Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Rekordrask dom etter Bjørnøya-havariet

«Petrozavodsk» ligger fortsatt klint opp i berget på sørøstsiden av Bjørnøya. FOTO: KV «Svalbard».

Rekordrask dom etter Bjørnøya-havariet

Aktor Lars Fause fikk dømt kapteinen og førstestyrmannen på det russiske lasteskipet til fengselsstraff kun 18 dager etter havariet på Bjørnøya.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
03.06.2009 kl 16:54

Dommen falt i Nord-Tromsø tingrett i dag. Den 45 år gamle kapteinen fra Murmansk ble dømt til 18 dager i fengsel, som anses avsonet etter 15 dager i varetekt. Den 51 år gamle styrmannen, også han fra Murmansk, som var på vakt da «Petrozavodsk» grunnstøtte på sørspissen av Bjørnøya 11. mai, ble dømt til 40 dager ubetinget fengsel.

– Han har som kapteinen sittet 15 dager i varetekt og blir sittende i fengsel i 25 dager til. På datoen når dommen er sonet vil han ble sendt hjem til Russland, sier aktor, assisterende sysselmann Lars Fause.

Kapteinen reiste hjem til Murmansk i dag.

Fornøyd aktor

Fause er svært fornøyd med dommen, og at det var mulig å få en fellende dom så kort tid etter hendelsen. At kapteinen og styrmannen ble varetektfengslet var også helt avgjørende.

– Hvis vi ikke hadde gjort det på denne måten hadde vi neppe fått en fellende dom. Da hadde de dratt tilbake til Russland og vi ville nok ikke sett mer til dem. Den eneste muligheten var å gjøre det på denne måten, sier Lars Fause.

Full

Kapteinen, som ikke var på vakt da lasteskipet gikk på grunn, hadde en promille på 1,77 da det ble tatt blodprøve av han på sykehuset i Longyearbyen nærmere ni timer etter grunnstøtingen. Til retten forklarte han at han hadde drukket brennevin etter at skipet var gått på grunn, men at han sluttet å drikke nærmere en time før redningshelikopteret kom og plukket dem opp.

«Retten finner etter dette å kunne legge til grunn at siktede hadde en promille på 1,92 i blodet mens han fortsatt var kaptein på fartøyet.»

Sovnet i lenestol

Også styrmannen opplyste til retten at han hadde drukket brennevin først etter at skipet var gått på grunn. Han hadde 0,3 i promille nærmere ni timer etter grunnstøtingen.

Til retten forklarte han at han gikk på vakt klokka to om natta, og at skipet da befant seg 25 nautiske mil fra Bjørnøya. En time senere satt han seg ned i en lenestol på brua og sovnet.

Ikke manøvrerbar

«Siktede forklarte videre at han først våknet da fartøyet grunnstøtte. Selve grunnstøtingen skjedde kl. 06.16 Moskva-tid (klokken 04.18 norsk tid). Siktede prøvde da å svinge fartøyet til høyre samt å reversere fartøyet for å minske skadene. Båten kom imidlertid nærmere og nærmere land på grunn av bølgene. Det var derfor ikke mulig å manøvrere fartøyet.»

Siste nytt i Nyheter

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Vender stadig tilbake

Isbjørnbinna med de to ungene næmer seg Longyearbyen igjen. Sysselmannen bruker store ressurser på å holde bjørnene unna byen.

Jaget bjørnene østover

Isbjørnbinna og de to ungene som ble observert rett utenfor Longyearbyen søndag morgen er nå drevet østover og vekk fra byen. Søndag ettermiddag avsluttet Sysselmannen aksjonen.

Sysselmannen lokaliserte isbjørnene i ett-tiden natt til lørdag og fikk drevet dem innover i Foxdalen ved hjelp av helikopter og snøskutere.

Bjørnespor ved Passhytta

Ferske spor etter binne med unge er observert ved Passhytta i Eskerdalen. Sysselmannen ber folk som er ute i terrenget om å ta sine forholdsregler.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!