Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Robust, med voksesmerter

Så er det på det nærmeste fastslått, av selveste Riksrevisjonen, at det begynner å bli vel mange av oss her nord.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Vi skulle ikke vært flere enn 1.200-1.400 slik Stortinget forutsatte i en innstilling for noen år siden, og nå har vi sannelig passert 2.000 innbyggere her i Longyearbyen – uten å ta med mer perifere, norske bosettinger som Ny-Ålesund, Kapp Wijk, Hopen, Bjørnøya, Mushamna og Austfjordnes. Og skulle noen være i tvil om befolkningsutviklingen er det bare å ta seg en runde og se med egne øyne hvordan bygningene popper opp rundt om i byen. Det er som om Longyearbyen er kommet over et kritisk punkt, og nå nærmest vokser av egen kraft. Men bærekraftig? Neppe.

Det er Riksrevisjonen, av alle institusjoner, som går oss etter i sømmene. Det vil si, det er forvaltningen som blir gransket. Er den av Svalbard i tråd med Stortingets vedtak og forutsetninger? spør revisjonen. Politikk handler om å styre, forvaltning om å sette politikken ut i livet. Og vi er altså blitt noen hundre for mange. Ordet «robust» er blitt et byråkratisk moteord som er blitt gjentatt ofte i det siste. Justisminister Knut Storberget brukte det om skattesystemet, etter å ha skrudd nivået ned til år 2005: «Svalbard skal ha et enkelt og robust skattesystem», sa han. Nordområdepolitikken er visstnok også av det robuste slaget. «Longyearbyen framstår med en robust norsk bosetting, som i de siste tiårene har utviklet et allsidig arbeids- og næringsliv i tillegg til kulldriften som fortsatt har stor betydning for bosettingen,» heter det i riksrevisjonsundersøkelsen.

Ifølge undersøkelsen er Longyearbyen ikke en «miljøforsvarlig bosetting».Vi som bor i et slikt unikt område burde selvsagt tatt mye bedre hånd om søppelet vi produserer, og ikke minst drevet med utstrakt kildesortering. Ja, vi har alle forutsetninger for å ligge i verdensklasse når det gjelder sortering og gjenvinning. Likevel har byen til alle tider vært preget av overflod, av slurv og slendrian. Vi gjør hva vi kan for å forbruke mest mulig energi. Alt av lys står på døgnet rundt, innetemperaturen dirrer rundt pluss 25, og mer, biler surrer på tomgang, brennbart materiale kjøres på søpla, palle på palle med ferdigkappet hytteved transporteres fra fastlandet. Skutervrak ligger henslengt, bilvrak, bussvrak, paller i tusentall, tombokser, sneiper. Jo visst, det har en viss sjarm. Og blir det for mye fyfy og pekefingrer bryter det med den eiegode «la-det-skure»-holdningen som byen er så preget av. Vi må bare finne balansen mellom «gifaen» og «givakt» så berger vi oss unna Riksrevisjonen.

Undersøkelsen varsler at vi blir sett, ja, gransket. Det er slutt på den tiden hvor vi fikk seile vår egen sjø, når det passet oss. Normaliseringens pris er at vi stadig blir dratt tettere inn mot Mor Norge. Eller som det heter i undersøkelsen: «Sett i lys av utviklingen, særlig i Longyearbyen med et komplekst næringsliv og økt andel utenlandske statsborgere uten tilknytning til norske kommuner på fastlandet, vil Riksrevisjonen stille spørsmål om det kan være behov for å vurdere om flere lover bør gjøres gjeldende for øygruppen.»

Vi er et robust folkeferd, de fleste av oss, men noe av det hardføre ligger i vissheten om at vi er noe for oss selv. Vi er annerledes, og vil være annerledes. Det er det som holder oss i humør.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!