Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Rom-dokumentar fra Ny-Ålesund

Roald Søfteland var stasjonssjef på ESRO-stasjonen i Ny-Ålesund. FOTO: Tordenfilm/NRK

Rom-dokumentar fra Ny-Ålesund

NRK viser mandag en dokumentar fra ESRO-stasjonen i Ny-Ålesund på 60- og 70-tallet.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
28.01.2014 kl 08:32

I kveld viser NRK dokumentarfilmen «En arktisk romodyssé», en samling unike filmbilder fra 1960-tallet i Ny-Ålesund der romkappløpets optimisme kolliderte med den kalde krigens mistenksomhet.

Dokumentaren tar for seg ESRO-stasjonen i Ny-Ålesund. Det var en norskdrevet lyttestasjon hvor 25 mann jobbet med å lytte til signalene fra verdensrommet fra 1967 til 1974.

Stasjonen var en omstridt del av det vesteuropeiske romprogrammet ESRO (European Space Research Organization) og skulle følge vesteuropeiske satellitter som ble skutt opp. Dokumentaren handler også om Roald Søfteland, som var stasjonssjef på denne tida.

Filmselskapet har fått tak i flere gamle Super 8-opptak som de ansatte på stasjonen har filmet selv. Disse er bærebjelken i dokumentaren. Prosjektet er støttet med én million kroner fra Norsk filminstitutt. Kings Bay har også støttet prosjektet.

Dokumentaren vises mandag på NRK2 klokken 22.30. Filmen hadde verdenspremiere i Ny-Ålesund 24. august i fjor, og ble også vist i Longyearbyen to dager senere.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!