Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Roberts får ikke lande på Kvitøya

Jason Roberts får ikke lande to ganger med helikopter på Kvitøya av miljøhensyn. I klagen peker han på at det er ironisk at han kan kjøre en isbryter til stedet hvis han vil, og lurer på hva som er minst miljøvennlig. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Roberts får ikke lande på Kvitøya

Sysselmannen vil ikke la Jason Roberts lande to ganger med helikopter på Kvitøya for å gjøre filmopptak. Svalbard Reiseliv er en av flere instanser som protesterer.

Tekst:

Publisert:

Jason Roberts Productions AS (JRP) har klaget avslaget inn til Miljødirektoratet. Selskapet mener Sysselmannens beslutning går imot både politiske signaler om at internasjonale filmproduksjoner er velkommen i Norge, og regelverket for øvrig rundt bruk av Svalbards natur.

Andrée-filmdrama

Søknaden er knyttet til opptak på Andréeneset i et planlagt filmdrama som produseres av Thelma/Louise TV Productions i samarbeid med Sveriges Television. Planen er å lage en moderne gjenfortelling av den tragiske ballongferden til den svenske ingeniøren Salomon August Andrée i 1897.

Historikeren Bea Uusmas er hovedpersonen, og hun forsøker å løse gåtene knyttet til ekspedisjonsmedlemmenes død.

Ikke «særlig grunn»

Sysselmannen har opprettholdt sitt avslag i oversendelsesbrevet til Miljødirektoratet. Her peker miljøvernsjef Guri Tveito på en rekke momenter hun mener taler for avslag på landingstillatelse. Blant annet at det i Svalbardmiljøloven heter at det skal foreligge «særlig grunn» til dispensasjoner.

«Selv om prosjektet kan være spesielt som sådan, kan vi ikke se at det kvalifiserer til en «særlig grunn» i rettslig forstand», skriver hun i brevet.

At en to timers helikoptertur til Kvitøya vil være et bedre miljømessig alternativ, enn å bruke båt, som JRP har full anledning til, velger Sysselmannen ikke å kommentere.

«Det er etter vårt syn spørsmålet om hvorvidt det er hjemmel for å gi dispensasjon (for landing med helikopter) som er det sentrale vurderingstema», skriver Tveito i brevet.

Ikke «sjeldent nok»

Under kriteriet «særlig grunn», ligger det at en dispensasjon må dreie seg om et behov som oppstår forholdsvis sjelden, og at behovet er tungtveiende. Sysselmannen mener at heller ikke disse kriteriene er oppfylt. Om sjeldenheten skriver Tveito:

«Sysselmannen kjenner til to filminnspillinger på Svalbard denne våren (…), og på Kvitøya ble det gjort opptak til en filmatisering av Andreées ballongekspedisjon senest i 2011».

«Slike filminnnspillinger på Svalbard synes etter vår vurdering å være noe annet/noe mer enn hva en normal språklig forståelse av kriteriet «sjeldent» skulle innebære».

Dårlige erfaringer

I klagebrevet peker JRP på at det ble gitt landingstillatelse på Kvitøya i 2007 under innspillingen av BBCs naturdokumentarserie «Frozen Planet», og viser til at lovverket ikke har endret seg siden den gang. Da bør heller ikke forvaltningen ha endret seg. Til dette skriver Sysselmannen rett ut at praksisen de facto er i ferd med å endre seg.

«Sysselmannen har i enkelte tilfeller innvilget tillatelse til helikopterlandinger i forbindelse med innspilling av naturdokumentarer med et stort publikum. For øvrig har enkelte erfaringer knyttet til disse ført til at vi vurderer behovet for å stramme inn praksisen», skriver Tveito i brevet før hun opprettholder sitt avslag.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!