Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

«Robert» blir på gangen

Bysten av tidligere Store Norske-direktør Robert Hermansen har voldt hodebry for lokale myndigheter. FOTO: Kjersti Elverum Kvile (arkiv)

«Robert» blir på gangen

Bysten av korrupsjonsdømte Robert Hermansen forblir i Næringsbygget inntil Gruve 3-museet står klart.

Tekst:

Publisert:

Han har fått mye av æren for at det fortsatt er kulldrift på Svalbard. Samtidig er han dømt til to års fengsel for grov korrupsjon, tidligere Store Norske-direktør Robert Hermansen.

I 2009 fikk Det Norske Svalbardselskap laget en byste av den elskede og omstridte mannen. Siden da har plasseringen av kunstverket vært en pine for byens myndigheter.

Bysten fikk en midlertidig plassering foran Post- og bankbygget etter avdukingen, kort tid etter ble den flyttet inn i Næringsbygget.

Tirsdag avgjorde lokalstyret, med knappest mulig flertall, at bysten skal stå i Næringsbygget inntil et museum ved Gruve 3 står klart. Dette er i tråd med anbefalingen fra minnesmerkeutvalget.

Mindretallet på sju representanter, ønsket i stedet at bysten skulle plasseres foran Post- og bankbygget inntil gruvemuseet står ferdig.

Byste-saken ble avgjort uten særlig diskusjon, men da lokalstyremøtet ble hevet, kom Odd-Gunnar Brøto Braathen med følgende hjertesukk:

– Jeg håper i alle fall at den som har ansvaret, kan snu ham med ansiktet ut mot gangen, slik at vi kan hilse på ham når vi går ut og inn av Næringsbygget, sa Brøto Braathen, som stemte for å plassere bysten foran Post- og bankbygget.

Les om nettbrett-striden og flere andre saker fra lokalstyremøtet i Svalbardposten fredag.

Siste nytt i Nyheter

Ny art i Ny-Ålesund

Kronemanet, som skaper problemer i mange norske fjorder, er for første gang oppdaget på Svalbard.

By-bjørnene eskortert mot Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt drevet bort med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter skred inntil skiløypa lørdag morgen. Samme ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!