Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Riggselskap forlater Svalbard

Seadrill Norge eide riggen «West Venture». Nå er selskapet oppløst. FOTO: Seadrill

Riggselskap forlater Svalbard

Svalbards største skatteyter, Seadrill Norge, er oppløst. 

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
05.08.2011 kl 07:00

Svalbardposten skrev om Seadrill for første gang i november i fjor. Seadrill Norge AS hadde over 700 millioner kroner i inntekter i 2009. Det utgjorde 115 millioner skattekroner til statskassa. Dermed var selskapet den største skatteyteren på Svalbard.

Seadrill Norge var eid av Seadrill Norge Holding AS, som også var registrert på Svalbard. Nå er begge selskapene oppløst.

Skattesak

Selskapene hadde kontor i Næringsbygget, og har hatt en eller to ansatte på Svalbard siden de kom til øygruppa i 2008. Selskapet førte regnskap og sendte fakturaer på riggleie en gang i måneden til Stavangerselskapet Seadrill Offshore, som drifter riggene.

I februar i år ble det klart at skattemyndighetene hadde en sak mot et selskap der de mente at kriteriene for å skatte til Svalbard ikke var oppfylt. Ingen i skatte­etaten ville bekrefte eller avkrefte at dette dreide seg om Seadrill Norge, men det er bare Store Norske og Seadrill som har omsetning i den størrelsen det var snakk om.

Nye regler

I juni la Finansdepartementet fram et forslag til nye skatteregler som gjør det mindre lukrativt å opprette selskap på Svalbard.

Selskaper, som ikke har nødvendig tilhørighet til Svalbard, må betale fastlandsskatt for overskudd over 10 millioner kroner.

Selskaper skatter 16 prosent på Svalbard. På fastlandet er selskapsskatten 28 prosent.

Eid av Fredriksen

Moderselskapet til Seadrill Norge er det Bermuda-eide selskapet Seadrill Ltd, hvor hovedaksjonæren er mangemilliardær John Fredriksen. Selskapet drifter 50 rigger rundt om i verden. To av riggene ble eid av Seadrill Norge og leid ut til Seadrill Offshore i Stavanger, som igjen leide dem ut til Statoil.

Det har ikke lyktes Svalbardposten å få en kommentar fra Seadrill om oppløsningen av selskapene.

Siste nytt i Nyheter

– Tilliten til skredvarslinga er drept

Harde ord fra innbyggere i folkemøtet etter skredet.

92 husstander evakuert

Longyearbyen lokalstyre forbereder seg på at det kan bli flere.

Feilvurderte skredfaren

NVE klarte ikke å varsle om at bebyggelsen var truet, derfor ble ingen evakuert før skredet gikk litt før klokken 12 i dag.

 
Skredet er gjennomsøkt

Sysselmannen melder på sine nettsider at skredområdet nå er gjennomsøkt og at ingen er savnet. Politiet er fremdeles på stedet ved Vei 228. Se bilder fra skredområdet her.

Hørte rop om hjelp, og fikk barn løftet opp i hendene

– Jeg er helt skjelven, sier Ingeborg Snekvik (33) etter dagens snøskred i Longyearbyen.

Evakuerte ikke før skredet

Sysselmann Kjerstin Askholt sier at det har blitt foretatt en vurdering av skredfaren.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!