Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Rørt og imponert etter møte med skredrammede

Hennes majestet dronning Sonja ble imponert etter å ha møtt de skredrammede sammen med justis- og beredskapsminister Anders Anundsen. FOTO: Christopher Engås

Rørt og imponert etter møte med skredrammede

Dronning Sonja lot seg imponere av de som kjempet for livet etter raset den 19. desember.

Tekst:

Publisert:

– Det er helt utrolig å høre hvordan menneskene her har kjempet i snømassene i en fortvilt situasjon. Det viser hvor sterk viljen til å overleve er, sa dronningen etter møtet med de som ble hardest rammet av skredet i Svalbard kirke i dag.

Familie begravd

Dronningen og justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (FrP) møtte pressen i noen få minutter etter møtet i dag. Den historien dronningen ble mest berørt av var historien til Malte Jochmann, Elke Morgner og Eli Ann Ersdal.

– Her ble en hel familie, samt en venninne som var på besøk, begravet i snømassene. At en klarer å komme seg fri og etter hvert få gravd fram de andre, inkludert to små barn, er en rørende historie som viser hva som bor i oss mennesker når vi kommer i ekstreme situasjoner, sa dronningen.

Historien til den nevnte familien kan du lese i dagens utgave av Svalbardposten.

Hjelp til Longyearbyen

Justis- og beredskapsminister Anundsen var i likhet med dronningen berørt av historiene de fikk høre fra de som ble rammet. Fredag morgen hadde han møte med Longyearbyen lokalstyre, for å diskutere veien videre. Anundsen sier skadene etter skredet vil være en del av regnskapet i den nye svalbardmeldingen.

– Det har vært noen ekstreme uker på Svalbard der to menneskeliv har gått tapt i snøraset. I tillegg er det betydelig med materielle skader. Vi jobber nå med ei ny svalbardmelding, og skredskadene vil inngå som en del av det arbeidet, sier han.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!