Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Reiste ulovlig til Tromsø

 

Reiste ulovlig til Tromsø

En 30 år gammel mann bosatt i Longyearbyen må i fengsel etter at han dukket opp på flyplassen i Tromsø tidligere i sommer.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
21.08.2009 kl 08:00

Mannen, som er fra Libya, har bodd i Longyearbyen de tre siste årene. Nå er han i Nord-Troms tingrett dømt til 75 dagers fengsel for brudd på straffeloven. Han må også betale 3.000 kroner i saksomkostninger. 30-åringen ble pågrepet i Tromsø da han ankom flyplassen der 29. juli i år.

Da 30-åringen søkte om asyl i Norge for flere år siden, brukte han falsk identitet, og fikk avslag på søknaden. Han forlot ikke landet selv om han fikk et endelig avslag fra Utlendingsnemnda, med utreisefrist 23. mars 2005. I mai samme år ble han varig utvist av Norge og polititransportert til Libya.

Året etter reiste han til Svalbard, hvor han har bodd siden.

Giftet seg

I fjor vår søkte 30-åringen om visum til Norge fordi han hadde giftet seg med en annen utenlandsk statsborger og ønsket å gjennomføre et intervju med dette landets immigrasjonsmyndigheter i Sverige. 30-åringen fikk avslag på søknaden.

Ifølge dommen har mannen vært i kontakt med Sysselmannen en rekke ganger og har også fått flere råd om hvordan han burde gå fram for å få transittvisum. Denne muligheten valgte han imidlertid ikke å benytte seg av.

Falske papirer

Politiet som pågrep ham i Tromsø fattet mistanke om at en oppholds- og arbeidstillatelse til Hellas, som han hadde i passet, var falsk, noe de siden fikk bekreftet. 

30-åringens forsvarer, Jan Tore Olsborg, sier det på generelt grunnlag er vanlig at man i slike saker sendes tilbake til hjemlandet.

– Jeg vil imidlertid argumentere for at klienten min skal få komme tilbake til Svalbard, der han har lovlig oppholdstillatelse, sier Olsborg.

Ikke endret statusen

Assisterende sysselmann, Lars Fause, sier dommen ikke vil ha noe å si for at mannen skal kunne bo på Svalbard.

– Han har ikke fått forandret statusen her, selv om han er utvist fra Norge, siden utlendingsloven ikke gjelder på Svalbard. Men for å komme hit må han reise gjennom et land som er visumpliktig, og han kan få problemer med å få gyldige dokumenter, sier Fause.

Loven åpner likevel for at personer som er straffedømte på fastlandet kan bortvises fra Svalbard hvis de begår nye lovbrudd på øygruppa.

– Det ville bli tatt med i vurderingen hvis vedkommende begår et nytt lovbrudd, men det er ingen automatikk i det, sier Fause.

Det er ikke klart om 30-åringen vil anke dommen.

Siste nytt i Nyheter

Mørketiden er inne

Nå har sola tatt farvel med Longyearbyen, og kommer ikke over horisonten før 16. februar.

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!