Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Rekordlite is i Arktis

Det blir stadig mindre is på Svalbard, ifølge Meteorologisk institutt. FOTO: Birger Amundsen

Rekordlite is i Arktis

Årets isutbredelse i Arktis er mindre enn noen gang, og fremdeles varer smelteperioden ennå noen uker. Allerede nå er det over en million kvadratkilometer mindre is enn hva som er vanlig på denne tiden av året.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Ifølge Meteorologisk institutt har sjansen for å møte drivende is rundt Svalbard minket betraktelig. Instituttets istjeneste holder den maritime virksomheten i nord kontinuerlig oppdatert på hvor iskanten befinner seg, og hvor fartøyer kan forvente å møte drivende is.

Liten sjanse
Bilder vist på instituttets hjemmeside viser sannsynligheten for at det er is i august, basert på data de siste 30 år (normalen), sammenlignet med de siste seks årene. En «normal» er et uttrykk for gjennomsnittsverdi over en bestemt 30-årsperiode. I dette tilfellet er «normalen» basert på et gjennomsnitt av issituasjonen rundt Svalbard i august i perioden 1976-2006.

Storfjorden isfri de siste seks år
I Storfjorden har det ikke vært is i august de siste seks årene, mens «normalen» sier at det er 1-19 prosent sjanse for at det er is der på denne tiden. Det er også endringer i issituasjonen i området øst for Svalbard og nord for Nord-Austlandet. «Normalen» tilsier at en vil forvente å møte is hvis man skal seile rundt Nord-Austlandet (40-60 prosent sjanse). De siste seks årene har imidlertid sjansen ligget på kun 20-40 prosent.

Varmere vann
- De ekstreme isforholdene rundt Svalbard de siste årene er knyttet til både endringer i den atmosfæriske sirkulasjonen over Arktis og økt sjøtemperatur utenfor kysten av Svalbard, sier klimaforsker Ketil Isaksen ved met.no.
- Det endrede sirkulasjonsmønsteret har ført til større transport av mild luft nordøstover, mot blant annet Svalbardregionen. I tillegg har det blant annet vært observert stor transport av varmt vann opp langs vestkysten av Svalbard. De spesielle forholdene har forstyrret den normale syklusen for dannelsen av sjøis og bidratt til de unormale store områdene med åpent vann rundt Svalbard, sier han.

Sommerisen vil forsvinne
Klimamodeller indikerer at sommerisen i Arktis vil forsvinne nesten helt mot slutten av dette århundret, på grunn av økende konsentrasjoner av drivhusgasser i atmosfæren. De naturlige klimavariasjonene her er imidlertid meget store, og vil på kortere sikt kunne maskere eller forsterke trendene regionalt.

Siste nytt i Nyheter

– Tilliten til skredvarslinga er drept

Harde ord fra innbyggere i folkemøtet etter skredet.

92 husstander evakuert

Longyearbyen lokalstyre forbereder seg på at det kan bli flere.

Feilvurderte skredfaren

NVE klarte ikke å varsle om at bebyggelsen var truet, derfor ble ingen evakuert før skredet gikk litt før klokken 12 i dag.

 
Skredet er gjennomsøkt

Sysselmannen melder på sine nettsider at skredområdet nå er gjennomsøkt og at ingen er savnet. Politiet er fremdeles på stedet ved Vei 228. Se bilder fra skredområdet her.

Hørte rop om hjelp, og fikk barn løftet opp i hendene

– Jeg er helt skjelven, sier Ingeborg Snekvik (33) etter dagens snøskred i Longyearbyen.

Evakuerte ikke før skredet

Sysselmann Kjerstin Askholt sier at det har blitt foretatt en vurdering av skredfaren.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!