Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Roger tok prisen

Kulturhusleder Roger Zahl Ødegård har i en årrekke vært en viktig person i Longyearbyen. 17. mai fikk han Tyfusstatuetten som takk for innsatsen. FOTO: Anders Fjellestad

Roger tok prisen

Kulturhusleder Roger Zahl Ødegård fikk årets Tyfusstatuett.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
23.05.2013 kl 10:56

Byens mangfoldige kulturliv slo sine krefter sammen for den tradisjonsrike festforestillingen i kulturhuset 17. mai. Her kom flotte kulturinnslag på løpende bånd, men det var utdelingen av den 40. Tyfusstatuetten som det nok knyttet seg størst spenning til. Årets utmerkelse gikk til byens egen kulturmester Roger Zahl Ødegård.

Presisjonens mester

Til stående applaus entret kulturhuslederen scenen og mottok blomster, maleri og statuett.

– Det er flott å komme med på lista over mottakere av Tyfusstatuetten, sa en glad Ødegård til den fullsatte salen.

«Tyfus» er et tradisjonelt Svalbard-begrep på alt som er ille, kjipt og leit. Mottakeren av statuetten er derfor en person som har jobbet for å gjøre Longyearbyen litt mindre tyfus.

Det kan en absolutt si om Roger Zahl Ødegård. Få personer kan vel sies å inneha så stålkontroll, presisjon, nøyaktighet og kunnskap om etikette og kutyme som det Ødegård har. I en by der tidspunkter og regler ofte er ganske relativt, står Ødegård nærmest som en klippe av presisjon og kontroll.

Han kom til Longyearbyen i 1986 og har i årene siden innehatt en rekke verv og roller. I dag er han mest kjent som kulturhusleder.

Lurte vinneren trill rundt

Det er styret i Kultur- og fritidsforetaket som kårer prismottakeren ut fra innsendte forslag. Årets utdeling bød imidlertid på noen logistikk-utfordringer. Det er nemlig Roger Zahl Ødegård selv som mottar forslagene og gir dem videre til styret. Personen som foreslo Ødegård, gikk derimot rett til styret med forslaget. Dermed visste ikke prismottakeren overhodet at styret valgte ham.
Beskjeden fikk Ødegård på sitt eget kontor etter møtet.

– Det var nærmest et komplott, og det ble en pussig seanse på kontoret, spøkte Ødegård i sin tale.

Svalnardo-jente fikk stipend

Ungdommens kulturstipend ble også delt ut under festforestillingen. Stipendet gikk til 18-åringen Ida Sigernes, som i årevis har vært en av de viktigste personene for den lokale akrobatgruppa Sirkus Svalnardo.

Flere bilder og mer om forestillingen i neste Svalbardposten.

Faktaboks

De ti siste mottakerne av Tyfusstatuetten:

2004 Kjellrun Eggenfellner
2005 Rebekka og Gunnar Nordtømme
2006 Robert Hermansen
2007 Heidi Jorunn Brun
2008 Anders Magne Lindseth
2009 Helle M. Jakobsen
2010 Svend Rendal
2011 Per Einar Krokan
2012 Kristin Furu Grøtting
2013 Roger Zahl Ødegård

Kilde: Longyearbyen lokalstyre

Siste nytt i Nyheter

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Vender stadig tilbake

Isbjørnbinna med de to ungene næmer seg Longyearbyen igjen. Sysselmannen bruker store ressurser på å holde bjørnene unna byen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!