Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

«Robert» blir på gangen

Bysten av tidligere Store Norske-direktør Robert Hermansen har voldt hodebry for lokale myndigheter. FOTO: Kjersti Elverum Kvile (arkiv)

«Robert» blir på gangen

Bysten av korrupsjonsdømte Robert Hermansen forblir i Næringsbygget inntil Gruve 3-museet står klart.

Tekst:

Publisert:

Han har fått mye av æren for at det fortsatt er kulldrift på Svalbard. Samtidig er han dømt til to års fengsel for grov korrupsjon, tidligere Store Norske-direktør Robert Hermansen.

I 2009 fikk Det Norske Svalbardselskap laget en byste av den elskede og omstridte mannen. Siden da har plasseringen av kunstverket vært en pine for byens myndigheter.

Bysten fikk en midlertidig plassering foran Post- og bankbygget etter avdukingen, kort tid etter ble den flyttet inn i Næringsbygget.

Tirsdag avgjorde lokalstyret, med knappest mulig flertall, at bysten skal stå i Næringsbygget inntil et museum ved Gruve 3 står klart. Dette er i tråd med anbefalingen fra minnesmerkeutvalget.

Mindretallet på sju representanter, ønsket i stedet at bysten skulle plasseres foran Post- og bankbygget inntil gruvemuseet står ferdig.

Byste-saken ble avgjort uten særlig diskusjon, men da lokalstyremøtet ble hevet, kom Odd-Gunnar Brøto Braathen med følgende hjertesukk:

– Jeg håper i alle fall at den som har ansvaret, kan snu ham med ansiktet ut mot gangen, slik at vi kan hilse på ham når vi går ut og inn av Næringsbygget, sa Brøto Braathen, som stemte for å plassere bysten foran Post- og bankbygget.

Les om nettbrett-striden og flere andre saker fra lokalstyremøtet i Svalbardposten fredag.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!