Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Rekordrask dom etter Bjørnøya-havariet

«Petrozavodsk» ligger fortsatt klint opp i berget på sørøstsiden av Bjørnøya. FOTO: KV «Svalbard».

Rekordrask dom etter Bjørnøya-havariet

Aktor Lars Fause fikk dømt kapteinen og førstestyrmannen på det russiske lasteskipet til fengselsstraff kun 18 dager etter havariet på Bjørnøya.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
03.06.2009 kl 16:54

Dommen falt i Nord-Tromsø tingrett i dag. Den 45 år gamle kapteinen fra Murmansk ble dømt til 18 dager i fengsel, som anses avsonet etter 15 dager i varetekt. Den 51 år gamle styrmannen, også han fra Murmansk, som var på vakt da «Petrozavodsk» grunnstøtte på sørspissen av Bjørnøya 11. mai, ble dømt til 40 dager ubetinget fengsel.

– Han har som kapteinen sittet 15 dager i varetekt og blir sittende i fengsel i 25 dager til. På datoen når dommen er sonet vil han ble sendt hjem til Russland, sier aktor, assisterende sysselmann Lars Fause.

Kapteinen reiste hjem til Murmansk i dag.

Fornøyd aktor

Fause er svært fornøyd med dommen, og at det var mulig å få en fellende dom så kort tid etter hendelsen. At kapteinen og styrmannen ble varetektfengslet var også helt avgjørende.

– Hvis vi ikke hadde gjort det på denne måten hadde vi neppe fått en fellende dom. Da hadde de dratt tilbake til Russland og vi ville nok ikke sett mer til dem. Den eneste muligheten var å gjøre det på denne måten, sier Lars Fause.

Full

Kapteinen, som ikke var på vakt da lasteskipet gikk på grunn, hadde en promille på 1,77 da det ble tatt blodprøve av han på sykehuset i Longyearbyen nærmere ni timer etter grunnstøtingen. Til retten forklarte han at han hadde drukket brennevin etter at skipet var gått på grunn, men at han sluttet å drikke nærmere en time før redningshelikopteret kom og plukket dem opp.

«Retten finner etter dette å kunne legge til grunn at siktede hadde en promille på 1,92 i blodet mens han fortsatt var kaptein på fartøyet.»

Sovnet i lenestol

Også styrmannen opplyste til retten at han hadde drukket brennevin først etter at skipet var gått på grunn. Han hadde 0,3 i promille nærmere ni timer etter grunnstøtingen.

Til retten forklarte han at han gikk på vakt klokka to om natta, og at skipet da befant seg 25 nautiske mil fra Bjørnøya. En time senere satt han seg ned i en lenestol på brua og sovnet.

Ikke manøvrerbar

«Siktede forklarte videre at han først våknet da fartøyet grunnstøtte. Selve grunnstøtingen skjedde kl. 06.16 Moskva-tid (klokken 04.18 norsk tid). Siktede prøvde da å svinge fartøyet til høyre samt å reversere fartøyet for å minske skadene. Båten kom imidlertid nærmere og nærmere land på grunn av bølgene. Det var derfor ikke mulig å manøvrere fartøyet.»

Siste nytt i Nyheter

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!