Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Rekord i bitende kulde

Tretten menn og to kvinner jager av gårde etter at starten er gått. Fridrik Pall Fridrikson (t.v.), Vegard Skildheim (startnummer 1), Sigmund Andersen (grønn jakke og grønnesko), Sveinung Bertnes Råheim (grønn jakke foran) og Trond Espen Haug (t.h.) FOTO: Birger Amundsen

Rekord i bitende kulde

Til tross for 24 minusgrader og kvass vind fra fjellet, ble det satt ny rekord under fjellrennet Spitsbergen Up and Down lørdag.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
01.02.2013 kl 14:18

Trond Espen Haug har to år på rad løpt fra alle opp Larsbreen til Trollsteinen og tilbake igjen. I år var han fire minutter raskere enn andremann, med tiden 47 minutter og 41 sekunder. Han knuste også egen fjorårsrekord med nærmere tre minutter.

Selv var han nærmest unnskyldende da han like etter målpasseringen sto og tok på seg varme klær:

– Jeg åpnet litt for hardt på vei opp, sa han, mens pusten gikk og kulda beit.

Da hadde han nærmest løpt den bratte løypa opp til 800 meter, med feller under skiene, huket dem av på toppen og kjørt ned på fire-fem minutter. Totalt er løypa åtte kilometer.

Noe som fikk rennleder, og generalsekretær, i Spitsbergen Up and Down, Stein Tore Pedersen til å utbasunere:

– Det er ny rekord og sinnsykt, ja, helt vannvittig fort.


Færre deltakere

Årets måneskinnsrenn opp og ned til Trollsteinen, innerst i Longyeardalen, hadde 47 deltakere. 32 deltok i den åpne turklassen, 15 i konkurranseklassen. 13 menn og to kvinner. Det er langt færre enn i fjor, da 69 løpere deltok.

Løpet ble første gang arrangert i januar 2010, med 49 deltakere. Årets løp er dermed det fjerde i rekken.

Stein Tore Pedersen mener at årsaken til nedgangen skyldes at årets løp kolliderte med den årlige årsfesten til Longyearbyen Jeger- og Fiskerforening. Og at også kulda har hatt sitt å si for deltakelsen.

I turklassen var det satt opp en idealtid på 1:59:30. Fire deltakere brukte to timer, og hovedpremien gikk til Marit Melby.


Familiearrangement

– Med støtte fra Svalbards miljøvernfond og Telenor Svalbard er det bare for oss å fortsette. Det kan også være at vi flytter rennet til i februar, for å unngå kollisjoner med andre arrangementer. Det er noe vi skal diskutere, forklarer rennleder Pedersen.

De 32 som deltok i turklassen startet én time før konkurranseklassen. Mange av dem kom først i mål langt tid etter at proffene hadde pakket sammen og forlatt målområdet.

– Det er blodig alvor for proffene, for de andre er løpet en sosial sak, sier Pedersen.

Han er særlig fornøyd med familiearrangementet tidligere på dagen lørdag, med isgrottetur, barneskirenn, hundekjøring og utendørs kino.

– Det er et fint tilbud til barnefamiliene i byen, som kan gjøre noe annerledes med barna. Vi håper folk oppdager at de ikke behøver å dra til Verlegenhuken eller Sørkapp for å få turglede, sier han.


Nytt fjell-løp

Med penger fra korkpenge­potten har Spitsbergen Up and Down gått til innkjøp av en gamme, som de har plassert på Larsbreen midtveis mellom Nybyen og Trollsteinen. Den kan folk fritt bruke.

– Det eneste de må huske på er å ta med ved. Så kan de fyre opp i gammen, drikke kakaoen og spise matpakka der, sier Stein Tore Pedersen begeistret.

Og som om ikke det er nok, arrangerer Up and Down «verdens nordligste motbakkeløp», som Pedersen kaller det, i september. Planen er å plassere arrangements-lavvoen ved Isdammen og løpe opp det 460 meter høye fjellet Lindholmhøgda, ved inngangen til Endalen.

Nøkkelord

Bildeserie

Spitsbergen Up and Down 2013

Starten for de femten i konkurranseklassen. Foto: Birger Amundsen
Starten for de femten i konkurranseklassen. Foto: Birger Amundsen
Utøvere og publikum kunne varme seg i lavvoen. Foto: Birger Amundsen
Rennleder Stein Tore Pedersen (midtren) og andre venter spent på at førstemann skal komme ned fra fjellet. Foto: Birger Amundsen
Rennleder og generalsekretær i Spitsbergen Up and Down, Stein Tore Pedersen. Foto: Birger Amundsen
Se bildet større

Ingen gikk så fort som Trond Espen Haug (t.h.), som til daglig er seniorrådgiver i miljøvernavdelingen hos Sysselmannen. FOTO: Birger Amundsen

Se bildet større

Fire sentrale personer i rennet, Bent Nydahl (t.v.), Stein Tore Pedersen (blå lue) og Trond Olsen. Jan Otnes (uten lue) er innom på besøk. FOTO: Birger Amundsen

Se bildet større

De aller fleste som deltok i fjellrennet valgte turklassen, som Kristin Woxholt (t.v.), Johanne Nikolaisen og Gry Stefansen Skjevik. FOTO: Birger Amundsen

Faktaboks

VINNERNE

Konkurranseklasse herrer:
1. Trond Espen Haug – 47:41
2. Vegard Skildheim – 51:42
3. Kjetil Slettnes – 55:31

Konkurranseklasse kvinner:
1. Sidsel Svarstad – 1:10:50
2. Mira Karppinen – 1:16:40

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet ble leteaksjonen avsluttet.

Lørdag var Sysselmannen i Bolterdalen for å kontrollere skutere og skuterkjøring.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

 
En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!