Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Rekordlite is i Arktis

Det blir stadig mindre is på Svalbard, ifølge Meteorologisk institutt. FOTO: Birger Amundsen

Rekordlite is i Arktis

Årets isutbredelse i Arktis er mindre enn noen gang, og fremdeles varer smelteperioden ennå noen uker. Allerede nå er det over en million kvadratkilometer mindre is enn hva som er vanlig på denne tiden av året.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Ifølge Meteorologisk institutt har sjansen for å møte drivende is rundt Svalbard minket betraktelig. Instituttets istjeneste holder den maritime virksomheten i nord kontinuerlig oppdatert på hvor iskanten befinner seg, og hvor fartøyer kan forvente å møte drivende is.

Liten sjanse
Bilder vist på instituttets hjemmeside viser sannsynligheten for at det er is i august, basert på data de siste 30 år (normalen), sammenlignet med de siste seks årene. En «normal» er et uttrykk for gjennomsnittsverdi over en bestemt 30-årsperiode. I dette tilfellet er «normalen» basert på et gjennomsnitt av issituasjonen rundt Svalbard i august i perioden 1976-2006.

Storfjorden isfri de siste seks år
I Storfjorden har det ikke vært is i august de siste seks årene, mens «normalen» sier at det er 1-19 prosent sjanse for at det er is der på denne tiden. Det er også endringer i issituasjonen i området øst for Svalbard og nord for Nord-Austlandet. «Normalen» tilsier at en vil forvente å møte is hvis man skal seile rundt Nord-Austlandet (40-60 prosent sjanse). De siste seks årene har imidlertid sjansen ligget på kun 20-40 prosent.

Varmere vann
- De ekstreme isforholdene rundt Svalbard de siste årene er knyttet til både endringer i den atmosfæriske sirkulasjonen over Arktis og økt sjøtemperatur utenfor kysten av Svalbard, sier klimaforsker Ketil Isaksen ved met.no.
- Det endrede sirkulasjonsmønsteret har ført til større transport av mild luft nordøstover, mot blant annet Svalbardregionen. I tillegg har det blant annet vært observert stor transport av varmt vann opp langs vestkysten av Svalbard. De spesielle forholdene har forstyrret den normale syklusen for dannelsen av sjøis og bidratt til de unormale store områdene med åpent vann rundt Svalbard, sier han.

Sommerisen vil forsvinne
Klimamodeller indikerer at sommerisen i Arktis vil forsvinne nesten helt mot slutten av dette århundret, på grunn av økende konsentrasjoner av drivhusgasser i atmosfæren. De naturlige klimavariasjonene her er imidlertid meget store, og vil på kortere sikt kunne maskere eller forsterke trendene regionalt.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!