Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Riksantikvaren reagerer på lys

Lyser opp: Vinkelstasjonen i Endalen ble lyssatt i fjor. FOTO: Anders Fjellestad

Riksantikvaren reagerer på lys

Hyttenaboer har klaget på lyssettingen av Vinkelstasjonen, og kaller det lysforurensing. Nå ber Riksantikvaren Store Norske justere belysningen.

Etter tillatelse fra Sysselmannen og Riksantikvaren, lyssatte Store Norske Vinkelstasjonen i Endalen i januar i fjor. Flere hyttenaboer har klaget på lyssettingen, nå får de støtte fra Riksantikvaren.


– Ikke optimalt

I et brev til Store Norske skriver Riksantikvaren at Sysselmannen har vurdert lyssettingen. De har rapportert at noen av lyskasterne er forholdsvis høye, og at de lyser opp deler av terrenget på sidene og bak stasjonen.

Etter Sysselmannens vurdering kan lyskasterne oppleves som sjenerende fra enkelte vinkler.

«Justeringer som kan redusere omgivelseslyset bør derfor foretas, siden mørketida er en kvalitet i seg selv for mange på Svalbard», står det i brevet.

Riksantikvaren påpeker at det ikke er optimalt om prisverdige tiltak for å framheve et kulturminne, skaper negative reaksjoner hos naboer. De ber derfor Store Norske vurdere å justere belysningen.


Neste mørketid

Eiendoms- og forvaltningssjef Sveinung Lystrup Thesen i Store Norske forteller at de skal forsøke å justere lysene.

– Problemstillingen er i hovedsak ikke selve belysningen, men innsynet i led-pærene som noen opplever som sjenerende. Vi skal vurdere om det går an å gjøre noe med vinkelen på lysene og lysstyrken. Vi ønsker å redusere sjenansen, samtidig som formålet med tiltaket opprettholdes. Forhåpentligvis finner vi et kompromiss og en balanse, sier han.

Justeringene vil ikke bli gjort i vår.

– Nå går det raskt mot lysere tider, og lysene skrus av i slutten av måneden. Dette er noe som må være på plass til neste mørketid, sier Thesen.

Les også:

Riksantikvaren reagerer på lysPlages av lyset

Siste nytt i Nyheter

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Lang kamp for lærlingplass

I januar var Vårin Storø fortvilet over ikke å få lærlingplass i Longyearbyen. Nå jubler 18-åringen etter at Svalbard Hotell har tatt grep.

Onsdagsfly fra oktober

Fra 19. oktober starter SAS opp kveldsfly på onsdager.

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Hund rømte i juli.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!