Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Rekordhøyt CO2-nivå

Stasjonen ved Ny-Ålesund melder om rekordhøy mengde CO2 i atmosfæren. Zeppelinfjellet er den høyeste toppen til venstre i bildet. FOTO: Anders Fjellestad (arkiv)

Rekordhøyt CO2-nivå

Viktig grense brutt i Ny-Ålesund.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
05.06.2013 kl 11:03

Fem måneder på rad har målestasjonen på toppen av Zeppelinfjellet i Ny-Ålesund målt over 400 milliondeler (ppm) CO2. Det betyr at konsentrasjonen av CO2 i atmosfæren er høyere enn noen gang tidligere i menneskehetens historie, melder NRK.

Time for time
400 ppm er i FNs klimapanel sin rapport satt som øverste grense hvis man skal klare å holde den menneskeskapte oppvarmingen av kloden til to grader.

Målingen ble registrert av Norsk institutt for luftforskning (Nilu) på Kjeller. De følger måleinstrumentene på Zeppelinfjellet time for time.

– Da jeg analyserte dataene for mai nå for bare noen dager siden, hadde jeg forventet at de skulle være under grensen, sier seniorforsker Cahtrine Lund Myhre.

Neglisjerer
Og utslippene har bare økt siden tusenårsskiftet, ifølge Cicero, senter for klimaforskning.

– Vi akselerer gjennom en barriere som vi burde ha stoppet ved. Det er skremmende for en som vet litt om klimasystemet at vi til de grader neglisjerer tegnene rundt oss på at vi gjør gærne ting, sier Knut Alfsen i Cicero til NRK.

Fortsatt er det trolig to-tre år igjen før gjennomsnittet gjennom hele året når 400 ppm CO2.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!