Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Roberts får ikke lande på Kvitøya

Jason Roberts får ikke lande to ganger med helikopter på Kvitøya av miljøhensyn. I klagen peker han på at det er ironisk at han kan kjøre en isbryter til stedet hvis han vil, og lurer på hva som er minst miljøvennlig. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Roberts får ikke lande på Kvitøya

Sysselmannen vil ikke la Jason Roberts lande to ganger med helikopter på Kvitøya for å gjøre filmopptak. Svalbard Reiseliv er en av flere instanser som protesterer.

Jason Roberts Productions AS (JRP) har klaget avslaget inn til Miljødirektoratet. Selskapet mener Sysselmannens beslutning går imot både politiske signaler om at internasjonale filmproduksjoner er velkommen i Norge, og regelverket for øvrig rundt bruk av Svalbards natur.

Andrée-filmdrama

Søknaden er knyttet til opptak på Andréeneset i et planlagt filmdrama som produseres av Thelma/Louise TV Productions i samarbeid med Sveriges Television. Planen er å lage en moderne gjenfortelling av den tragiske ballongferden til den svenske ingeniøren Salomon August Andrée i 1897.

Historikeren Bea Uusmas er hovedpersonen, og hun forsøker å løse gåtene knyttet til ekspedisjonsmedlemmenes død.

Ikke «særlig grunn»

Sysselmannen har opprettholdt sitt avslag i oversendelsesbrevet til Miljødirektoratet. Her peker miljøvernsjef Guri Tveito på en rekke momenter hun mener taler for avslag på landingstillatelse. Blant annet at det i Svalbardmiljøloven heter at det skal foreligge «særlig grunn» til dispensasjoner.

«Selv om prosjektet kan være spesielt som sådan, kan vi ikke se at det kvalifiserer til en «særlig grunn» i rettslig forstand», skriver hun i brevet.

At en to timers helikoptertur til Kvitøya vil være et bedre miljømessig alternativ, enn å bruke båt, som JRP har full anledning til, velger Sysselmannen ikke å kommentere.

«Det er etter vårt syn spørsmålet om hvorvidt det er hjemmel for å gi dispensasjon (for landing med helikopter) som er det sentrale vurderingstema», skriver Tveito i brevet.

Ikke «sjeldent nok»

Under kriteriet «særlig grunn», ligger det at en dispensasjon må dreie seg om et behov som oppstår forholdsvis sjelden, og at behovet er tungtveiende. Sysselmannen mener at heller ikke disse kriteriene er oppfylt. Om sjeldenheten skriver Tveito:

«Sysselmannen kjenner til to filminnspillinger på Svalbard denne våren (…), og på Kvitøya ble det gjort opptak til en filmatisering av Andreées ballongekspedisjon senest i 2011».

«Slike filminnnspillinger på Svalbard synes etter vår vurdering å være noe annet/noe mer enn hva en normal språklig forståelse av kriteriet «sjeldent» skulle innebære».

Dårlige erfaringer

I klagebrevet peker JRP på at det ble gitt landingstillatelse på Kvitøya i 2007 under innspillingen av BBCs naturdokumentarserie «Frozen Planet», og viser til at lovverket ikke har endret seg siden den gang. Da bør heller ikke forvaltningen ha endret seg. Til dette skriver Sysselmannen rett ut at praksisen de facto er i ferd med å endre seg.

«Sysselmannen har i enkelte tilfeller innvilget tillatelse til helikopterlandinger i forbindelse med innspilling av naturdokumentarer med et stort publikum. For øvrig har enkelte erfaringer knyttet til disse ført til at vi vurderer behovet for å stramme inn praksisen», skriver Tveito i brevet før hun opprettholder sitt avslag.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Hund rømte i juli.

Gleder seg til toppjobben

Hege Walør Fagertun (50) blir ny administrasjonssjef i Longyearbyen.

Nå er det Oktoberfest

Trosset det kalde været og åpnet oktoberfesten med parade og lederhosen.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!