Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Rekordhøy aktivitet i Ny-Ålesund

 

Rekordhøy aktivitet i Ny-Ålesund

Den vitenskapelige aktiviteten i Ny-Ålesund har aldri vært høyere enn i sommer. Sammenlignet med juni, juli og august i fjor har antall forskerdøgn økt med 1.500.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

– Det er fire faktorer som spiller inn når det gjelder den økte aktiviteten. Den viktigste er utvilsomt Det internasjonale polaråret, IPY, selv om det ikke har vært mulig for oss å tallfeste nøyaktig hvor viktig det er, sier direktør Oddvar Midtkandal i Kings Bay, selskapet som eier og driver Ny-Ålesund.

Marinlaboratorium
Deretter kommer marinlaboratoriet, som ble åpnet av daværende statsminister Kjell Magne Bondevik for to år siden. Midtkandal sier at kapasiteten ved laboratoriet nærmest er sprengt i de tre sommermånedene.
– En tredje faktor er at EU har bevilget 1,8 millioner Euro (14 millioner norske kroner) årlig i fire år, det har særlig gitt store utslag i år og utgjør mange forskerdøgn. I tillegg kommer vår egen regjerings satsing på nordområdene, sier Midtkandal.

Bygge nytt
Den høye sommeraktiviteten er på grensen til hva Ny-Ålesund er i stand til å huse. Midtkandal sier at det er gjort forsøk på å spre aktiviteten, men at sesongen er kort og at forskerne oftest bare får utført arbeidet sitt i løpet av tre hektiske sommermåneder.
– Vi er inne i det siste året i vår strategiplan, og det er viktig å finne ut om vi skal utvide kapasiteten ved å bygge nytt for å ta toppene, eller sette enda mer inn på å få spredt aktiviteten, sier han.

Siste nytt i Nyheter

Se ødeleggelsene

Svalbardposten har vært i skredområdet.

Møter boligeierne mandag

Verken Sysselmannen eller lokalstyret ønsker folk øverst i Lia, men det er fremdeles flere spørsmål knyttet til hva som skjer videre.

– Jeg er sjeleglad for at vi flyttet ut

Elisabeth bodde i leiligheten i 14 år. Skredet raserte den bare måneder etter at hun flyttet ut.

 
Her traff skredet

Elleve personer var i huset da snømassene flyttet huset. Ingen ble fysisk skadet.

Prioriterer sikring i år

NVE mener den siste skredhendelsen viser at det er viktig å raskt få på plass permanent skredsikring.

Gamle sykehuset - et økonomisk mareritt

For ett år siden ble Gamle sykehuset evakuert og dørene boltet igjen. For eierne har investeringen i egen bolig blitt en katastrofe.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!