Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Rørt og imponert etter møte med skredrammede

Hennes majestet dronning Sonja ble imponert etter å ha møtt de skredrammede sammen med justis- og beredskapsminister Anders Anundsen. FOTO: Christopher Engås

Rørt og imponert etter møte med skredrammede

Dronning Sonja lot seg imponere av de som kjempet for livet etter raset den 19. desember.

Tekst:

Publisert:

– Det er helt utrolig å høre hvordan menneskene her har kjempet i snømassene i en fortvilt situasjon. Det viser hvor sterk viljen til å overleve er, sa dronningen etter møtet med de som ble hardest rammet av skredet i Svalbard kirke i dag.

Familie begravd

Dronningen og justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (FrP) møtte pressen i noen få minutter etter møtet i dag. Den historien dronningen ble mest berørt av var historien til Malte Jochmann, Elke Morgner og Eli Ann Ersdal.

– Her ble en hel familie, samt en venninne som var på besøk, begravet i snømassene. At en klarer å komme seg fri og etter hvert få gravd fram de andre, inkludert to små barn, er en rørende historie som viser hva som bor i oss mennesker når vi kommer i ekstreme situasjoner, sa dronningen.

Historien til den nevnte familien kan du lese i dagens utgave av Svalbardposten.

Hjelp til Longyearbyen

Justis- og beredskapsminister Anundsen var i likhet med dronningen berørt av historiene de fikk høre fra de som ble rammet. Fredag morgen hadde han møte med Longyearbyen lokalstyre, for å diskutere veien videre. Anundsen sier skadene etter skredet vil være en del av regnskapet i den nye svalbardmeldingen.

– Det har vært noen ekstreme uker på Svalbard der to menneskeliv har gått tapt i snøraset. I tillegg er det betydelig med materielle skader. Vi jobber nå med ei ny svalbardmelding, og skredskadene vil inngå som en del av det arbeidet, sier han.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!