Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Rekordår for den aggressive rødnebbterna

Rødnebbterna ligger på eggene sine. Longyearbyen feltbiologiske forening anslår at det i år er 130 hekkende par i Hotellneset fugleområde. Dette er svært gledelig fordi arten har hatt liten suksess i nærområdet til Longyearbyen mange år på rad. FOTO: Bjørn Frantzen

Rekordår for den aggressive rødnebbterna

Rødnebbterna hakker deg til blods hvis du kommer for nært reiret. Nå opplever den aggressive arten et godt år på Svalbard.

Tekst:

Publisert:

For åtte år siden fikk Longyearbyen feltbiologiske forening (LoFF) støtte fra Svalbards miljøvernfond for å legge til rette for fuglehekking i og ved noen små dammer på utsiden av campingplassen på Hotellneset, sørøst for Longyearbyen. Først i år ser man tydelige resultater av arbeidene.

130 par

– Slapp av. Det er jo bare meg, sier Bjørn Frantzen idet rødnebbterne-mamma nesten flyr inn i bilen for å «ta» ham. Han står etter hennes vurdering alt for nært reiret og den ene ungen hennes.

Frantzen har fulgt utviklingen i fugleområdet tett i mange år, og i år gleder han seg stort over at rødnebbterna ser ut til å få et gullår.

– I år har vi om lag 130 hekkende par i området, og det er mye mer enn tidligere. Rødnebbterna har i mange år gjort det dårlig i hekkesesongene rundt Longyearbyen, sier han.

Han tror dette delvis skyld­es­ at kjerneområdet for de hekkende fuglene, ved utløpet av Longyearelva, gradvis har blitt bygd ned.

Livreddende holmer

Da Hotellneset fugleområde ble tilrettelagt, ble det bygget flere små holmer i dammen mellom campingplassen og sjøen. Her har etter hvert fuglene funnet seg godt til rette, ikke minst fordi det etter åtte år har blitt ørlite grann vegetasjon på holmene. Og det å ha reir med vann rundt fungerer som beskyttelse.

– Fuglene er litt tryggere for reven når det er vann mellom dem. Selv om reven svømmer hvis den må, unngår den det helst, sier Frantzen.

Rødnebbterna er kjent som en aggresiv fugl, og den angriper alt som befinner seg nærmere enn 15-20 meter fra reiret, unntatt artsfrender.

– Den er rimelig trygg for krykkje og andre måkefugler. Disse får rett og slett juling hvis de kommer for nært. Men reven bryr seg ikke om hakkingen. Derfor er det veldig greit at fuglene kan hekke på de små holmene i området, sier Frantzen.

Minkende vann

Et problem med hekkeområdet på Hotellneset er at det blir mindre vann i dammen utover sommeren. Til slutt er det så lite at reven nærmest kan spasere på tørt land til holmene og til fugleungene. Dette mener Bjørn Frantzen kan ordnes med enkle grep.

– Det renner en bekk ut i en dam rett sør for fugleområdet. Det hadde fint gått an å legge et rør fra denne dammen og inn i dammen hvor det er fugleholmer. Det ville heller ikke kostet all verden. Så kunne man regulert vannstanden slik at den holdt seg stabil utover sommeren og høsten, så mer fugl berget reir og unger fra reven, sier han.

Foreløpig er dette bare en ide. Frantzen har foreløpig ikke noen mening om hvordan et slikt overløp kan bli realisert.

Kjepper er ut

Krykkje, hvitkinngås og et og annet ærfuglpar er blant de mange andre hundre fuglene som hekker i området. Men det er rødnebbterna som gjør seg mest bemerket, på grunn av sin aggressive adferd. Er man 15-20 meter fra reiret, angriper den. Det har mange fått føle på kroppen.

– Det er nesten litt morsomt å se turister gå fra området til Svalbard snøscooterutleie mot hundegårdene. Joggerne får litt ekstra fart på den strekningen, humrer Bjørn Frantzen.

En velkjent metode for å avverge angrep er å ha en kjepp som rager over hodet når man går. Terna angriper det høyeste punktet, og dermed unngår man å bli hakket i hodet. Tidligere hadde LoFF kjepper tilgjengelige for folk som skulle gå forbi områder med hekkende rødnebbterner. Men denne praksisen måtte de slutte med.

– Folk klarte ikke holde kjeppen i ro. De veivet med den, og dermed slo de vingene av mange fugler. Nå anbefaler vi at de går med en arm i været, og en vott på handa, sier fugleentusiasten.

– Bortsett fra å unngå å veive med kjepper mot stupende rødnebbterner, er det andre hensyn folk bør ta når de er i området?

– Det kan være lurt å unngå å gå på strandvollen mellom dammen og havet. Fuglene har hekketid til tidlig september, og de vil forsvare seg med alle midler mot de som befinner seg der, sier Bjørn Frantzen.

Se bildet større

Kommer du for nært disse, blir du angrepet av rødnebbternene. FOTO: Christopher Engås

Se bildet større

Dammen med de små holmene er ideelle hekkeplasser for fuglene. Vannet beskytter mot reven. FOTO: Christopher Engås

Se bildet større

Hvitkinngjess trives også svært godt i fugleområdet på Hotellneset. FOTO: Christopher Engås

Se bildet større

Bjørn Frantzen håper folk viser hensyn når de besøker Hotellneset fugleområde.. FOTO: Christopher Engås

Siste nytt i Nyheter

– Tilliten til skredvarslinga er drept

Harde ord fra innbyggere i folkemøtet etter skredet.

92 husstander evakuert

Longyearbyen lokalstyre forbereder seg på at det kan bli flere.

Feilvurderte skredfaren

NVE klarte ikke å varsle om at bebyggelsen var truet, derfor ble ingen evakuert før skredet gikk litt før klokken 12 i dag.

 
Skredet er gjennomsøkt

Sysselmannen melder på sine nettsider at skredområdet nå er gjennomsøkt og at ingen er savnet. Politiet er fremdeles på stedet ved Vei 228. Se bilder fra skredområdet her.

Hørte rop om hjelp, og fikk barn løftet opp i hendene

– Jeg er helt skjelven, sier Ingeborg Snekvik (33) etter dagens snøskred i Longyearbyen.

Evakuerte ikke før skredet

Sysselmann Kjerstin Askholt sier at det har blitt foretatt en vurdering av skredfaren.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!