Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Rester fra en ekspedisjon

Rester av en ulltrøye som ble brukt av ett av medlemmene i Andrée-ekspedisjonen. FOTO: Svalbard Museum

Rester fra en ekspedisjon

Om man tar en god porsjon lidelse, noen uløste gåter, død og litt betingelsesløs kjærlighet, så har man en historie som varer evig. Denne månedens gjenstand er fra en slik historie.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
29.05.2014 kl 13:31

Utstyrt med hvite hansker og silkeskjerf skulle tre menn erobre Nordpolen med ballong. Turen skulle bare vare noen dager og de skulle lande trygt på den andre siden av polhavet. Det gikk ikke slik. Nils Strindberg, Knut Frænkel og ekspedisjonlederen Salomon August Andrée strandet den 14. juli 1897 på isen etter to døgns luftferd.

De som legger ut på ekspedisjoner i polområdene sørger for å sikre seg på alle måter. Man er på egen hånd og hjelp kan ta lang tid om den i det hele tatt kommer. Det tas forbehold om alle tenkbare eventualiteter. Man mislykkes om alt går galt.
Med Andréekspedisjonen var det motsatt. Det var så mange faktorer som måtte stemme om denne ekspedisjonen skulle komme helskinnet hjem og ennå flere faktorer måtte stemme, om den skulle være vellykket. Om flere faktorer ikke stemte ville mennene ikke komme hjem i live.

Ballongen ble forlatt på 82 grader nord, langt fra polpunktet. Da startet en strabasiøs ferd sørover. Tre måneder til fots over sjøis, sørpe og åpne råker. De hadde store utfordringer med utstyret og helsen. Ferden endte i en leir på Kvitøya hvor alle tre omkom. Først 33 år senere ble de funnet. De etterlot seg mange gjenstander og mye informasjon som dagbøker og eksponert film. Vi har fått svar på mye, men mange spørsmål gjenstår. Hvorfor dro de når risikoen var så stor? Hva ble de syke av? Hva døde de av? Hvem døde først?

Månedens gjenstand er en del fra en tynn ulltrøye som en av mennene hadde med seg.

De døde kroppene, klær og andre gjenstander ble først samlet inn i 1930 og ved flere anledninger i årene som fulgte. Levningene ble kremert i Stockholm, tekstiler og gjenstander endte opp på museet i Andrées hjemby Gränna. Gjenstandene og klærne ble konservert og behandlet etter datidens ideologi. De ble vasket og reparert. All skitt ble fjernet og klærne ble lappet. De forsøkte å gjenskape dem slik de så ut når de var nye. I iveren etter å gjøre klærne fine og presentable for fremvisning gikk mye informasjon tapt.

I dag har vi en annen tilnærming. Vi gjør alt vi kan for å bevare slike gjenstander, men vi vektlegger å bevare gjenstandens historie. Vi streber etter å ta vare på all kunnskap gjenstanden bærer på og fjerner så lite som mulig. Skitt og skader forteller historier og kan gi svar på mange spørsmål. Den brune flekken på bildet kan være blod og det kan si mye om personens sykdomsbilde.

Ekspedisjonens leir på Kvitøya har sjelden smeltet frem om somrene. Det har ligget et lag med is og snø som har bevart restene som har ligget igjen på stedet. De senere år har vært mildere og leiren har ligget eksponert for vær og vind. I 2006 samlet undertegnede inn flere sårbare gjenstander fra leiren inkludert denne delen av ermet. Dette for å ta vare på gjenstander og kunnskap som ellers ville gå tapt. Nå er ermet trygt oppbevart i Svalbard Museums kulturhistoriske magasin. Det er tilgjenglig for historikere og forskere som vil komme nærmere svaret på våre spørsmål. Ett av disse ubesvarte spørsmål er hvordan disse tre menn døde. Det har vi ennå ikke fått svar på, og det er nok en av årsakene til at denne historien fortsatt fasinerer.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet er leteaksjonen nå avsluttet.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

 
Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Jubilerer med solid trøkk

Longyearbyen sykehus er 100 år.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!