Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Rekordrask dom etter Bjørnøya-havariet

«Petrozavodsk» ligger fortsatt klint opp i berget på sørøstsiden av Bjørnøya. FOTO: KV «Svalbard».

Rekordrask dom etter Bjørnøya-havariet

Aktor Lars Fause fikk dømt kapteinen og førstestyrmannen på det russiske lasteskipet til fengselsstraff kun 18 dager etter havariet på Bjørnøya.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
03.06.2009 kl 16:54

Dommen falt i Nord-Tromsø tingrett i dag. Den 45 år gamle kapteinen fra Murmansk ble dømt til 18 dager i fengsel, som anses avsonet etter 15 dager i varetekt. Den 51 år gamle styrmannen, også han fra Murmansk, som var på vakt da «Petrozavodsk» grunnstøtte på sørspissen av Bjørnøya 11. mai, ble dømt til 40 dager ubetinget fengsel.

– Han har som kapteinen sittet 15 dager i varetekt og blir sittende i fengsel i 25 dager til. På datoen når dommen er sonet vil han ble sendt hjem til Russland, sier aktor, assisterende sysselmann Lars Fause.

Kapteinen reiste hjem til Murmansk i dag.

Fornøyd aktor

Fause er svært fornøyd med dommen, og at det var mulig å få en fellende dom så kort tid etter hendelsen. At kapteinen og styrmannen ble varetektfengslet var også helt avgjørende.

– Hvis vi ikke hadde gjort det på denne måten hadde vi neppe fått en fellende dom. Da hadde de dratt tilbake til Russland og vi ville nok ikke sett mer til dem. Den eneste muligheten var å gjøre det på denne måten, sier Lars Fause.

Full

Kapteinen, som ikke var på vakt da lasteskipet gikk på grunn, hadde en promille på 1,77 da det ble tatt blodprøve av han på sykehuset i Longyearbyen nærmere ni timer etter grunnstøtingen. Til retten forklarte han at han hadde drukket brennevin etter at skipet var gått på grunn, men at han sluttet å drikke nærmere en time før redningshelikopteret kom og plukket dem opp.

«Retten finner etter dette å kunne legge til grunn at siktede hadde en promille på 1,92 i blodet mens han fortsatt var kaptein på fartøyet.»

Sovnet i lenestol

Også styrmannen opplyste til retten at han hadde drukket brennevin først etter at skipet var gått på grunn. Han hadde 0,3 i promille nærmere ni timer etter grunnstøtingen.

Til retten forklarte han at han gikk på vakt klokka to om natta, og at skipet da befant seg 25 nautiske mil fra Bjørnøya. En time senere satt han seg ned i en lenestol på brua og sovnet.

Ikke manøvrerbar

«Siktede forklarte videre at han først våknet da fartøyet grunnstøtte. Selve grunnstøtingen skjedde kl. 06.16 Moskva-tid (klokken 04.18 norsk tid). Siktede prøvde da å svinge fartøyet til høyre samt å reversere fartøyet for å minske skadene. Båten kom imidlertid nærmere og nærmere land på grunn av bølgene. Det var derfor ikke mulig å manøvrere fartøyet.»

Siste nytt i Nyheter

Nominert til ærespris for arbeidet under skredet

Sysselmannsførstebetjent Trond Olsen ledet redningsarbeidet.

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!