Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Renseverket i Svea i gang

Arbeidet med å vaske og rense kull fra Svea Nord-gruva pågår for fullt. 120.000 tonn kull ligger lagret rundt oppredningsverket, som ble satt i drift for tre uker siden. FOTO: Birger Amundsen

Renseverket i Svea i gang

Rensingen av kull pågår for fullt i det nye oppredningsverket i Svea. Dagen etter tillatelsen fra myndighetene var verket i full produksjon.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.07.2011 kl 07:00

På grunn av den store innblandingen av stein har det hastet for Store Norske å komme i gang med rensing av kullet fra Svea Nord. Uten utskilling av steinen ville kullet ellers ikke vært salgbart. Torsdag 23. juni forelå tillatelsen fra Klima- og forurensningsdirektoratet (Klif). Allerede dagen etter var arbeidet i gang med å vaske, det vil si opprede, de 120.000 tonnene med kull som har hopet seg opp rundt verket.

Innkjøring

– Det tok oss rundt 14 dager å kjøre inn verket og få det i balanse. Den dagen tillatelsen kom, var vi klar til å sette i gang, sier Magne Larsen i Store Norske, prosjektleder for planlegging og bygging av verket, oftest bare omtalt som ORV.

Ifølge oppredningssjef Morten Johansen er verket i full produksjon, til tross for at det fortsatt er i en innkjøringsfase.

– Vi har så langt hatt få problemer. Mindre enn forventet faktisk. Vi har vært heldige, samtidig som vi har dyktige operatører i arbeid, sier oppredningssjefen.

Full produksjon

Rundt en fjerdedel er stein av kullet fra strossa som er i drift. I tillegg kommer kull fra arbeidet med å drive stoller fram mot den nye gruva i Lunckefjellet. Det inneholder atskillig mer stein. Magne Larsen sier at av den grunn er avgangen av stein så høy som 50 prosent.

Morten Johansen forteller at 22 mann skal til for å drive verket.

– Vi renser i snitt 8.000 til 9.000 tonn kull i døgnet. Etter ferien vil normal drift være 20 timer i døgnet, med fire timers fast vedlikeholdsstopp, sier han.

Mens kullet fra gruva tidligere ble kjørt rett ut til utskipningslageret på Kapp Amsterdam, like vest for Svea, er det de siste månedene blitt lagret rundt oppredningsverket i påvente av rensing.

Strømmen av kull fra gruva opphørte helt mandag, da samtlige bortsett fra vaktmannskapene tok ferie. Innen kullproduksjonen kommer i gang igjen i slutten av august, skal hele haugen på 120.000 tonn være borte.

Utskipning

Onsdag ankommer sesongens første kullskip Kapp Amsterdam. Det er 35.000-tonneren «Nord Tradition» fra det danske rederiet Norden, som skal laste kull til danske kullkraftverker.

Skipet er historisk i og med at det er første fartøy fra rederiet som laster kull i Svea etter at Kristian Jebsens Rederi ble sparket på dør på grunn av den pågående korrupsjonssaken.

Ifølge havneleder Trond E. Johansen i Store Norske ligger rundt 1,4 millioner tonn kull klart til utskipning på Kapp Amsterdam.

Siste nytt i Nyheter

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter ras i skiløypa i dag tidlig. I ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Pakker ut høydepunktene

Nordnorsk Kunstmuseum til Longyearbyen med noen av sine største verker.

Banebrytende forskning

Helt ny teknologi blir tatt i bruk for å lære mer om livet i havet i polarnatten.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!