Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Rekordmange tar guideopplæring

Rekordmange kursdeltagere var med på feltkurset sist helg. Eskerfossen ble lagt inn som en naturlig stopp i turen som gikk til Tempelfjorden. I tre dager ble sikkerhet og kunnskap formidlet og diskutert. FOTO: Christopher Engås

Rekordmange tar guideopplæring

Det er ikke lovpålagt, men turistnæringen sørger likevel for at guider kurses i hvordan de trygt skal lose besøkende rundt på Svalbard.

Tekst:

Publisert:

Det er en tidlig og kald torsdag morgen. Folk i skuterdresser samles på sletta nedenfor Unis, for å gjøre klar til en tre dager lang tur ut i felt – for å lære om guideyrket.

– Vi skal gjøre flere stopp underveis for å fortelle om spesielle ting, og dele informasjon om sikkerhet og bestemmelser som er aktuelle på den enkelte plassen, sier Sveinung Toppe, driftsleder for turproduksjon i Spitsbergen Travel.

Toppe er en sentral aktør i Svalbardguiedeopplæringen, og er i denne sammenheng hyret inn av Visit Svalbard for å lede kurset.

Sikker i felt

Guide-opplæringen består av fire moduler. De to første handler om Svalbard generelt, lovverk, guiderollen og ikke minst sikkerhet. Her brukes «rått og røte» av lokal kompetanse i undervisningen, inkludert folk fra Sysselmannen.

Modul tre og fire foregår ute i felt, og for å få være med på disse må man ha gjennomgått de foregående modulene.

– I modul tre står trygg ferdsel i fokus. Man behandler tema som skred, bresikkerhet, isbjørn, og å sette opp camp, sier reiselivssjef Ronny Brunvoll i Visit Svalbard.

Guideopplæringen har fått et oppsving de siste årene etter at kurset ble revidert.

– Aldri har så mange vært med ut i vinterfelt som i år, sier Toppe som denne torsdagen leder 17 kursdeltagere ut i felt. For bare få år siden kunne han lede det samme kurset med bare tre eller fire deltagere.

Damaskus til Eskerdalen

En av de 17 som er med på feltkurset er syriske Mouawia Al Lababidi. Han har jobbet i lang tid i restauranten i Polarhotellet, men vil nå forsøke seg på noe nytt.

– Jeg har fått restaurant­erfaringen fra Svalbard, men nå søker jeg nye utfordringer. Guiding ut i felt er spennende og nytt, og jeg vil gjerne ha den yrkeserfaringen med meg, sier Al Lababidi på flytende engelsk. Han snakker også fransk og arabisk, og er sånn sett en liten juvel for den lokale turguidenæringa.

– Føler du at det er viktig å ta kurs som svalbardguide for å jobbe som guide?

– Ja, absolutt. Det er også det tryggeste hvis man skal ha ansvar for et turfølge, sier han.

Kontrastene er store i livet til syreren. En uke før han la ut på kursturen var han hjemme i Damaskus i Syria hvor det haglet granater som følge av borgerkrigen.

– Det var bare å komme seg vekk, sier Al Lababidi om den saken, og rister på hodet.

Første og beste

Turen ut i felt skal vare i tre dager, og det er mye instruktørene skal dekke. Den mest interessante stoppen kommer allerede i Adventdalen, ved bilveien.

– Det er litt sykt, men denne stoppen, ved den gamle flyplassen, har alt. Her ser man alle Longyearbyens «bein» på nært hold. Bilene med kull kjører forbi og viser næringa som grunnla byen. På siden av oss står CO2-brønnen til Unis i Adventdalen som en illustrasjon på forskningsbeinet vi har. Og det tredje beinet, turismen, er vi jo alle i turfølget en del av, sier Toppe.

Den første stoppen fungerer også som et sjekkpunkt på hvordan det går for følget å kjøre etter hverandre med snøskuter. Ulike metoder for guidene å holde kontroll på kolonnen diskuteres, før turen går videre.

Vil være rustet

Ved Eskerfossen, som ser ut som den har frosset i fritt fall, legges det inn en obligatorisk stopp. Svalbardposten kommer i prat med Katja Baum fra Ruhr-området i Tyskland. Hun kom til Longyearbyen som student, og har ambisjoner om å begynne å jobbe mer som guide.

– Da er det viktig å ta dette kurset. Så er man best mulig rustet både med hensyn til jobbmuligheter, og det man faktisk skal gjøre når man er ute i felt, sier hun.

Etter Eskerfossen bærer det i kolonne til Fredheim og Tempelfjorden, hvor kurset etter hvert skal finne en plass å sette opp en camp som skal brukes de tre dagene de er i felt.

Is-sjekk

«Båten i isen» ligger stille langt inne i fjorden, og Villa Fredheim – fangstmann Hilmar Nøis sitt paradis – står like fredfullt på bredden. Følget tar seg en velfortjent lunsj, før Sveinug Toppe igjen tar ordet og snakker om neste post på programmet. Før det slås leir skal kursdeltagerne kjøre innerst i fjorden, til Von Postbreen.

