Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Riksantikvaren reagerer på lys

Lyser opp: Vinkelstasjonen i Endalen ble lyssatt i fjor. FOTO: Anders Fjellestad

Riksantikvaren reagerer på lys

Hyttenaboer har klaget på lyssettingen av Vinkelstasjonen, og kaller det lysforurensing. Nå ber Riksantikvaren Store Norske justere belysningen.

Tekst:

Publisert:

Etter tillatelse fra Sysselmannen og Riksantikvaren, lyssatte Store Norske Vinkelstasjonen i Endalen i januar i fjor. Flere hyttenaboer har klaget på lyssettingen, nå får de støtte fra Riksantikvaren.


– Ikke optimalt

I et brev til Store Norske skriver Riksantikvaren at Sysselmannen har vurdert lyssettingen. De har rapportert at noen av lyskasterne er forholdsvis høye, og at de lyser opp deler av terrenget på sidene og bak stasjonen.

Etter Sysselmannens vurdering kan lyskasterne oppleves som sjenerende fra enkelte vinkler.

«Justeringer som kan redusere omgivelseslyset bør derfor foretas, siden mørketida er en kvalitet i seg selv for mange på Svalbard», står det i brevet.

Riksantikvaren påpeker at det ikke er optimalt om prisverdige tiltak for å framheve et kulturminne, skaper negative reaksjoner hos naboer. De ber derfor Store Norske vurdere å justere belysningen.


Neste mørketid

Eiendoms- og forvaltningssjef Sveinung Lystrup Thesen i Store Norske forteller at de skal forsøke å justere lysene.

– Problemstillingen er i hovedsak ikke selve belysningen, men innsynet i led-pærene som noen opplever som sjenerende. Vi skal vurdere om det går an å gjøre noe med vinkelen på lysene og lysstyrken. Vi ønsker å redusere sjenansen, samtidig som formålet med tiltaket opprettholdes. Forhåpentligvis finner vi et kompromiss og en balanse, sier han.

Justeringene vil ikke bli gjort i vår.

– Nå går det raskt mot lysere tider, og lysene skrus av i slutten av måneden. Dette er noe som må være på plass til neste mørketid, sier Thesen.

Les også:

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet er leteaksjonen nå avsluttet.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

 
Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Jubilerer med solid trøkk

Longyearbyen sykehus er 100 år.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!