Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Rekordhøy aktivitet i Ny-Ålesund

 

Rekordhøy aktivitet i Ny-Ålesund

Den vitenskapelige aktiviteten i Ny-Ålesund har aldri vært høyere enn i sommer. Sammenlignet med juni, juli og august i fjor har antall forskerdøgn økt med 1.500.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

– Det er fire faktorer som spiller inn når det gjelder den økte aktiviteten. Den viktigste er utvilsomt Det internasjonale polaråret, IPY, selv om det ikke har vært mulig for oss å tallfeste nøyaktig hvor viktig det er, sier direktør Oddvar Midtkandal i Kings Bay, selskapet som eier og driver Ny-Ålesund.

Marinlaboratorium
Deretter kommer marinlaboratoriet, som ble åpnet av daværende statsminister Kjell Magne Bondevik for to år siden. Midtkandal sier at kapasiteten ved laboratoriet nærmest er sprengt i de tre sommermånedene.
– En tredje faktor er at EU har bevilget 1,8 millioner Euro (14 millioner norske kroner) årlig i fire år, det har særlig gitt store utslag i år og utgjør mange forskerdøgn. I tillegg kommer vår egen regjerings satsing på nordområdene, sier Midtkandal.

Bygge nytt
Den høye sommeraktiviteten er på grensen til hva Ny-Ålesund er i stand til å huse. Midtkandal sier at det er gjort forsøk på å spre aktiviteten, men at sesongen er kort og at forskerne oftest bare får utført arbeidet sitt i løpet av tre hektiske sommermåneder.
– Vi er inne i det siste året i vår strategiplan, og det er viktig å finne ut om vi skal utvide kapasiteten ved å bygge nytt for å ta toppene, eller sette enda mer inn på å få spredt aktiviteten, sier han.

Siste nytt i Nyheter

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!