Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Rom-dokumentar fra Ny-Ålesund

Roald Søfteland var stasjonssjef på ESRO-stasjonen i Ny-Ålesund. FOTO: Tordenfilm/NRK

Rom-dokumentar fra Ny-Ålesund

NRK viser mandag en dokumentar fra ESRO-stasjonen i Ny-Ålesund på 60- og 70-tallet.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
28.01.2014 kl 08:32

I kveld viser NRK dokumentarfilmen «En arktisk romodyssé», en samling unike filmbilder fra 1960-tallet i Ny-Ålesund der romkappløpets optimisme kolliderte med den kalde krigens mistenksomhet.

Dokumentaren tar for seg ESRO-stasjonen i Ny-Ålesund. Det var en norskdrevet lyttestasjon hvor 25 mann jobbet med å lytte til signalene fra verdensrommet fra 1967 til 1974.

Stasjonen var en omstridt del av det vesteuropeiske romprogrammet ESRO (European Space Research Organization) og skulle følge vesteuropeiske satellitter som ble skutt opp. Dokumentaren handler også om Roald Søfteland, som var stasjonssjef på denne tida.

Filmselskapet har fått tak i flere gamle Super 8-opptak som de ansatte på stasjonen har filmet selv. Disse er bærebjelken i dokumentaren. Prosjektet er støttet med én million kroner fra Norsk filminstitutt. Kings Bay har også støttet prosjektet.

Dokumentaren vises mandag på NRK2 klokken 22.30. Filmen hadde verdenspremiere i Ny-Ålesund 24. august i fjor, og ble også vist i Longyearbyen to dager senere.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!