Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Riggselskap forlater Svalbard

Seadrill Norge eide riggen «West Venture». Nå er selskapet oppløst. FOTO: Seadrill

Riggselskap forlater Svalbard

Svalbards største skatteyter, Seadrill Norge, er oppløst. 

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
05.08.2011 kl 07:00

Svalbardposten skrev om Seadrill for første gang i november i fjor. Seadrill Norge AS hadde over 700 millioner kroner i inntekter i 2009. Det utgjorde 115 millioner skattekroner til statskassa. Dermed var selskapet den største skatteyteren på Svalbard.

Seadrill Norge var eid av Seadrill Norge Holding AS, som også var registrert på Svalbard. Nå er begge selskapene oppløst.

Skattesak

Selskapene hadde kontor i Næringsbygget, og har hatt en eller to ansatte på Svalbard siden de kom til øygruppa i 2008. Selskapet førte regnskap og sendte fakturaer på riggleie en gang i måneden til Stavangerselskapet Seadrill Offshore, som drifter riggene.

I februar i år ble det klart at skattemyndighetene hadde en sak mot et selskap der de mente at kriteriene for å skatte til Svalbard ikke var oppfylt. Ingen i skatte­etaten ville bekrefte eller avkrefte at dette dreide seg om Seadrill Norge, men det er bare Store Norske og Seadrill som har omsetning i den størrelsen det var snakk om.

Nye regler

I juni la Finansdepartementet fram et forslag til nye skatteregler som gjør det mindre lukrativt å opprette selskap på Svalbard.

Selskaper, som ikke har nødvendig tilhørighet til Svalbard, må betale fastlandsskatt for overskudd over 10 millioner kroner.

Selskaper skatter 16 prosent på Svalbard. På fastlandet er selskapsskatten 28 prosent.

Eid av Fredriksen

Moderselskapet til Seadrill Norge er det Bermuda-eide selskapet Seadrill Ltd, hvor hovedaksjonæren er mangemilliardær John Fredriksen. Selskapet drifter 50 rigger rundt om i verden. To av riggene ble eid av Seadrill Norge og leid ut til Seadrill Offshore i Stavanger, som igjen leide dem ut til Statoil.

Det har ikke lyktes Svalbardposten å få en kommentar fra Seadrill om oppløsningen av selskapene.

Siste nytt i Nyheter

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!