Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

«Robert» blir på gangen

Bysten av tidligere Store Norske-direktør Robert Hermansen har voldt hodebry for lokale myndigheter. FOTO: Kjersti Elverum Kvile (arkiv)

«Robert» blir på gangen

Bysten av korrupsjonsdømte Robert Hermansen forblir i Næringsbygget inntil Gruve 3-museet står klart.

Han har fått mye av æren for at det fortsatt er kulldrift på Svalbard. Samtidig er han dømt til to års fengsel for grov korrupsjon, tidligere Store Norske-direktør Robert Hermansen.

I 2009 fikk Det Norske Svalbardselskap laget en byste av den elskede og omstridte mannen. Siden da har plasseringen av kunstverket vært en pine for byens myndigheter.

Bysten fikk en midlertidig plassering foran Post- og bankbygget etter avdukingen, kort tid etter ble den flyttet inn i Næringsbygget.

Tirsdag avgjorde lokalstyret, med knappest mulig flertall, at bysten skal stå i Næringsbygget inntil et museum ved Gruve 3 står klart. Dette er i tråd med anbefalingen fra minnesmerkeutvalget.

Mindretallet på sju representanter, ønsket i stedet at bysten skulle plasseres foran Post- og bankbygget inntil gruvemuseet står ferdig.

Byste-saken ble avgjort uten særlig diskusjon, men da lokalstyremøtet ble hevet, kom Odd-Gunnar Brøto Braathen med følgende hjertesukk:

– Jeg håper i alle fall at den som har ansvaret, kan snu ham med ansiktet ut mot gangen, slik at vi kan hilse på ham når vi går ut og inn av Næringsbygget, sa Brøto Braathen, som stemte for å plassere bysten foran Post- og bankbygget.

Les om nettbrett-striden og flere andre saker fra lokalstyremøtet i Svalbardposten fredag.

Siste nytt i Nyheter

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Trenger mer info for å trygge byen

Unis-geologer mener det blant annet må etableres målestasjoner som kan hjelpe til å forutse når skred kan true byen.

Vann tok strømmen

Brannvesenet måtte rykke ut og hjelpe til da vann trengte inn i frøhvelvet under ekstremregnet i helgen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!