Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Rekordhøyt CO2-nivå

Stasjonen ved Ny-Ålesund melder om rekordhøy mengde CO2 i atmosfæren. Zeppelinfjellet er den høyeste toppen til venstre i bildet. FOTO: Anders Fjellestad (arkiv)

Rekordhøyt CO2-nivå

Viktig grense brutt i Ny-Ålesund.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
05.06.2013 kl 11:03

Fem måneder på rad har målestasjonen på toppen av Zeppelinfjellet i Ny-Ålesund målt over 400 milliondeler (ppm) CO2. Det betyr at konsentrasjonen av CO2 i atmosfæren er høyere enn noen gang tidligere i menneskehetens historie, melder NRK.

Time for time
400 ppm er i FNs klimapanel sin rapport satt som øverste grense hvis man skal klare å holde den menneskeskapte oppvarmingen av kloden til to grader.

Målingen ble registrert av Norsk institutt for luftforskning (Nilu) på Kjeller. De følger måleinstrumentene på Zeppelinfjellet time for time.

– Da jeg analyserte dataene for mai nå for bare noen dager siden, hadde jeg forventet at de skulle være under grensen, sier seniorforsker Cahtrine Lund Myhre.

Neglisjerer
Og utslippene har bare økt siden tusenårsskiftet, ifølge Cicero, senter for klimaforskning.

– Vi akselerer gjennom en barriere som vi burde ha stoppet ved. Det er skremmende for en som vet litt om klimasystemet at vi til de grader neglisjerer tegnene rundt oss på at vi gjør gærne ting, sier Knut Alfsen i Cicero til NRK.

Fortsatt er det trolig to-tre år igjen før gjennomsnittet gjennom hele året når 400 ppm CO2.

Siste nytt i Nyheter

Medpolitikere reagerer på soloutspill

Høyre, Venstre og MDG reagerer på at lokalstyreleder Arild Olsen ikke snakket på vegne av lokalstyret under torsdagens høring om Svalbardmeldingen.

Misfornøyd med veiene

Svalbard Maxi Taxi prøver så langt det lar seg gjøre å unngå turer ut til Bjørndalen. Daglig leder Rune Moen er alt annet enn fornøyd med veiene i Longyearbyen.

Utforkjøring ved Nybyen

En bil endte fredag morgen i grøfta mellom skolen og Nybyen.

Vil styrke barnevern

Leder i familie- og kulturkomiteen, Svein Harberg, mener barnevernet bør styrkes slik at det blir et kompetansemiljø.

Færre småbarn

Fra 157 til 98 småbarn på tre år.

Barnebok om viktig tema

Forsker Geir Wing Gabrielsen ved Norsk polarinstitutt har sammen med forfatter Kirsti Blom lansert en barnebok som tar for seg problematikken rundt plastsøppel i havet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!