Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Rekordår for museet

Direktør ved Svalbard Museum Tora Hultgreen (fra venstre) forteller tilreisende Roar Norum og Inger Lise Wærstad om museet og besøksrekorden. FOTO: Eirik Amb Nysveen

Rekordår for museet

Svalbard Museum rundet i begynnelsen av måneden 40.000 besøkende.

Tekst:

Publisert:

Museet har med god klaring passert den gamle rekorden på 38.509 besøkende, som ble satt i fjor. Forrige fredag ble det hele markert sammen med to av museets gjester.

Inger Lise Wærstad og Roar Norum fra Ås i Akershus ble forrige helg sendt til Svalbard av sine barn for å feire sølvbryllup.

– Vi fikk bare beskjed om at vi skulle på tur, og visste ikke hvor vi skulle. De hadde vel plukket opp at vi har snakket om Svalbard tidligere, forteller Norum.

Da de to fredag formiddag la turen innom Svalbard Museum ble de uventet en del av den symbolske markeringen av at 40.000 besøkende var passert. De to ble møtt av museumsstaben, med direktør Tora Hultgreen i spissen, og fikk boken «Norske fangstmenns overvinteringer - Svalbard Museums skrifter nr. 1» i gave fra museet.

Takker turistene
– Hva tror du er årsaken til at dere har klart å øke antallet besøkende så mye?

– Det henger nøye sammen med antall turistbesøk, og det har jo vært tidenes turistsesong på Svalbard, sier Hultgreen.

I fjor var det dårlige været bra for museet, og i år har det gode været vært bra.

– Været har vært fint i hele år, så alle fly og skip har kommet frem. I tillegg har de lokale turoperatørene satset på å bruke museet som en del av oppleggene sine, sier hun.

Museet har hatt en stabil økning i antall besøkende de siste årene, noe som også gjelder for museums-Norge generelt. Til forskjell fra trendene på fastlandet har Svalbard Museum hatt en sterk økning i antall gruppebesøk de siste årene, og har mer en doblet antallet de siste tre årene. Så langt i år har nærmere 41 prosent av alle besøkende på museet vært i grupper.

– Vi merker at stadig flere bedrifter velger å bruke museet når de har møter og seminarer på Svalbard, forteller sekretær Anna Lena Ekeblad ved Svalbard Museum.

Grunnfjellet
Til tross for den økte turismen forteller de ansatte ved museet at lokalbefolkningen er svært viktig. Museet har har hatt flere lokale foredrag det siste året, og Hultgreen forteller at Jørn Hurum i mai trakk over 300 personer til sitt foredrag.

– De lokale er grunnfjellet vårt. Og med de store utskiftningene i befolkningen er det mange som tar turen til museet når de flytter hit. Det er en fin måte å bli kjent med byen på. I tillegg er det mange som er flinke til å ta med seg gjester hit når de har besøk, følger konservator Per Kyrre Reymert opp.

Nye utfordringer
Til tross for et strålende år for museet, ser de allerede fram mot neste år, og nye muligheter og utfordringer.

– Det skjer jo en del ting også neste år, blant annet solformørkelsen i mars. Og så er vi spente på tungoljeforbudet, og på hvordan det vil påvirke oss. Som alltid frykter vi at drivis skal stenge for cruiseskipene. Vi har allikevel satt oss et mål om 38.000 besøkende neste år, avslutter Hultgreen.

Se bildet større

Grafen viser hvordan Svalbard Museum har hatt en jevn økning i antallet besøkende de siste ti årene (per 07.11.2014).

Siste nytt i Nyheter

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Vender stadig tilbake

Isbjørnbinna med de to ungene næmer seg Longyearbyen igjen. Sysselmannen bruker store ressurser på å holde bjørnene unna byen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!