Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Rekordmange skuterskader i år

En fransk kvinne med brukket fot hentes ved Jernsenga i Adventdalen etter en skutervelt i starten av mars. FOTO: Arild Lyssand / Sysselmannen

Rekordmange skuterskader i år

Nesten dobbelt så mange som i fjor.

Skutersesongen har så langt vært travel for Longyearbyen sykehus. I perioden 1. januar til 25. mars ble det registrert 38 pasienter med skuterrelaterte skader.

– Vi har fått inn mange flere skuterskader enn til vanlig, sier avdelingsleder John Aksel Bilicz ved sykehuset til Svalbardposten.

Statistikken på typen skader er ikke klar, men Bilicz sier det ser ut til å ha vært mange brudd, spesielt ankelbrudd, i kategorien fra lettere til middels alvorlig.

– Det er noe som krever behandling inne på fastlandet, så det har blitt en del ekstra ambulanseflyvninger til Tromsø, sier Bilicz, og forteller at de på et tidspunkt gikk tom for krykker.

– Vi måtte få sendt opp en stor ladning. Det har jeg aldri opplevd før, sier han.

Nesten dobling

Tallet for samme tidsperiode i fjor var 21, og det ble registrert totalt 58 skuterskader i løpet av sesongen. Den rekorden ligger med andre ord lagelig til for hogg i år.

– En dobling er mye så tidlig i sesongen, og det blir spennende å se om det holder seg, sier Bilicz.

Det er vanskelig å konkludere med åpenbare grunner til årets hopp i skadestatistikken, men mye dårlig vær kan være en medvirkende faktor.

– Det har blant annet vært veldig hardt føre. En mulighet er at velt som vanligvis ikke hadde ført til problemer, blir et velt med skade. Dessuten har det vært en del dårlig sikt, spekulerer Bilicz.

Lite data

Det er vanskelig å dra sikre linjer for utviklingen over lang tid. Skadestatistikken for tidligere år er mangelfull og må tas med en klype salt.

– Vi hadde en god registrering i 2002, og da var det 32 skuterskader i løpet av hele året. De andre åra jeg har sett på ligger også på noen og tredve, men jeg er usikker på om registreringen var god nok da, sier avdelingslederen.

Utleieboom

Den individuelle skuterutleien har hatt et kraftig hopp de siste åra, sier reiselivsrådgiver Margrete N. S. Keyser ved Sysselmannen.

Den organiserte ferdselen har på sin side vært mer stabil og betydelig lavere enn i toppårene i 2007 og 2008.

– Den individuelle utleien ble doblet i 2013, sammenliknet med årene før, sier hun, men forteller at det for øyeblikket er umulig å si om dette kan forklare den økningen i antallet skader.

– Tallene fra sykehuset skiller ikke mellom private turister og fastboende, så det er vanskelig å konkludere med at det skyldes flere tilreisende. Vi trenger mer data, sier Keyser.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!