Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Rettssak om kullsalg

Kull verdt flere milliarder kroner har årlig strømmet ut fra Svea Nord siden gruva ble åpnet i 2000. Det amerikanskeide selskapet Oxbow Corporation har inntil 1. januar i år hatt ansvaret for salget av kullet. FOTO: Birger Amundsen

Rettssak om kullsalg

Store Norske og Oxbow Corporation barker sammen i Oslo tingrett til høsten.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
07.01.2011 kl 11:00

I høst sa Store Norske opp avtalen med det amerikanske selskapet Oxbow Corporation om kullsalget. Nå venter oppgjør i retten om avtalen, som hadde varighet til 2015.

Advokatfirmaet Thommessen i Oslo er prosessfullmektig for Oxbow. Partner Pål Lieungh i firmaet sier at de tok ut stevning mot Store Norske 24. november, og at Store Norske har frist til 14. januar med å svare.

– Så snart vi får dette ser vi hvordan Store Norske legger opp saken. Da får vi et bedre bilde av det hele, sier Pål Lieungh.

Han sier videre at saken sannsynligvis vil komme opp for Oslo Tingrett i løpet av høsten.

Sa opp avtale

Oxbows eksklusive avtale om salg av Store Norske-kull gjaldt i utgangspunktet til 2015. Store Norske valgte å si opp avtalen fordi de mener at den er betydelig overpriset.

– Vi har overtatt kullsalget fra 1. januar, og har sendt brev til våre kunder om dette. Oxbow er ikke enig i at vi kan terminere avtalen, derfor blir det rettssak. Vi mener jo å stå sterkt når vi har sagt opp avtalen, sier administrerende direktør Bjørn Arnestad i Store Norske.

Pareto-rapporten

Det var i Pareto-rapporten, som ble offentliggjort i fjor sommer, det kom fram at Oxbow Corporation, Kristian Jebsens Rederi og Leonhard Nilsen & Sønner hadde svært eksklusive kontrakter med Store Norske. Oxbow-avtalen ble i 2005 forlenget fra 2010 fram til 2015.

«Basert på avtalens lengde og eksklusivitet mener vi at denne avtalen er signifikant overpriset», skriver Pareto i sin rapport. Pareto gjør det samtidig klart at det er «ingen juridisk mulighet til å reforhandle denne avtale før den utløper».

Likevel er det nettopp det Store Norske har valgt å gjøre.

Markedspris

Arnestad mener avtalen med Oxbow har vært overpriset helt siden starten i 2000. Den gjennomsnittlige provisjonssatsen for Oxbow ligger på 4,7 prosent med et forventet salg de neste fem årene på to millioner tonn kull årlig.

– Tilbakemeldingene fra markedet til Store Norske tilsier at relevant markespris, konkurransedyktig pris for disse tjenestene skal ligge i området én til to prosent av omsetningsverdien, sier Bjørn Arnestad.

Betydelig overpris

Basert på markedsprisen mener Arnestad at Store Norske har betalt 200 til 300 millioner kroner for mye til Oxbow i perioden 2002 til 2009.

– Det vil etter Store Norskes vurdering være urimelig og stride mot redelighet å fortsette med denne type merbetaling de neste fem årene, sier han.

– Men er ikke en inngått kontrakt bindende, selv hvor ugunstig den er for Store Norske?

– Jo, men her er det mer enn akkurat det, og det er på det grunnlaget vi sier opp avtalen. I flere uavhengige juridiske vurderinger har det fremkommet avgjørende ny informasjon som konkluderer med at avtaleforlengelsen i 2005 var ugyldig, fastslår Store Norske-direktøren.

Arnestad peker blant annet på at avtaleforlengelsen i 2005 verken ble konkurranseutsatt eller behandlet av styret i Store Norske. I henhold til styreinstruks og eierinstruks skulle en forlengelse av avtalen blitt satt ut på anbud, og på den måten utsatt for konkurranse fra andre aktører.

Mer om saken i Svalbardposten nr. 01/2011

Siste nytt i Nyheter

Se ødeleggelsene

Svalbardposten har vært i skredområdet.

Møter boligeierne mandag

Verken Sysselmannen eller lokalstyret ønsker folk øverst i Lia, men det er fremdeles flere spørsmål knyttet til hva som skjer videre.

– Jeg er sjeleglad for at vi flyttet ut

Elisabeth bodde i leiligheten i 14 år. Skredet raserte den bare måneder etter at hun flyttet ut.

 
Her traff skredet

Elleve personer var i huset da snømassene flyttet huset. Ingen ble fysisk skadet.

Prioriterer sikring i år

NVE mener den siste skredhendelsen viser at det er viktig å raskt få på plass permanent skredsikring.

Gamle sykehuset - et økonomisk mareritt

For ett år siden ble Gamle sykehuset evakuert og dørene boltet igjen. For eierne har investeringen i egen bolig blitt en katastrofe.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!