Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Robert Hermansen skal granskes

Tidligere administrerende direktør i Store Norske Robert Hermansen (71) er i hardt vær etter avsløringene i TV2. FOTO: Birger Amundsen

Robert Hermansen skal granskes

Næringsminister Trond Giske (Ap) forventer at alle private forbindelser mellom Robert Hermansen og underleverandører blir gransket, ifølge TV2 Nyhetene.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
18.06.2010 kl 12:27

Robert Hermansen, tidligere administrerende direktør i Store Norske, er ute i hardt vær etter ukens avsløringer i TV2. Utgangspunktet for saken er en rapport meglerhuset Pareto Securities utarbeidet på oppdrag fra Nærings- og handelsdepartementet i fjor. Rapporten var en bedriftsøkonomisk gjennomgang av Store Norske i forbindelse med en ny kullgruve i Lunckefjellet.

Eksklusive kontrakter

I rapporten kommer det fram at Store Norske hadde gitt eksklusive kontrakter til entreprenørselskapet Leonhard Nilsen & Sønner AS, med dets datterselskap LNS Spitsbergen som operatør (LNSS). Selskapet tar seg blant annet av all transport og handtering av kullet fra Svea Nord-gruva etter at det er tatt ut av fjellet.

Leonhard Nilsen & Sønner

TV2 har avslørt tette forbindelser mellom administrerende direktør Malvin Nilsen i Leonhard Nilsen & Sønner (LNS) og Hermansen, som gikk av som direktør i Store Norske i mars 2008.

Hermansen tok blant annet opp et privat lån på én million kroner av LNS i 2004 for å støtte reindriftsselskapet Boalvvir AS i Karasjok, i dag DAV AS, hvor Hermansens kone Anne Cathrine Rørholt er styreleder og Hermansen selv sitter med aksjemajoriteten.

– I min kjærlighet til reindriftsnæringen og mine samiske venner sa jeg at dette skulle jeg ordne. Og så gjorde jeg det, sier han til TV2 Nyhetene.

Krevde pengene tilbake

LNS-direktør Nilsen sier at han trodde pengene skulle gå til Store Norske.

– Da vi ble gjort oppmerksom på at lånet ikke gikk til Store Norske, ba jeg om å få pengene tilbake umiddelbart. Det fikk vi, sier han til TV2.

I 2003 var det selskapet Mineralutvikling i Alta som trengte penger. Her satt Hermansen med 51 prosent av aksjene, med kona som styremedlem sammen med Hermansens mangeårige Store Norske-kompis, Bjørn Fjukstad.

To milllioner kroner

LNS skjøt inn to millioner kroner i selskapet, mens Hermansen selv valgte å beholde aksjene. Overfor TV2 nekter Hermansen for at LNS har gitt han pengene, samtidig som han ikke har noe svar på hvorfor han og ikke LNS fikk aksjene.

– Det har jeg ikke akkurat noe følelse av hvordan det ligger an. Dette har jeg ikke tenkt igjennom, og heller ikke sett på som noe problem inntil nå, forklarer han overfor TV2.

Ifølge Malvin Nilsen i LNS var det meningen at han og LNS skulle få aksjer i selskapet til Hermansen i bytte mot de to millionene. Uten at det skjedde. Nilsen hevder at han ved gjentatte anledninger ba om å få aksjene, uten at det skjedde.

– Det er riktig at Nilsen purret på aksjene, men jeg somlet med dette, forklarer Hermansen.

Skal granskes

Robert Hermansen får flengende kritikk for sine disposisjoner. Næringsminister Giske vil at alle forhold rundt Hermansen og underleverandører blir gransket.

Antikorrupsjonsorganisasjonen Transparency mener at saken er problematisk.

Hermansen sitter i styret til 25 forskjellige selskaper. Han er styreleder i ni av selskapene, med Troms Kraft AS som det største. Medlem i selskapets bedriftsforsamling, Høyre-representanten Tor Arne Morskogen mener at Hermansen bør vurdere sin stilling i kraftselskapet.

Siste nytt i Nyheter

Skred over Gruve 7-veien

Veien skal kontrolleres for skredfare før den åpnes igjen.

– Tilliten til skredvarslinga er drept

Harde ord fra innbyggere i folkemøtet etter skredet.

92 husstander evakuert

Longyearbyen lokalstyre forbereder seg på at det kan bli flere.

 
Feilvurderte skredfaren

NVE klarte ikke å varsle om at bebyggelsen var truet, derfor ble ingen evakuert før skredet gikk litt før klokken 12 i dag.

Skredet er gjennomsøkt

Sysselmannen melder på sine nettsider at skredområdet nå er gjennomsøkt og at ingen er savnet. Politiet er fremdeles på stedet ved Vei 228. Se bilder fra skredområdet her.

Hørte rop om hjelp, og fikk barn løftet opp i hendene

– Jeg er helt skjelven, sier Ingeborg Snekvik (33) etter dagens snøskred i Longyearbyen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!