Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Riksantikvaren reagerer på lys

Lyser opp: Vinkelstasjonen i Endalen ble lyssatt i fjor. FOTO: Anders Fjellestad

Riksantikvaren reagerer på lys

Hyttenaboer har klaget på lyssettingen av Vinkelstasjonen, og kaller det lysforurensing. Nå ber Riksantikvaren Store Norske justere belysningen.

Tekst:

Publisert:

Etter tillatelse fra Sysselmannen og Riksantikvaren, lyssatte Store Norske Vinkelstasjonen i Endalen i januar i fjor. Flere hyttenaboer har klaget på lyssettingen, nå får de støtte fra Riksantikvaren.


– Ikke optimalt

I et brev til Store Norske skriver Riksantikvaren at Sysselmannen har vurdert lyssettingen. De har rapportert at noen av lyskasterne er forholdsvis høye, og at de lyser opp deler av terrenget på sidene og bak stasjonen.

Etter Sysselmannens vurdering kan lyskasterne oppleves som sjenerende fra enkelte vinkler.

«Justeringer som kan redusere omgivelseslyset bør derfor foretas, siden mørketida er en kvalitet i seg selv for mange på Svalbard», står det i brevet.

Riksantikvaren påpeker at det ikke er optimalt om prisverdige tiltak for å framheve et kulturminne, skaper negative reaksjoner hos naboer. De ber derfor Store Norske vurdere å justere belysningen.


Neste mørketid

Eiendoms- og forvaltningssjef Sveinung Lystrup Thesen i Store Norske forteller at de skal forsøke å justere lysene.

– Problemstillingen er i hovedsak ikke selve belysningen, men innsynet i led-pærene som noen opplever som sjenerende. Vi skal vurdere om det går an å gjøre noe med vinkelen på lysene og lysstyrken. Vi ønsker å redusere sjenansen, samtidig som formålet med tiltaket opprettholdes. Forhåpentligvis finner vi et kompromiss og en balanse, sier han.

Justeringene vil ikke bli gjort i vår.

– Nå går det raskt mot lysere tider, og lysene skrus av i slutten av måneden. Dette er noe som må være på plass til neste mørketid, sier Thesen.

Les også:

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!