Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Rødt år for Store Norske

Store Norske går med stort underskudd i 2012. Her fra Svea. FOTO: Birger Amundsen (arkiv)

Rødt år for Store Norske

Store Norske går på en økonomisk smell på 260 millioner kroner i år. Nå må selskapet nedbemanne for å overleve.

Tekst:

Publisert:

– 2012 blir et forferdelig år. Hadde det ikke vært for at selskapet har sikret seg mot valuta­svigninger, ville underskuddet blitt på 360 millioner kroner, sier administrerende direktør Per Andersson i Store Norske.

Han sier at årsaken til det negative resultatet først og fremst er en fem måneder lang produksjonsstans på grunn av vanskelige driftsforhold.

Først i slutten av september kom kullproduksjonen i gang igjen, i et område i med mindre innslag av stein.

Det er første gang siden produksjonen tok til i Svea Nord-gruva for tolv år siden at Store Norske leverer et så stort negativt resultat. Ansatte og tidligere ansatte har kritisert Store Norske-ledelsen for stansen av produksjonen i april. Til tross for det, og det store underskuddet, mener Per Andersson at avgjørelsen var riktig.

– Vi må ikke glemme at produksjonen i Svea Nord går mot slutten, og at vi nå driver på i utkanten av forekomsten med større innslag av stein, sier han.


Lav kullpris

I tillegg til produksjonsstansen har også den lave kullprisen bidratt til underskuddet. Ifølge Andersson har prisen vært nede i 83 dollar tonnet, men stort sett svinger den mellom 85 og 95 dollar.

Årsaken til den lave prisen er at det produseres for mye kull i verden. Blant annet oversvømmes Europa med billig kull fra Colombia.

– Er det vanskelig å selge kullet fra Svea Nord?

– Nei, men det er vanskelig å få en god pris, svarer Store Norske-direktøren.

Han gjør det klart at årets underskudd tvinger fram endring, blant annet må selskapet effektiviseres og bemanningen reduseres. Det skal skje ved naturlig avgang.


Vekst ikke reduksjon

Tidligere direktør i Store Norske, Bjørn Arnestad, startet i 2009 en prosess for å redusere antall ansatte i selskapet. Målet var å redusere fra 370 til 300 ansatte innen 2015. Arnestad er ute av Store Norske og planen er på langt nær fulgt opp. Per i dag har Store Norske 380 ansatte, en vekst på 10 siden 2009.

At selskapet har fått flere og ikke færre ansatte skyldes bemanning av oppredningsverket, som kom i drift i fjor sommer, samt staben som planlegger Lunckefjell-gruva.

Ifølge Store Norskes egne nøkkeltall, har antall tonn kull per ansatt jevnt og trutt falt fra 12.854 tonn i 2003 til 3.922 i 2011. For 2012 vil det ha sunket ytterligere.

Per Andersson er helt klar på at antall ansatte må ned neste år, om selskapet skal ha håp om å komme over på plussiden.

– Selskapet har for mange ansatte i forhold til inntektene. Vi skal drive lønnsomt, og må tilpasse kostnadene etter inntektene. Det handler om å posisjonere seg for å overleve, fastslår direktøren.


Lunckefjellgruva

Samtidig som produksjonen i Svea Nord nærmer seg slutten, pågår arbeidet med å klargjøre for åpning av en ny gruve i Luncke­fjellet.

– Lunckefjellgruva vil bli en stor utfordring. Det er krevende å kjøre i gang et prosjekt til 1,2 milliarder kroner. Særlig fordi kullforekomsten bare er på åtte millioner tonn, sier direktøren.

Videre sier han at arbeidet er i rute, og at oppfaringen starter som planlagt i september neste år. For å komme i mål har Store Norske styrket gruvekompetansen, blant annet ved å hente inn tidligere teknisk direktør Harry Higraff. I tillegg er prosjektgruppen utvidet med drifts­ingeniørene fra Svea Nord, Alf Brun og Espen Nordhammer.

– Har dere vurdert å utsette Lunckefjell-prosjektet i påvente av høyere kullpris?

– Nei, svarer Andersson.

– Vil gruva gi overskudd slik kullprisen nå er?

– Slik det ser ut er prosjektet fortsatt lønnsomt, men Luncke­fjell er uten tvil et marginalt prosjekt, svarer direktøren.


Ispallen og Operafjellet

Ifølge Andersson er noe av det aller viktigste for Store Norske, og for de ansatte ikke minst, at det er langsiktighet i selskapet. Derfor vil arbeidet med ytterligere kartlegging av kullforekomsten i Ispallen like sør for Svea, på andre siden av Braganzavågen, utvides neste år.

Planen for årene som kommer er kullproduksjon i Lunckefjellet og Ispallen, deretter i Operafjellet i Adventdalen.

– Betyr det at kulldrift fortsatt har en framtid på Svalbard?

– Vi har ikke uendelig med ressurser, og det er kontroversielt å drive med kull. Men fortsatt er det kull for mange års drift, svarer Andersson.

Se bildet større

Direktøren: Til tross for tøffe tider ser administrerende direktør Per Andersson for seg kulldrift på Svalbard i mange år framover. FOTO: Birger Amundsen

Se bildet større

Styret: Store Norske-styret hadde møte i Longyearbyen forrige uke. Styreleder Annette Malm Justad (t.v.), nestleder Egil Ullebø, ansatterepresentant Arild Olsen, ansatterepresentant Monica Bolli, Grethe Fossli, ansatterepresentant Alf Brun og Per Ole Morken. Anne-Cathrine Haadem var ikke til stede. FOTO: Birger Amundsen

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet er leteaksjonen nå avsluttet.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

 
Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Jubilerer med solid trøkk

Longyearbyen sykehus er 100 år.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!