Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Rigger til millioner

«West Venture» er en av Seadrills 50 rigger om i verden. FOTO: Seadrill

Rigger til millioner

Svalbard tjener store penger på kull, men i fjor stod oljeindustrien for de største skatteinntektene. 

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
12.11.2010 kl 11:01

I 2009 hadde et oljeriggselskap høyest inntekt på Svalbard, til tross for at oljeboring er forbudt i områdene rundt øygruppa. 

Seadrill Norge hadde over 700 millioner kroner i inntekter, noe som utgjorde 115 millioner kroner til skattekassa. Til sammenligning tjente Store Norske nærmere 557 millioner kroner og skattet 89 av dem.

Riggregnskap

Det Bermuda-eide selskapet Seadrill Ltd har 6.300 ansatte. En av dem sitter i Longyearbyen. Steinar Johansen er daglig leder og eneste ansatte i underselskapet Seadrill Norge, som ble flyttet til Svalbard for tre år siden. Selskapet eier to oljerigger, som opererer i Nordsjøen. 

Johansen har lite med riggene å gjøre. Jobben hans består først og fremst i å føre regnskap. Én gang i måneden sender han en faktura for rigg-leie til Stavanger. Der holder Seadrill Offshore til, selskapet som drifter riggene i Nordsjøen. 

Pumper olje

Mangemillionær John Fredriksen er hovedaksjonær i moderselskapet Seadrill Ltd. Selskapet drifter 50 rigger rundt om i verden.

De to svalbardeide riggene pumper opp olje for Statoil. Denne dagen koster det Statoil 420.000 dollar, nesten 2,5 millioner kroner å leie riggen «West Venture». «West Epsilon» er en rimeligere rigg å leie. Den koster 324.000 dollar dagen, 1,9 millioner kroner.

Selskapsskatt

Hilde Waaler er kommunikasjonsdirektør i Seadrill Offshore.

– Store deler av virksomheten vår er på norsk kontinentalsokkel. Det er viktig å ha en tilknytning til Norge, også på eiersiden, sier Waaler på spørsmål om hvorfor to av selskapets 50 rigger eies fra Svalbard.

Skattenivået på øygruppa har også hatt sitt å si.

– Gunstigere skattevilkår er også en del av bildet, bekrefter Waaler.

Selskap skatter 16 prosent på Svalbard. På fastlandet er selskapsskatten 28 prosent.

Waaler kan ikke svare på hvor lenge Seadrill vil holde til på Svalbard.

– Det er vanskelig å si hvor lenge vi blir. Vi er der nå, og har ingen planer om å endre på det i uoverskuelig framtid.  

Les mer i dagens Svalbardposten

Siste nytt i Nyheter

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Vender stadig tilbake

Isbjørnbinna med de to ungene næmer seg Longyearbyen igjen. Sysselmannen bruker store ressurser på å holde bjørnene unna byen.

Jaget bjørnene østover

Isbjørnbinna og de to ungene som ble observert rett utenfor Longyearbyen søndag morgen er nå drevet østover og vekk fra byen. Søndag ettermiddag avsluttet Sysselmannen aksjonen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!