Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Robert skal ut av gangen

Bysten ble i sin tid gitt av Det Norske Svalbardselskap. De siste årene har den skapt debatt. FOTO: Christopher Engås

Robert skal ut av gangen

Ledende politikere er helt enige i at bysten av Robert Hermansen ikke hører hjemme i gangen på Næringsbygget. Men de vet ikke hvor den bør stå.

Tekst:

Publisert:

Debatten om bysten til Robert Hermansen har blusset opp igjen, etter at administrasjonssjef Lars Ole Saugnes i forrige uke ba Store Norske om å ta imot bysten, som står i inngangspartiet til Næringsbygget.

Saken er fortsatt svært følsom.

– I Store Norske

Gruppeleder for Høyre og nestleder i Lokalstyret, Geir Hekne, er enig med administrasjonssjef Saugnes. Han foreslår å sette bysten et sted som er knyttet opp mot Store Norske.

– Vi har ikke hatt saken oppe i Høyre, så dette blir min personlige mening. Jeg har respekt for det Robert Hermansen har gjort som industrileder. Han har også tatt straffen for sine feiltrinn. Prinsipielt er jeg enig med Saugnes at bysten står på feil plass, og jeg mener at et gruvemuseum eller administrasjonsbygget til Store Norske vil være et bedre sted. Hermansen var en ruvende skikkelse i selskapet, og det er ingen tvil om at han snudde selskapet fra å være et pengesluk til å bli lønnsomt, sier Hekne.

– Hvis bysten skal stå noen steder, bør det være et sted i relasjon til Store Norske, legger han til.

– Ikke Store Norske

Lene Villumsen, som sitter i lokalstyret for Tverpolitisk fellesliste og er ansatt i Store Norske, er enig i at bysten må bort, men ikke at den skal stå et sted hvor den assosieres med Store Norske.

– Bysten står på feil plass. Hvis den hører hjemme noen steder, så er det hos Store Norske. Men det blir feil å sette den opp for eksempel i selskapets administrasjonsbygg også. Det sender feil signal. Jeg mener bysten aldri skulle vært laget, for det er blitt en svært vanskelig sak, sier Villumsen.

– Vanskelige saker skal også løses. Har du et forslag?

– Jeg tror det beste er å sette bysten på lager. Steinen er av god kvalitet, og holder seg i mange tiår slik at vi kan ta den frem igjen hvis det skulle bli ønskelig, sier Villumsen.

– Mener ikke noe

Hovedtillitsvalgt i Store Norske, Arild Olsen, kan ikke mene noe om denne saken.

– Jeg har ikke mandat til å mene noe på vegne av klubben i Store Norske. Vi har ikke behandlet den, og derfor vil det bli feil av meg å mene noe, sier han.

– Du er jo også lokalpolitiker for Arbeiderpartiet. Kan du mene noe hvis du tar på deg den hatten?

– Ja, og da er jeg enig med administrasjonssjefen. Bysten står på feil plass. Det er upasende og sender feil signal, sier Olsen.

Svalbardposten forsøkte i en hel dag å få tak i administrerende direktør Per Andersson, uten å lykkes. Umiddelbart etter at han hadde mottatt forespørselen til Saugnes i forrige uke, ville han ikke ta stilling til den før han hadde latt det «synke inn».

– Til Svea

Anne Lise Klungseth Sandvik har hatt det morsomt på revy med «Robert på gangen», og sett denne debatten rase i flere år. Hennes forslag er å flytte Robert til Svea.

– Gi mannen honnør for den jobben han har gjort. Han har gjort feil i sitt liv, men han har også vært en formidabel samfunnsbygger. Etter min mening skulle bysten aldri stått der den står, sier hun.

– Busen burde hentet bysten av Robert og tatt den med seg for lenge siden. Man behøver ikke vente på alskens politiske vedtak, legger hun til.

Nøkkelord

Se bildet større

Lene Villumsen (TF) mener bysten bør settes på et lager. FOTO: Christopher Engås

Se bildet større

Geir Hekne mener bysten bør stå i relasjon til Store Norske. FOTO: Christopher Engås

Siste nytt i Nyheter

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!