Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Riggselskap forlater Svalbard

Seadrill Norge eide riggen «West Venture». Nå er selskapet oppløst. FOTO: Seadrill

Riggselskap forlater Svalbard

Svalbards største skatteyter, Seadrill Norge, er oppløst. 

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
05.08.2011 kl 07:00

Svalbardposten skrev om Seadrill for første gang i november i fjor. Seadrill Norge AS hadde over 700 millioner kroner i inntekter i 2009. Det utgjorde 115 millioner skattekroner til statskassa. Dermed var selskapet den største skatteyteren på Svalbard.

Seadrill Norge var eid av Seadrill Norge Holding AS, som også var registrert på Svalbard. Nå er begge selskapene oppløst.

Skattesak

Selskapene hadde kontor i Næringsbygget, og har hatt en eller to ansatte på Svalbard siden de kom til øygruppa i 2008. Selskapet førte regnskap og sendte fakturaer på riggleie en gang i måneden til Stavangerselskapet Seadrill Offshore, som drifter riggene.

I februar i år ble det klart at skattemyndighetene hadde en sak mot et selskap der de mente at kriteriene for å skatte til Svalbard ikke var oppfylt. Ingen i skatte­etaten ville bekrefte eller avkrefte at dette dreide seg om Seadrill Norge, men det er bare Store Norske og Seadrill som har omsetning i den størrelsen det var snakk om.

Nye regler

I juni la Finansdepartementet fram et forslag til nye skatteregler som gjør det mindre lukrativt å opprette selskap på Svalbard.

Selskaper, som ikke har nødvendig tilhørighet til Svalbard, må betale fastlandsskatt for overskudd over 10 millioner kroner.

Selskaper skatter 16 prosent på Svalbard. På fastlandet er selskapsskatten 28 prosent.

Eid av Fredriksen

Moderselskapet til Seadrill Norge er det Bermuda-eide selskapet Seadrill Ltd, hvor hovedaksjonæren er mangemilliardær John Fredriksen. Selskapet drifter 50 rigger rundt om i verden. To av riggene ble eid av Seadrill Norge og leid ut til Seadrill Offshore i Stavanger, som igjen leide dem ut til Statoil.

Det har ikke lyktes Svalbardposten å få en kommentar fra Seadrill om oppløsningen av selskapene.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!