

Tekst:

Publisert:

Trond Christensen (43) og Sigbjørn Gregusson (56) fra henholdsvis Tønsberg og Lillehammer, er to av de 16 turistene som var med i følget som ble sittende fast i storm på Akademikarbreen påskehelga. Følget, som også besto av tre guider, ble overrasket av kulde og vind, og måtte evakueres av Sysselmannen.

Rask endring

Følget, som var med i en organisert tur i regi av det Voss-baserte selskapet Jarle Trå, hadde opprinnelig som plan å gå på ski til Newtontoppen. Men det ble ei rask endring etter at de startet fra Philipbreen sist fredag.

– Etter en skuteretappe til Bikkja, gikk vi til Filchnerfonna første dagen, og på lørdag gikk vi til Akademikarbreen. Det var meldt vind fra vest, så vi slo leir øst for Backlundtoppen, slik at vi kunne skjerme oss fra denne. Det var svært kaldt, og vi visste allerede da at vi ikke ville rekke ruta, og komme oss til Newtontoppen, sier de to.

Inferno i hvitt

Følget slo tidlig leir lørdag. Christensen og Gregusson beskriver stemningen som nærmest idyllisk da. Det var rene påskestemningen. Men dette skulle endre seg drastisk i løpet av natta.

– Vi begynte å høre vinden om lag klokken ett om natta. Det slo i teltene, og vi var oppe innimellom for å sjekke barduner og slikt. Isbjørnvakta holdt også øye med tingenes tilstand, sier Gregusson.

Da de våknet om morgenen, sto vinden i ei helt annen retning enn det som var meldt, nemlig fra sørøst.

Tok telt

Guidene ga beskjed til gruppa om at situasjonen skulle avventes. Sysselmannen ble varslet om at følget befant seg i en potensielt farlig situasjon, og det ble avtalt videre kontakt utover dagen.

– Det var helt uaktuelt å begynne å pakke ned og bevege seg. Vi begynte å bygge levegg på sørsiden, sier Christensen.

Så snudde vinden i løpet av noen minutter, og plutselig sto følget i vindstyrker på 26-27 sekundmeter fra nordøst.

– Da ble det verre. Vinden tok det ene teltet til guidene, og det fløy som en serviett i vinden. En langspurt gjorde at vi fikk tak i det, men vinden flerret opp det andre guideteltet like etterpå, sier Gregusson.

Ba om evakuering

Guide, og tidligere sysselmannsførstebetjent på Svalbard, Brynjulf Eide tok da avgjørelsen om å be om å bli evakuert, og varslet Sysselmannen.

– Vi hadde ansvaret for en stor gruppe, og vi var kommet til det punktet hvor vi brukte alle kreftene på å holde på teltene. Jeg så for meg at vi måtte vente på å bli evakuert, og da var det best å gi beskjed så fort som mulig, forteller Eide.

– Jeg står ved beslutningen, og ville gjort det samme igjen i en lignende situasjon, legger han til.

Ubekvemme

Christensen og Gregusson tror ikke noen i gruppa var direkte redde. Men enkelte var tydelig ubekvemme med den ekstreme situasjonen, der vinden bare var én faktor. Kulden var også bitende, og de så for seg at de måtte vente ei god stund på hjelp.

– Vi kunne ikke forberede oss på å bli evakuert med det første, og fortsatte å bygge levegger for å holde leiren. At det åpnet seg et værvindu like før helikoptrene kom, er et lite mirakel, sier de to.

På rekordtid klarte Syssel­mannens to Super Puma-helikopter å hente opp de 19 i følget. Alt av utstyr ble stående igjen.

Roser profesjonaliteten

Turistene er ikke bitter for å ikke ha nådd målet med turen. Begge har vært på Svalbard før, og vet hvor uforutsigbare naturkreftene kan være.

– Guidene på turen var veldig profesjonelle. Det var hele tiden sikkerheten som var i førersetet, ikke ideen om å nå et mål. Og justeringene som ble gjort underveis var basert på sikkerheten. Informasjonen var saklig og godt begrunnet hele veien. Selskapet til Jarle Traa var også svært proffe, og informerte våre pårørende via sms og via nettsidene sine godt og tidlig.

– I tillegg var redningsapparatet til Sysselmannen godt smurt, og utførte oppdraget på

Nøkkelord

Se bildet større

Sigbjørn Gregusson (t.v.) og Trond Christensen hadde dramatiske timer, men følte seg trygge. FOTO: Christopher Engås

Se bildet større

Selv i værvinduet som helikopteret landet i, var det sterk blåst. Trond Christensen til høyre i klynga, og guide Brynjulf Eide helt til høyre. FOTO: Arild Lyssand/Sysselmannen

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet er leteaksjonen nå avsluttet.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

 
Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Jubilerer med solid trøkk

Longyearbyen sykehus er 100 år.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!