Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Riggselskap forlater Svalbard

Seadrill Norge eide riggen «West Venture». Nå er selskapet oppløst. FOTO: Seadrill

Riggselskap forlater Svalbard

Svalbards største skatteyter, Seadrill Norge, er oppløst. 

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
05.08.2011 kl 07:00

Svalbardposten skrev om Seadrill for første gang i november i fjor. Seadrill Norge AS hadde over 700 millioner kroner i inntekter i 2009. Det utgjorde 115 millioner skattekroner til statskassa. Dermed var selskapet den største skatteyteren på Svalbard.

Seadrill Norge var eid av Seadrill Norge Holding AS, som også var registrert på Svalbard. Nå er begge selskapene oppløst.

Skattesak

Selskapene hadde kontor i Næringsbygget, og har hatt en eller to ansatte på Svalbard siden de kom til øygruppa i 2008. Selskapet førte regnskap og sendte fakturaer på riggleie en gang i måneden til Stavangerselskapet Seadrill Offshore, som drifter riggene.

I februar i år ble det klart at skattemyndighetene hadde en sak mot et selskap der de mente at kriteriene for å skatte til Svalbard ikke var oppfylt. Ingen i skatte­etaten ville bekrefte eller avkrefte at dette dreide seg om Seadrill Norge, men det er bare Store Norske og Seadrill som har omsetning i den størrelsen det var snakk om.

Nye regler

I juni la Finansdepartementet fram et forslag til nye skatteregler som gjør det mindre lukrativt å opprette selskap på Svalbard.

Selskaper, som ikke har nødvendig tilhørighet til Svalbard, må betale fastlandsskatt for overskudd over 10 millioner kroner.

Selskaper skatter 16 prosent på Svalbard. På fastlandet er selskapsskatten 28 prosent.

Eid av Fredriksen

Moderselskapet til Seadrill Norge er det Bermuda-eide selskapet Seadrill Ltd, hvor hovedaksjonæren er mangemilliardær John Fredriksen. Selskapet drifter 50 rigger rundt om i verden. To av riggene ble eid av Seadrill Norge og leid ut til Seadrill Offshore i Stavanger, som igjen leide dem ut til Statoil.

Det har ikke lyktes Svalbardposten å få en kommentar fra Seadrill om oppløsningen av selskapene.

Siste nytt i Nyheter

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter ras i skiløypa i dag tidlig. I ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Pakker ut høydepunktene

Nordnorsk Kunstmuseum til Longyearbyen med noen av sine største verker.

Banebrytende forskning

Helt ny teknologi blir tatt i bruk for å lære mer om livet i havet i polarnatten.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!