Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Ringene begynner å spre seg

12 av 14 ansatte i Arctic Drilling er permittert fra jobbene sine siden Store Norske foreløpig har satt kulleting på vent. Her er de i boreleiren på Ispallen i april fjor. FOTO: Birger Amundsen

Ringene begynner å spre seg

Arctic Drilling har permittert tolv ansatte, Pole Position gir ikke fast ansettelse etter prøvetid, og flere bedrifter sitter på vent.

Kautokeino-bedriften Arctic Drilling AS har boret etter både gull og kull for Store Norske. Nå er 12 av 14 ansatte permittert.

– Vi har ikke fått fornyet kontrakt i år som vi hadde ventet, sier daglig leder Roy Anders Karlsen.

Arctic Drilling hadde kontrakt frem til i fjor, med opsjon på tre nye år.

– Svalbard har vært vår hoved­aktivitet de fem årene vi har vært der. 14 mann jobbet med kullprospektering fra januar til juni-juli i år. Nå er det to mann som ikke er permittert. De driver med vedlikehold av maskiner, og blir også permittert etter hvert, om det ikke blir noe jobb. Det er veldig trist, sier Karlsen.

Håper fremdeles
Han håper de vet mer i januar, og at de får noe å gjøre så de kan holde hjulene i gang på Svalbard.

– Slik at vi ikke mister all kompetanse og alle folkene vi har der oppe. Det er synd Store Norske kutter prospekteringen. Det blir det samme som når bonden spiser opp settepotetene sine. Da vet man at det tar slutt en dag.

Arctic Drilling har fremdeles alt utstyret sitt stående på Svalbard, og hadde håpet å komme i gang med leteboring igjen til vinteren.

– Derfor har vi ikke jobbet så mye med andre oppdrag. Jeg håper virkelig Store Norske får til en ordning, sier Karlsen.

– Kan dette bety slutten for selskapet?

– Nei, det håper jeg ikke. Så lenge det letes etter mineraler, skal vi bestå, sier Karlsen.

På vent etter prøvetid
Også i logistikkselskapet Pole Position Spitsbergen AS har konsekvensene av kuttene i moderselskapet Store Norske begynt å vise seg.

– Vi har en som ble ansatt etter sommeren og hadde prøvetid fram til desember. Vi har sagt at vi ikke tør å gi noen fast ansettelse før vi vet hva som skjer med Store Norske, sier driftsleder Lasse Stener Hansen.

Han regner med at det vil bli færre logistikkoppdrag når volumet til Store Norske går ned.

– Frykter dere oppsigelser på nyåret?

– Vi avventer situasjonen og ser hva som skjer. Håpet vårt er at det ikke blir nødvendig, men det er klart at alle vil bli påvirket i en situasjon hvor Store Norske reduserer driften, sier Hansen.

Pole Position har i dag 13 fast ansatte. På sommeren er de flere grunnet båtsesongen.

Avventer fremdeles
AF Arctic har ansvaret blant annet for transporten av kull i Svea. I dag har selskapet rundt 50 ansatte. Da det i forrige måned ble klart at Store Norske både skal redusere driften og nedbemanne, sa prosjektleder Svenn Bertelsen i AF Arctic at det kom til å bli en kraftig nedbemanning også hos dem. De vet fremdeles lite.

– Det kommer til å skje noe, men hva vet vi ikke ennå, sa Bertselsen onsdag.

Sodexo har 24 ansatte som blant annet tar for seg renhold, kantine og resepsjonstjeneste i Svea. Heller ikke her er det klart hvor mange som må gå. Selskapet var i møte med Store Norske onsdag ettermiddag. Det lyktes ikke Svalbardposten å få noen kommentar fra selskapet før avisa gikk i trykken.

Siste nytt i Nyheter

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Hund rømte i juli.

Gleder seg til toppjobben

Hege Walør Fagertun (50) blir ny administrasjonssjef i Longyearbyen.

Nå er det Oktoberfest

Trosset det kalde været og åpnet oktoberfesten med parade og lederhosen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!