Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Rørt og imponert etter møte med skredrammede

Hennes majestet dronning Sonja ble imponert etter å ha møtt de skredrammede sammen med justis- og beredskapsminister Anders Anundsen. FOTO: Christopher Engås

Rørt og imponert etter møte med skredrammede

Dronning Sonja lot seg imponere av de som kjempet for livet etter raset den 19. desember.

– Det er helt utrolig å høre hvordan menneskene her har kjempet i snømassene i en fortvilt situasjon. Det viser hvor sterk viljen til å overleve er, sa dronningen etter møtet med de som ble hardest rammet av skredet i Svalbard kirke i dag.

Familie begravd

Dronningen og justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (FrP) møtte pressen i noen få minutter etter møtet i dag. Den historien dronningen ble mest berørt av var historien til Malte Jochmann, Elke Morgner og Eli Ann Ersdal.

– Her ble en hel familie, samt en venninne som var på besøk, begravet i snømassene. At en klarer å komme seg fri og etter hvert få gravd fram de andre, inkludert to små barn, er en rørende historie som viser hva som bor i oss mennesker når vi kommer i ekstreme situasjoner, sa dronningen.

Historien til den nevnte familien kan du lese i dagens utgave av Svalbardposten.

Hjelp til Longyearbyen

Justis- og beredskapsminister Anundsen var i likhet med dronningen berørt av historiene de fikk høre fra de som ble rammet. Fredag morgen hadde han møte med Longyearbyen lokalstyre, for å diskutere veien videre. Anundsen sier skadene etter skredet vil være en del av regnskapet i den nye svalbardmeldingen.

– Det har vært noen ekstreme uker på Svalbard der to menneskeliv har gått tapt i snøraset. I tillegg er det betydelig med materielle skader. Vi jobber nå med ei ny svalbardmelding, og skredskadene vil inngå som en del av det arbeidet, sier han.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!