Men før det skjer er det mange faremomenter som må gjennomgås. Hva som kan skje ved en brefront er en ting, sikker ferdsel på islagte fjorder en en annen, og en tredje er hva man må vite hvis noe uforutsett skulle skje.

– Din jobb som guide er å berge liv dersom noe skulle oppstå. Gjennom varsling til redningsetaten får man inn andre folk til å holde dem i live, etter at du har berget liv, sier Toppe blant mye annet under praten.

Greit at frivillig

Sveinung Toppe har arbeidet i Spitsbergen Travel-systemet på Svalbard i fem til seks år nå. For ikke mange år siden, lå guideutdanningen nede for telling med liten. Det har endret seg.

– Visit Svalbard har gjort mye for å få dette opp å gå igjen. Personlig har jeg vært med fordi jeg ønsker at vi skal ha et godt tilbud om guideopplæring. Det er med på å gjøre turene så sikre som mulig, og ikke minst vise utad at vi har ting på stell. Det viser seriøsitet, sier Toppe.

– Det er ingen lovfestede krav til formalkompetanse for guider. Burde det være det?

– Nei, jeg synes det er greit med et system som i dag. Med lovkrav følger ofte organisering og store utgifter for aktører som ikke er så store. Så lenge næringa viser myndighetene at de er seriøse, mener jeg at det fungerer, sier han.

Spørres ofte

Etter å ha fått informasjon om diverse farer, og diskutert fram og tilbake en del, drar gruppen ut på isen på Tempelfjorden. Bare noen meter utpå isen, foretas første sjekk av forholdene. Etter å ha forvisset seg om at isen er mer enn 30 cm tykk, legges øksa på plass igjen. Samme sjekk foretas flere ganger på vei inn mot brefronten.

At guider har en realkompetanse i bånn er noe en del turister er opptatt av, forteller kurslederen.

– Mange spør oss om hva det er som skal til for å bli guide på Svalbard. Da forteller jeg om bakgrunnen jeg har personlig, og om systemet vi har med å kurse guider på Svalbard. Jeg har et bestemt inntrykk av at det blir satt pris på av de besøkende, sier han.

Et utgangspunkt

Følget med framtidige guider forsvinner inn på isen i Tempel­fjorden. Når brefronten er beskuet på trygg avstand, er det tid for å sette opp camp. De kommende to dagene skal kunnskap innhentes, og fordøyes i plenum om kveldene.

– I begynnelsen kjører vi mye åpen dialog om problemstillingene. Etter hvert, når vi kommer inn på tema som bjørnevakt, snublebluss og det grunnleggende om bre og snøskred, blir det mer fasitorientert, sier Toppe.

Han mener det er viktig å få fram at guideopplæringa som tilbys kun er et utgangspunkt.

– Det er ment som et grunnlag for deltagerne slik at de kan fortsette å tilegne seg kunnskaper på egen hånd. Tanken er at læreprosessen skal fortsette også etter at kurset er ferdig, sier Sveinung Toppe.

Nøkkelord

Se bildet større

De har forskjellige grunner til å ta Svalbardguideopplæringen, men til felles at de mener den er viktig. Mouawia Al Lababidi (f.v.), Katja Baum, Thomas Wegener, Vide Brandt, Sofie Pernille Trygg og Willy Martinsen. FOTO: Christopher Engås

Se bildet større

Sveinung Toppe har engasjert seg i kursingen fordi han mener det er viktig å vise seriøsitet. FOTO: Christopher Engås

Se bildet større

Allerede første dag ble deltagerne innført i hvordan man skal ferdes sikkert på islagte fjorder. FOTO: Christopher Engås

Se bildet større

Mouawia Al Lababidi (nærmest) mener opplæring er viktig for å kunne yte kvalitetstjenester som guide. FOTO: Christopher Engås

Siste nytt i Nyheter

Folkemøte skal gi svar

Sysselmann Kjerstin Askholt avventer skredekspertenes vurdering på om det er trygt å la folk flytte tilbake til Lia. Forhåpentligvis kommer svaret på folkemøtet klokken 20 i kveld.

Skred over Gruve 7-veien

Veien skal kontrolleres for skredfare før den åpnes igjen.

– Tilliten til skredvarslinga er drept

Harde ord fra innbyggere i folkemøtet etter skredet.

 
92 husstander evakuert

Longyearbyen lokalstyre forbereder seg på at det kan bli flere.

Feilvurderte skredfaren

NVE klarte ikke å varsle om at bebyggelsen var truet, derfor ble ingen evakuert før skredet gikk litt før klokken 12 i dag.

Skredet er gjennomsøkt

Sysselmannen melder på sine nettsider at skredområdet nå er gjennomsøkt og at ingen er savnet. Politiet er fremdeles på stedet ved Vei 228. Se bilder fra skredområdet her.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!