Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Røde Kors innviet nye lokaler

 

Røde Kors innviet nye lokaler

Torsdag i forrige uke ble de nye lokalene til Røde Kors innviet. Samtidig ble foreningen en halv million kroner rikere.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Longyearbyen lokalstyre gjorde et meget sjeldent unntak da de torsdag i forrige uke avslørte at en halv million av korkpengepotten på til sammen 2,4 millioner kroner, skal gå til Longyearbyen Røde Kors.

Verdig mottaker
Avsløringen kom i forbindelse med åpningen av de nye lokalene til Røde Kors i sjølageret, flere uker før de andre som har søkt om korkpenger får vite om de får noe.
– Vi ble enige om at vi ville gi Røde Kors 500.000 kroner. Det lå i kortene at de kom til å få tilnærmet det de søkte om da vi økte rammen for korkpengene til 2,4 millioner, sa lokalstyreleder Kjell Mork under åpningen av lokalene.
Røde Kors har i år søkt om 574.000 kroner til inventar i møterommet og kontorene, ikke til redningsutstyr.
– Røde Kors er en verdig mottaker, og det som går til dem vil mange dra nytte av, blant annet gjennom fri bruk av lokalene for andre lag og foreninger, sier administrasjonssjef i Lokalstyret, Sigmund Engdal.

Fastlandsmodell
Arbeidet med å utvide sjølageret startet i 2004, etter den meget hektiske påsken samme år. Sysselmannen besluttet på bakgrunn av de mange redningsaksjonene å sette fart i planene om å samlokalisere redningsressursene i et nytt bygg.

I fjor høst startet byggingen, og da de nye lokalene ble innviet i forrige uke, var det med selebert besøk. Til stede var blant andre justisminister Knut Storberget, sysselmann Per Sefland og tidligere sysselmann Odd Olsen Ingerø, i tillegg til en rekke personer fra Røde Kors på fastlandet og representanter fra Statsbygg. Flere fastboende var også invitert.
– Sjølageret bør være en modell for hvordan man kan tenke på fastlandet. Her trekker man inn frivillige krefter og viser at det går an å gjøre noe sammen. Folk skal føle en trygget i sin hverdag, og da er Røde Kors avgjørende sammen med Sysselmannen, sa Storberget.

Øker sikkerheten
Han understreket også hvor viktig det er at en organisasjon som Røde Kors har et godt sted å holde til.
– Røde Kors bidrar på en usedvanlig god måte, og de fortjener gode lokaliteter. Jeg ønsker dere lykke til med bruken og håper på mye engasjement. Det vil Longyearbyen vokse på, sa Storberget før han ga den symbolske nøkkelen han selv hadde fått av sjefen i Statsbygg, Øivind Christoffersen, videre til Sefland.
– Longyearbyens befolkning har fått et komplett logisitikk- og beredsskapssenter, noe som vil øke sikkerheten betraktelig. Jeg er stolt av de som skal operere herfra, sa Sefland.

Mange gaver
Etter mange festtaler og noen musikalske innslag av Bjørn-Anders Nymoen, var det omvisning i både de nye og de gamle lokalene i sjølageret. Etterpå var det enkel servering, før det på ny var klart for flere vakre ord og gaver.
– Jeg ser at dere fortsatt har mange hvite vegger, så det må vi gjøre noe med. Hver gang dere ser på denne, kan dere tenke på Justisdepartementet, sa Storberget og holdt opp et kunstfat dekorert med pingviner.
– Dette er dyr som jobber godt sammen, og selv om det ikke er pingviner på Svalbard, er de gode representanter for det å gå sammen i kaldt vær. Men hvis noen skulle se en pingvin på Svalbard, så vær så snill å ringe justisministeren, smilte Storberget.

Feltsykehus
I tillegg til eget utstyr, har Røde Kors også fått opp et feltsykehus som kan romme 100 pasienter og som er pakket slik at det kan tas med ut i felt og settes raskt opp.
Også Norsk Luftambulanse kom med to gaver, en oppblåsbar redningsbåt og en redningsbåre som man kan ta med seg ut i terrenget og heise rett opp i et helikopter, om nødvendig.
– Tusen takk! Uten samtlige i dette rommet og mange flere i Longyearbyen hadde dette vært helt umulig å få til, sa Haagensli da han rundet av seansen.
Og om de 500.000 kronene som Røde Kors får fra korkpengepotten hadde han denne kommentaren:
– Jeg er målløs. Midlene vi nå er lovet gjør at vi kan gjennomføre det vi har planlagt, og dette kommer til å bli proft. Vanvittig bra.

Siste nytt i Nyheter

Husrekke kan bli ekstra sikring

De tretten boenhetene som fremdeles er evakuert kan bli ekstra sikring fram til mer permanent skredsikring kommer på plass.

Flere får flytte hjem

Etter grundige skredfaglige vurderinger opphever Sysselmannen deler av evakueringen.

Folkemøte skal gi svar

Sysselmann Kjerstin Askholt avventer skredekspertenes vurdering på om det er trygt å la folk flytte tilbake til Lia. Forhåpentligvis kommer svaret på folkemøtet klokken 20 i kveld.

 
Skred over Gruve 7-veien

Veien skal kontrolleres for skredfare før den åpnes igjen.

– Tilliten til skredvarslinga er drept

Harde ord fra innbyggere i folkemøtet etter skredet.

Informasjonsmøte i kveld

Det blir informasjonsmøte for alle i kulturhuset klokken 20 i kveld. Der vil det bli gitt en statusoppdatering på situasjonen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!